20 Şubat 2007

BROWNİE CHEESECAKE

























Biliyorum geciktim özür dilerim. Günler o kadar hızlı geçiyorki ne çabuk bir ay geçti ve kek etkinliği günü geldi farkında olamadım. Dün bloglardaki birçok çeşit kekleri pastaları görünce aklıma geldi ve aceleyle dün gece brownie cheesecake yaptım. Birçok katılımcıya ev sahipliği yapan Sevgili Ayşenur'a emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

Brownie cheesecake bizim evde çok seviliyor fakat ben yinede sert tabanlı cheesecakelerimi daha çok seviyorum. Çünkü cheesecake buzdolabında durdukça güzelleşiyor fakat brownie sıcakken güzeldir :) Tamamen damak zevki benimki, tat olarak hepsi çok güzel. Ben fotograf çekmek için buzdolabında sadece 1 saat beklettim acele ettim ve böyle bir dilim çıkarabildim :( Halbuki 1 gece bekleyince sert ve keskin hatlara sahip güzel dilimleriniz olacaktır.

Malzemeler:
  • Brownie için:
  • 2 yumurta
  • 2 küçük kahve fincanı tozşeker
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 küçük kahve fincanı damla çikolata
  • Peynirli kısım için:
  • 1 kutu labne peyniri (200 gr)
  • 1 kutu krema peyniri (pınar beyaz 200 gr)
  • 1 paket vanilya aroması
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 ymurta
  • 1 yemek kaşığı un
18 cmlik kelepçeli kalıp kullandım. 20 cm içinde aynı ölçüleri deneyebilirsiniz. 24-26 cmler için ölçüleri iki katına çıkarmakta fayda var.
Önce brownie tabanını hazırlıyorum. Un ve kakaoyu bir kaba eliyorum. Yumurta, yağ ve şekeri miskerin en yüksek hızında iyice çırpıyorum. Ardında elenmiş un ve kakaoyu ekleyip mikserin en düşük hızında çok az daha çırpıyorum. Karışımın homojenleşmesi yeter. Damla çikolatalarıda ekleyip bir kaşıkla karıştırıyorum ve sadece tabanına yağlı kağıt serdiğim kalıba döküyorum. Peynir karışımını hazırlarken brownie karışımını kalıpla beraber buzdolabında bekletiyorum.

Peynirli karışımı hazırlarken fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz.
Peynirleri, şekeri ve vanilyaylı bir kaba alıp 2-3 dakika mikserle iyice çırpıyorum. Ardından teker teker yumurtaları ekleyerek yavaş hızda 2-3 dakika kadar daha çırpıyorum. Unuda ekleyip hafif karıştırıyorum ve buzdolabında bekleyen brownie hamurunun üzerine döküyorum. Önceden ısttığım fırında 55 dakika üzeri hafif kızarana kadar pişiriyorum. Daha sonra fırını kapatıp kapağını açıp fırın telinin üzerinde yavaşca soğumaya bırakıyorum.1 saat sonra buzdolabına kaldırıyorum.

Bu arada pişerken cheesecake fazlasıyla kabaracak ve pişme süresi ardından yavaşca hafif çökme yapacaktır. Tüm üst yüzey aynı ölçülerde çökmesi ve düz olması için bu sefer bıcakla kalıbın kenarlarından cheesecaki hafifce sıyırdım. Bu işlemi fırını kapattıktan 2 dakika sonra yaptım. Sanırım işe yaradı :)

Bu arada unutmadan... Buzdolabında 6 saat bekletmeniz yeterli olacaktır ama emin olun 24 saat bekleyince tadı daha enfes olacak. Ben bu 24 saati fırında pişirme süresi kadar önemli olan buzdolabında pişirme süresi olarak adlandırıyorum ve bu kurala uyulmasını önemle rica ediyorum :)

14 yorum:

Adsız dedi ki...

aman allahim tulosh super olmus :)))) nasıl guzel gozukuyor tam istedigim goruntu ya :) gelicem yrn aksam nolur bir dilim kalsın banaaa:P ay agzımın suyu aktı yaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Adsız dedi ki...

tulosh bende doğum günümde isterim 27 sinde bu ayın 17 yaş günüm o tarihlerde pasta yaparsan resmini bana hediye et açık açık istiyorum bak bu ne hoş görüntü brownie yi zaten çok severim birde birleşince ne hoş olmuştur şimdi.

melike

kamiş dedi ki...

