31 Mart 2007

KALBURABASTI

























Bizim ailede erkeklerde dahil olmak üzere herkesin bir kalburabastı tarifi var. Kimse tarifi nerden aldığını bilmez, sanırım anneannemin tarifini kendilerince değiştirerek yıllardır tutturmuş gidiyorlar. Birde herkes kendi tarifinin diğerlerinden daha güzel olduğunu savunur. Özellikle anneannem şerbeti konusunda çok iddialıdır. (4 su bardağı şeker-1,5 su bardağı su :)

Neyse içlerinde en çok beğendiğim teyzemin tatlısı. Şerbeti olsun veya hamurunun gevrekliği olsun benim için herzaman bir numaradır. Şekerpare tatlısı yaptığım zamandan beri bu tatlı da aklımdaydı, birde ziyaretçilerimden sevgili Tülay hatırlatınca teyzemin tarifiyle yapayım dedim.

Malzemeler :
  • 150 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 dolu yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • içi için 1 su bardağı iri parçalanmış ceviz içi
  • şerbeti:
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1/4 limon suyu
Bu tarifin çok önemli bir püf noktası var. 150 gr margarin eritilecek fakat iyice soğutulacak. Erittikten sonra acele etmeyin 15-20 dakika iyice soğumasını bekleyin. Bu çok önemliymiş yoksa hamur kopuk kopuk gibi özlü bir hamur oluyormuş.
Yoğurma kabı içerisinde eritilmiş margarin, sıvıyağ, süt, yumurta ve şekeri çatalla iyice çırptım. Ardından kabartma tozu ve unu ekleyerek iyice yoğurdum. Fakat unu yavaş yavaş ekliyoruz çok sert bir hamur olmamasına dikkat ediyoruz.



Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp önce elimle iyice yuvarlak beze yapıp sonra hafif ovalleştiriyorum ve fotograftaki gibi hafif rende üzerine bastırıyorum. Bastırdığım yerdeki boşluklara ceviz parçaları koyup, cevizler alta gelecek gibi yağlanmış tepsiye diziyorum. 180 derecede önceden ısttığım fırında 20-25 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişiriyorum.




Şerbet için:
3,5 su bardağı şekeri ve 3 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynattım. Kaynadıktan 5 dakika sonra limon suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatıp ateşten aldım ılıklaşmasını bekledim.
Fırından çıkarır çıkarmaz sıcak tatlıların üzerlerine soğumuş şerbeti döktüm.
Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalı. Bu sebeple ilk önce şerbeti hazırlayıp oda ısısında tatlı pişene kadar bir kenarda bekletiyorum.

19 yorum:

Nukhet dedi ki...

Tulaycim

Gercekten de cok severim ben kalburabstiyi. Annem cok yapardi biz cocukken. Hep o rendeyle yapilan sekiller ilginc gelmistir cocuklugum boyunce. Annemden tarifi almadim bugune kadar ama belki seninkini denerim. Ellerine saglik

Adsız dedi ki...

merhaba,Burcunun doğumgününde seni tanıdığıma çok memnun oldum.Çok güzel bir gün geçirdim ve sizleri tanıdığıma öyle memnunum ki anlatamam............Beni evime kadar da getirdiğin için de çok mahcubum........Bugün iyiki gelmişim,tekrar görüşmek dileğiyle sevgiler SUZAN

Tulosh dedi ki...

Teşekkür ederim Nukhet'ciğim denersen memnun olurum, sevgiler...

Suzan abla merhabalar,
Bende seni tanıdığıma çok çok memnun oldum, dediğin gibi iyiki gitmişim diyorum bende. Kısa zamanda tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiler...

Yemekbahane dedi ki...

Tulay,

Çok severim bu tatlıyı.Ellerine sağlık..

Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

Tulay'cigim merhaba,
Bir kac gundur bakamamistim buraya, ama bu aksam ne goreyim, :))) tarifini bekledigim tatliyi yapip , sunmussun bizlere :) Canim cok tsk. ederim,. Hafta sonu yapacagim ve de sna iletecegim sonucu. Gercekten nefis gozuknmekte tatli, simdiden himmmmm diyorum vallahi:)) Ellerine saglik canim, bir baska tarifte gorusmek uzere diyorum.
Sevgilerimle ,
Tulay

Punto dedi ki...

