24 Şubat 2007

ISLAK KEK ve CEVİZLİ AY KURABİYESİ

























Bugün doğumgünlerinde futbol sahası pasta yaptığım minikler anneleriyle beraber bize geliyorlar. Yine ikram hazırlıklarında tatlılar bana tuzlular anneme görev dağılımını yaptık. Cumartesi günleride çalıştıgım için dün akşamdan yapıp eve bırakmak zorundaydım. Bu miniklerin annelerinin ve herkesin bizim eve geldiklerinde büyük beğeniyle yedikleri tek şey var aslında, oda annemin patatesli böreği. Onuda akşama fotograflar pazartesi bloguma koyarım.

Islak kek için malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 1/2 paket eritilmiş margarin
  • 1 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
Fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyorum.
Yumurta, şeker ve vanilya aromasını hafif kabarana kadar mikserle iyice çırpıyorum. Ardından erittiğim margarini, sütü ve kakaoyu ekleyip biraz daha çırpıyorum ve bu karışımdan bir su bardağı ayırıyorum. (Piştikten sonra üzerine dökmek için)
Ardından un ve kabartma tozunu birlikte eleyerek ekleyip mikserin en düşük hızında homojen bir karışım elde edene kadar biraz daha çırpıyorum. Yağlanmış veya tabanına yağlı kağıt serdiğim kelepçeli kalıbıma boşaltıyorum. Her türlü kalıpta deneyebilirsiniz.
Önceden ısttığım fırında 40-45 dakika kadar pişiriyorum. Kürdan testi yaptıktan sonra fırından çıkartıyorum ve bıçağı diklemesine birçok yerinden saplıyorumki dökeceğim kakaolu karışımı eşit şekilde çeksin. Ayırdığım kakaolu karışıma bir çay bardağı kadar daha süt ekleyorum ve sıcak kekin üzerine bir kaşık yardımıyla eşit miktarda yediriyorum. Daha sonra soğumaya bırakıyorum.

Cevizli ay kurabiyesini ise çok çok beğendim. Bloglarda gezerken sevgili Zeynep'in çok severek yaptığım muhallebili kurabiye hamuruna benzer bir tarifle cevizli ay kurabiyesi yaptığını gördüm. Görünüşü hoşuma gitti ve sevdiğim bir kurabiye hamuru oldugu için denemek istedim. Gerçekten çok hoş.


























Cevizli Ay Kurabiyesi Malzemeler:
  • 1 paket margarin
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • iç malzemesi:
  • 1,5 su bardağı ceviz
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • en son üzerine serpmek için 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Margarini küp küp doğrayarak oda ısısında yumuşaması için bekletin.
Yumurtayı ufak bir kasede çatalla iyice çırpın.
Yoğurma kabının içine yoğurt ve kabartma tozunu koyup karıştırın. Hemen ardından şekeri ve çırptığımız yumurtayı ekleyip karıştırın. Yumuşamış margarini ekleyip yoğurun. Ardından yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Yarım saat üzerine nemli bez örterek dinlendirin.



Kırık cevizleri bir tabağa alın üzerine tarçın ve pudra şekerini ekleyerek harmanlayın.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, avucunuzda yuvarlayıp tezgah üzerinde elinizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde ince açın. Ortasına cevizli harçtan koyup rulo yapın. Uç kısımlarınıda kapatıp ay şeklini verin ve tepsiye dizin.





175 derecede önceden ısıttığım fırında 20-25 dakika hafif üzerleri pembeleşene kadar pişirdim. Tamamen soğuduktan sonra servis zamanı üzerine pudra şekeri serperek servis edin. Acele edip sıcakken üzerine puda şekeri dökerseniz şekerler erime yapabilir dikkat :)



4 yorum:

Hülya dedi ki...

Her iki tarifin de çok başarılı Tülay'cığım.Ellerine sağlık.
Damak lezzetin banimkine çok yakın olduğundan mıdır,yoksa yardımsever ruhundan mıdır,ya da her ikisinden olsa gerek sayfanı çok seviyorum;))Ve tabii ki sayfanın sahibini:)

ciciprenses dedi ki...

ÇOK GÜZEL OLMUŞ ÖZELLİKLE AY KURABİYELERİNİ DAHA ÇOK SEVDİM PASTALARIDA SEVMEME RAĞMEN KURABİYELERİ DAHA ÇOK SEVİYORUM ELİMDEN GELDİĞİNCE AYIRMAMAYA ÇALIŞIYORUM BİRBİRİNİ AMA SONUÇTE İKİSİDE KİLO OLARAK GERİ DÖNÜYOR

Tuba dedi ki...

Bu kurabiyeyi ben de cok severim. Epeyidir yapmamistim, ne iyi oldu hatirlattigin. Ellerine saglik, hepsi cok guzel olmus. Insanin annesinin yaninda olmasi da ne buyuk rahatlik degil mi? sevgilerle,

Serap dedi ki...

Bayıldım kurabiyelerin görüntüsüne. Yapım aşamasında daha pişmeden bile ye beni diyor yani :) muhteşem.