Tulosh, gece gece aceleyle attırdığın şey bu mu? Bi de vaktin olsa neler yapacakmışsın yani? Çok güzel olmuş, ellerine sağlık.. :)

Adsız dedi ki...

sitenizde inceledigim kadariyla siz bir cheesecake ustadisiniz. ayrıca mavi deniz pastanıza gercekten hayran kalmamak elde degil, sanki bir tablo.

Adsız dedi ki...

brovni ceesekekin cok güzel olmus ellerine saglik bende cok seviyorum yapimi zor görünsede zevkli demi,kendine iyi bak canim
sevgiyle kal...

Nukhet dedi ki...

Tulaycim

Sonunda su hic yapmadigim cheesecake sen ban yaptiracaksin sonunda tariflerinle. Ellerine saglik cok cekici gorunuyor. Opuyorum

Hülya dedi ki...

Hem brownie hem peykek...Var mı daha ötesi Tülay'cığım...Ellerine sağlık...
Mail için tekrar teşekkür...

Adsız dedi ki...

Elinize saglik bir sey soracağım Kaç saat sürer bunu yapmak?

Adsız dedi ki...

Bu gormus oldugunuz cheesecake tuloscum benim icin 2gundur dolapta saklıyordu dun kısmet oldu yemek 2 gun bekledıkten sonra yemenizi tavsiye ediyorum. inanılmaz güzeldi tadı... iki dilim birden yedim bol cıkolatalı soslu hemde:)...muhteSem birşey olmuş..ellerine saglık tulosum :)))

Tulosh dedi ki...

Esracım söz verdim ve sakladım sana iki dilim, begendiğine sevindim, afiyet olsun. Herzaman beklerim.

Ciciprensesim tabikide yaparım senin içinde ama keşke yakında olsan :(

Kamişciğim merhaba çok teşekkür ederim. Aceleyle yapmadımda aceleyle kestim :) çünkü geç olmuştu ve biran önce fotografını çekip uyumak istiyordum. Ertesi gün erkenden işe geleceğim ve bloguma koyup etkinliğe yetiştireceğim düşüncesiyle öyle oldu yoksa beklediğinde daha güzel dilim fotograflayabilirdim.

Crazy çok çok teşekkürler güzel sözlerin için inan çok mutlu oldum.

Seval teşekkürler. Yapımı aslında çokda zahmetli sayılmaz. Bilmiyorumki aslında ben çok seviyorum lezzetini ondan mı acaba bana yaparken vakit çok güzel geçiyor.

Nukhetcigim sen herşeyi yaparsın bundan eminim. Bir ara müsait oldugunda dene lütfen. Özellikle limonlu cheesecaki.

Hülyacım ben teşekkür ederim ne demek.

Tristan merhabalar. Malzemelerin hepsini önce mutfak tezgahına yerleştiriyorum ve 10 dakika brownie karışımı sürüyo onu buzdolabına atıyorum ve bu arada da 5 dakika cheesecake karışımını hazırlamak sürüyodur. Onuda üzerine döküyorum bu kadar. Pişme süreside yaklaşık 1 saat kadar.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Tülay ne kadar pratik bir cheesecake tarifi bu. Tesadüfen kızkardeşim bulmuş seni ve haftasonu misafirlerine yapmış. Çok beğenmişler. Eline sağlık. Bir de verdiğin çökmeme tüyosuna da teşekkür etmeden geçemeyeceğim doğrusu. İlk fırsatta deneyeceğim ben de.
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Tülay ben bunu Starbucksta kendimden geçerek yiyordum :) Artık evde kendim yapabileceğim. Mutlaka çok güzel oluyordur. Ellerine sağlık..

Umut Özkalyoncuoğlu dedi ki...

Rüya görüyorum sanırım... Evet, evet. Bur bir rüya.

Neş'e dedi ki...

benim merak ettiğim , hamur halde bu iki ayrı harcı üst üste doktugunuzde nasıl karışmıyor ve ayrı kalarak pişiyor?