17 Mart 2007

ELMALI KURABİYE
























Geçen akşam gelen misafirlerimiz için kete poğaça ve elmalı kurabiye yaptığımı yazmıştım ama dün müsait olamadım bu tarifide eklemek için.
Daha önce farklı bir tarifle rulo şeklinde elmalı kurabiye çok yapmıştım fakat bu tarifi denediğimden beri pek eskisini yapmıyorum çünkü bunun hamuru çok çok daha güzel daha gevrek daha lezzetli.

Malzemeler:
  • Hamur için:
  • 125 gr margarin (oda ısısında yumuşamış)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldıgı kadar un
  • iç malzemesi için:
  • 5 adet elma
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz

İç malzemesi için 5 adet elmayı bir kap içerisine iri iri rendeliyorum. Rendelenmiş elmaları dört- beş parçaya ayırarak avucumla iyice suyunu sıkıyorum. Ardından şekeri, tarçını ve cevizi ekleyip karıştırıyorum ve bir kenarda bekletiyorum.






















Hamur için un ve kabartma tozu hariç tüm malzemleri genişce bir yoğurma kabına alıp elimle hafif karıştırıyorum. Ardından kabartma tozunu una karıştırarak yavaş yavaş unu ekliyorum ve ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuruyorum.

Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elimle çay tabağı büyüklüğünde bastırarak ince açıyorum. Dolu bir tatlı kaşığı elmalı harçtan ortasına koyup hamuru kapatıp yuvarlıyorum. Kapattığım yer altta kalacak şekilde yağlanmış tepsiye diziyorum ve önceden ısıttığım fırında 175 derecede üzerleri hafif pembeleşene kadar pişiriyorum. (20-25 dakika)

Fırından çıkardıktan sonra iyice soğumasını bekliyorum. Ardından üzerlerine pudra şekeri dökerek servis yapıyorum. Acele edip sıcakken pudra şekeri dökerseniz üzerlerinde hafif erime yapabilir.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım ne güzel görünüyor ,ben bu şeklide muhallebili kurabiye yapmayı denedim ama olmadı,hamuru açıp içine muhalebiyi koyup kapatamadım.anlıyacağın rezil oldu.seninki süper olmuş valla bravo,ellerine sağlık..
selamlar...
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

elmalı kurabiye pek sevmesemde çok başarılı oldugu belli

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim enfes gorunuyor bende cok severim:)

Adsız dedi ki...

Sevgili adasim:)
Bu elmali kurabiyeyi ikinci yapisim oldu. Tad olarak nefis tek kelime, ancak benim hamurum cok muntazam olmadi yani kirik kirik oldu. Ben de onlari avucumun ici ile acarak, icine harci koyup, karsilikli olarak kapatim yani ortasi hafif acik kaldi ve elmalar gozuktu.. Dedigim gibi tadi bir harika, kiyir kiyir oldu resmen agizda eriyen bir kurabiye.. Acaba hamur olayinda ne olmus olabilir sence?? Azar azar unu ekleyerek kulak memesi yum. hamur yapmistim. Eger bir fikir verirsen sevinirim, cunku bu elmali kurabiye evde cok yaparim ben . Benim tarifimle hemen ahemen ayni sadece bende 1 yumurta var , ve 1 cay bardagi sivi yag yok. ikimizin tarifi arasinda sadece bu fark var..
Sevgilerimle , simdiden cok tsk. ederim'Tulay

Tulosh dedi ki...

Ebru'cuğum merhabalar. Muhallebili kurabiyeyede bayılırım, acaba muhallebinin kıvamı mı biraz sıvı olduda kapatamadın merak ettim. Çok çok teşekkür ederim canım.

Ben teşekkür ederim..

Nihancığım çok teşekkürler.

Tülaycığım merhaba,
Dediğin gibi gerçekten bunun hamuru çok lezzetli fakat neden öyle bir yapısı oldu anlamadım. Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak şekilde deneyebilir misin? Birde tüm malzemelerin yoğurmadan önce oda ısısında biraz bekletebilir misin? Umarım birdahaki sefere iyi bir hamur olur,merakla bekleyeceğim.. Öpüyorum sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tulaycim merhaba tekrar :)
Tum malzemelerim oda sicakliginda idi zaten, ama dedigin gibi gelecek sefere hamuru biraz daha yumusak tutacam. Sanirim bi iyi bir fikir olabilir :) Elmali icten artmisti gecen gun, bir kaxc gun icinde tekrar yapacagim:)) Dedigim gibi elmali kurabiyeyi cok cok severiz . Elbette sana sonucu yazacam canim:)
Ben de seni opuyorum adasim, kendine iyi bak;)
Tulay

Adsız dedi ki...

Tulaycim selam yine:)
Bugun yaptim yine elmalidan, hani ic artmistti ya !!! Dedigin gibi hamuru biraz yumusak tuttum:) artik kivami nasil yapacam anladim:)) harika vallahi harika oldu :)) geldim gittim attim agzima bugun:))) Bi ricam var senden , kalbura tatli tarifi varsa bana lutfen link yollar misin canim? simdiden cok cok tsk. ederim, yoksa da canin sagolsun adasim:) OPUYORUM SENI VE AMERIKADAN BIR DOLU SEVGILERIMI YOLLUYORUM:)

Tulosh dedi ki...

Merhabalar Tülaycığım
Çok sevindim gerçekten bu defa hamurun güzel olmasına. Ben beğendiğim tarifleri başkalarıda beğenince çok mutlu oluyorum. Kalburabastı tatlısı bizim yakın çevremizde çok yapılan bir tatlıdır bende çok severim fakat en güzel tarif teyzemindir. Teyzemin tarifiyle bu hafta falan en yakın zamanda yapmayı düşünüyorum. Eğer çok acilse senin için buraya veya mailine yazabilirim. Nasıl istersen.

Adsız dedi ki...

Merhaba canim,
Cok tsk. ederim sicacik ilgin icin.. Evet gercekten guzeldi kurabiyelerim, hala da var geride:) Canim kalbura cok acil degil , benim en cok sevdigim tatlilardan basta gelenlerdir biridir.. Sen yaptiginda, tarifi nasil olsa buraya gecersin ve ben de almis olurum. Eger sen de bir uzun sure gecikme olursa, merak etme ben sana hatirlatirim ve o zaman bana yazarsin :) Tekrardan cok sagol Tulay"cigim ve hersey gonlunce olsun..
Selamlar, sevgilerimle yanaklarindan opuyorum:)