Sevgili Tulosh; sizin günlüğü ne zaman açsam bir titremedir gidiyor. Sorun bende mi yoksa siz günlüğü bir şekilde titretiyor musunuz?

Hülya dedi ki...

Ne vakittir şerbetli tatlı yapmadığımı farkettim sayende.Denemeli ilk fırsatta.
Bugün ki karşılaşmamız süperdi:))

Adsız dedi ki...

canım kalburabastı harika görünüyor,ellerine sağlık ...
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

ellerinize saglik harika bir lezzet görüntüsünede ne diyebilirimki bayildim,sevgilerimle...

Tulosh dedi ki...

Müge'ciğim teşekkür ederim.

Tülaycığım çok teşekkürler, umarım memnun kalırsın tariften..

Punto Amca merhaba. Bu sabah gördüm yazınızı ve ulaşabildiğim her farklı bilgisayarda günlügüme girdim fakat hiçbir bilgisayarda titreme olmadı. Çok üzüldüm gerçekten. Acaba benim blogda dönem dönem oluşan bir sorun olabilir mi?

Hülya'cıgım yine karşılaşırız umarım :)

Denizesintisi çok güzel bir isim olmuş siteniz için, çok begeniyorum Ebru. Çok teşekkürler.

Seval hanım teşekkür ederim, sevgiler..

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor.Ellerine sağlık benim tarifim daha değişikti, bunu kesinlikle deniyeceğim
Dilek

pecete dedi ki...

Tulosh,tam eski usul tadında... Babamın annemden ısrarla istediği tek tatlı. Bizim taraf yani boşnaklar küllü su ile yaparlarmış. Hiç denemedim. Bu daha zahmetsiz gözüktü gözüme. Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Tülaycım tatlı nefis gözüküyor.

Punto dedi ki...

Sevgili Tulosh; muhtemelen benim bilgisayarda bir sorun var. Size o yorumu yaptıktan sonra girdiğim bazı günlüklerde yorumları yazdım, bilgisayar hata verdi.Sizde sorun yok demek ki.

Adsız dedi ki...

Tulay'cigim,
Bu sabah , cumartesi gunu ben kalburayi yaptim :)) Nefis oldular nefis :) Artik tek kalbura tarifim bu benim icin artik.. Anlatamiyorum su an lezzetini, ancak dememek gerek:)) COKKK tsekkurler canim guzel tarifi bizlerle paylastigin icin. Hepinize iyi hafta sonlari, bol tatlili gunler diliyorum:)
Tulay

Tulosh dedi ki...

Dilek, Ayşem ve Pembiş çok çok teşekkür ederim güzel sözlerinize.

Punto Amca bigisayarın düzeltildiğinde tekrar benim blogumdaki ziyaretlerinde aynı sorunu yaşarsan mutlaka bildirmeni istiyorum. Sorun bendenden kaynaklanabilir mi acaba diye hala düşünüyorum.

Tülay'cığım nasıl mutlu oldum bilemezsin. Benim damak tadım farklı olabilir belki başkaları begenmeyebilir diye düşünüyorum bazen, fakat deneyipte böyle güzel yorumlar alınca inan çok seviniyorum. Afiyet olsun, sevgiler..

Adsız dedi ki...

slmlar kalburabastı süper görünüyo bende coktandır arıyodum güvenilir bi tarif sanırım bunu yapabilirim tesekürler bende bloguma beklerim www.lezzetlikekler.blogcu.com

Adsız dedi ki...

gerçekten nefis bır tatlı ellerine saglık

Arzu'nun Güncesi dedi ki...

Tarifinizi denedim, ilk kez yapmama rağmen çok güzel oldu. Tarifinizi izninizle blogumda paylaşacağım. Ellerinize sağlık ve teşekkürler...