ŞEKERPARE
Dün anneannemi bizde kalması için davet ettik. Birgün öncesinden ben birşeyler yapmak istedim ve bilirsiniz anneler anneanneler için tatlı denilince hafif şerbetlisi makbuldür.
Ben küçükken kalburabastı tatlısını şekerpare zannederdim çünkü annem o tatlıyı yuvarlak yapıp üzerine fındık koyardı. Ama içerisinde irmik olunca birde daha yumuşak daha lezzetli bir tat yakalandığında anladımki ikisi birbirinden açık ve net olarak farklı.
Malzemeler:
Hamurdan ufak parçalar kopartıp oval köfte yapar gibi kenarlarını sivirileştirerek şekil verip yağlanmış tepsiye dizdim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalın ucuyla uzunlamasına çizgiler çektim ve fındıkları yerleştirip 175 derece önceden ısıttığım fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim.
Şerbetin hazırlanması:
Ben küçükken kalburabastı tatlısını şekerpare zannederdim çünkü annem o tatlıyı yuvarlak yapıp üzerine fındık koyardı. Ama içerisinde irmik olunca birde daha yumuşak daha lezzetli bir tat yakalandığında anladımki ikisi birbirinden açık ve net olarak farklı.
Malzemeler:
- 3 umurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1 çay bardağı tozşeker
- 1 çay bardağı irmik
- 1 paket margarin
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- aldığı kadar un
- üzerleri için fındık içi
- şerbeti için:
- 4 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı limon suyu
Hamurdan ufak parçalar kopartıp oval köfte yapar gibi kenarlarını sivirileştirerek şekil verip yağlanmış tepsiye dizdim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalın ucuyla uzunlamasına çizgiler çektim ve fındıkları yerleştirip 175 derece önceden ısıttığım fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim.
Şerbetin hazırlanması:
- 4 su bardağı şekeri ve 5 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynattım. Kaynadıktan 5 dakika sonra limon suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatıp ateşten aldım ılıklaşmasını bekledim.
- Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 2 dakika beklettim. 2 dakika sonunda ılık olan şerbeti şekerparelerin üzerine gezdirdim.
- Şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı.
- Ardından kapatmış oldugum ılık fırına tepsiyi tekrar yerleştirdim ve hafif sıcak ortamda şerbetini çekmesi için 20-25 dakika kadar beklettim.
- Şerbetini iyice çektiğinden emin olduktan sonra buzdolabına... Afiyet olsun...
8 yorum:
Çok severim şekerpareyi...Ne lezzetli olmuştur şimdi kimbilir...Ellerine sağlık.
Tulaycim
Ellerine saglik, tam da gecmisten gelen bir tatli olmus bu. Anneannen kimbilir ne sevinmistir.
Bu arada istedigin su pastacilikla ilgili olan toolslari da aldim sana. Yani sana gelmeyi bekleyen hem cicek seti hem de bu toolslar var ama malesef gelisimiz Nisan sonu ya da mayis basina sarkti. Birazcik bekliyeceksin. Aaaa bir de sayfama gir bak gene sobelendin
Hülya'cığım teşekkürler canım.
Nukhetciğim çok teşekkürler canımsın. Benim için hiç acelesi yok siz ne zaman müsait olursanız o zaman bekliyorum. Biliyorsun sen olmasan benim bu malzemelere ulaşmam için yurt dışına çıkmayı beklemem gerekecekti, kimbilir o zaman ne kadar çok süre beklerdim. Sana ne kadar teşekkür etsem azdır. Seni ve kızlarını merakla bekliyorum canım kendinize iyi bakın.
Ben bir oyun oynadım.Seninle de oynayalım mı?
Hülyacığım tabikide, seve seve :) Blogunaki güzel sözlerin için çok mutlu oldun inan. Çok şaşırdım süpriz oldu gerçekten..
SEVGİLİ ARKADAŞIMIZ TÜLAY..BURDA YAPMIŞ OLDUGUN PASTA VE BÖREK TARİFLERİNDEN DOLAYI SENİ KUTLARIM...BİZDE BU TARİFLERDEN ESİNLENEREK YAPTIGIMIZ PASTA VE CEŞİTLERİNDEN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRMEK İSTEDİK...BİZDE SENİN SAYENDE HEYECANLI BİR İŞ YAPMANIN VE MÜŞTERİ MENUNİYETİNİDE GÖRDÜKCE ZEVKLE CALIŞMANIN NEŞESİNİ DUYDUK..BİZ TİRYAKİ BÜFE CALIŞANLARI OLARAK ,BİZE MUTFAKTAKİ KATKILARINDAN DOLAYI VE YARDIMINDAN DOLAYI TEŞEKKÜRÜ Bİ BORC BİLİRİZ.. ELLERİNE SAGLIK TÜLAY ABLA...
Merhaba,
sizi Hülya'nın blogunda görüp ziyaret etmek istedim. Amannn o da ne süpper güzel tarifler varmış.. :))
ben de şekerpareyle kalburbastıyı aynı sanırdım. :))
Ellerinize sağlık...
SImmsıcak sevgilerimle...
Ben bu şekerpareleri denedim Tülaycığım çok güzel oldular, hatta bitmeden bu akşam misafir ağırlayayım diyorum. Önceden birkez denemiştim sert ve üstleri kuru olmuştu ama bu mükemmel..teşekkürler...
Yorum Gönder