24 Ocak 2008

MUDCAKE DENEMELERİ


















Uzun zaman oldu blogumu güncelleyemedim. Bir dönem pek mutfaga giremedim, bir dönem güzel şeyler yaptım ama fotoğraf makinem yanımda değildi. Son bir haftadır da internet bağlantım yoktu. Kablolar değişti, bilgisayar formatlandı, telekomdan hergün insanlar geldi meğer problem modemden kaynaklanıyormuş. Öylesine girmişki hayatımıza internet, son bir hafta kendimizi büyük boşlukta hissettik. Neyse artık yeni modemimle sorunsuz bağlantıdayım.

Uzan zamandır internet sitelerinde rastladığım mudcake (çamur kek) tarif ve fotograflarının güzelliği beni inanılmaz meraklandırmıştı. İlk deneyeceklerim arasında oldugu için bir ara tüm ceplerimde farklı mudcake tarifleriylle dolaşır olmuştum. En son Nukhet'in blogunda gördüğüm The Australian Women's Weekly- Cakes kitabından denediği Deluxe çikolatalı düğün keklerini denemeye karar verdim. Tahmin ettiğim gibi nemli bir browni tadında yoğun çikolatalı nefis minik keklerim oldu.
Tarifi aşağıda yazdığım ölçülerde denedim ve bu ölçüden 12 adet topkek ve yukarıdaki tartı yaptım. (Tart kalıbım) Birde topkek kalıbına hamuru dökdükten sonra kalan hamuru yarım çay bardağı kırık cevizle karıştırıp o şekilde tart kalıbına boşalttım. Cevizde bence bu tarife çok yakışıyor.
Bu ölçülerle sadece topkek yapmak isterseniz 24 adet kek elde edebilirsiniz.
Mudcake hamuru:
  • 250 gr tereyağ
  • 150 gr bitter çikolata
  • 440 gr toz şeker (yaklaşık 2 su bardağı)
  • 200 ml su (1 su bardağı)
  • 80 ml kahve likörü (ben onun yerine 1 çay bardağı süt kullandım)
  • 1 çorba kaşığı neskafe
  • 260 gr kekun (yaklaşık 2 su bardağı. kekun yoksa normal unun içine bir paket kabartmatozu koyabilirsiniz)
  • 30 gr kakao
  • 2 yumurta


Çikolata, tereyağ, şeker, su, likör ve kahveyi bir tencereye koyup düşük ateşte terayağ ve çikolata eriyip pürüzsüz bir hale gelene kadar ısıtıp, karıştıralım.
Eriyen ve karışan malzemeleri başka geniş bir kaba alarak 15 dakika soğutalım.
Soğuyan karışımın içine unu, kakaoyu eleyelim karıştıralım ardından yumurtayıda ekleyip biraz daha karıştıralım.
Muffin kalıbınızın üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde hamuru paylaştıralım ve önceden ısınmış 170 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirelim.

6 yorum:

NiNo dedi ki...

harika olmus ellerine saglik cok cici gorunuyor

Adsız dedi ki...

sevgili tulosh sadece goruntuler bile o kadar doyurucu ki fazla söze gerek yok. bu arada blogu guncelledim. selamlar

Delfina ; dedi ki...

Tulosh,mudcake'i euphoric yaptı cuma günü..anında bitti walla,enfes ötesi bir tarif...ellerine sağlık.kocaman sevgiler,

Nukhet dedi ki...

Tulaycim

Karnim nasil ac su an, pek bir canim cekti, halbuki daha iki gun once Defnosun dogum gunune yaptim bu tarifi. Bak sana bir tavsiye, eger bulursan bir de Baileys dene kahve likoru olarak. O kadar cok eti topkeklere benziyorki tadi. Ve kesinlikle farki yaratan da likor. Tavsiye mi dinle ve dene bence. Ellerine saglik canim, opuyorum

NiNo dedi ki...

kadinlar gunun kutlu olsun
yeni adresim
http://ninomutfakta.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

merhaba, ilk ziyaretim bu size ve şimdi kendi kendime daha önce niye bulamadım diyorum :)