06 Şubat 2007

KARAMELLİ TART

























Zencefilli kurabiye tattığımdan beri o kokunun tart hamuru içindede güzel olabileceğini düşünür olmuştum. Uzun zamandır da tart yapmayınca geçtiğimiz haftasonu için tart yapmaya karar verdim. Tahmin ettiğim gibi gerçektende çok güzel oldu.

Tart tabanı için:
  • 125 gr tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 2 su bardağı un
  • yarım çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı tarçın
Tereyağını yarım saat önceden küp küp kesip oda ısısında yumuşaması için bekletiyorum.
Genişce bir kap içerisine unu eliyorum ve karbonatıda hafifce una karıştırıyorum. Ortasını havuz gibi açıp yumuşamış tereyağ, yumurta sarısı, şeker ve baharatları ekleyip parmak uçlarımla yavaşca karıştırmaya başlıyorum. Ardından iyice yoğuruyorum. Eğer yumuşak bir hamursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. (Çok sert bir hamur olmayacak) Streche sarıp yassılaştırıp buzdolabında yarım saat kadar bekletiyorum.


Fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyorum.
Hamuru buzdolabından çıkartıp unlanmış tezgahta veya yağlı kağıt üzerinde yarım parmak kalınlığında açıyorum. Benim tart kalıbım olmadığı için 26 cmlik kelepçeli kalıp içinde yapıyorum. Kalıbın tabanını açtığım hamurun ortasına koyup istediğim kenar kalınlığı kadar dışarıdan hamuru yuvarlak kesiyorum ve fazlalıkları alıyorum. Hamuru merdaneye sarıp kaldırıyorum ve kalıbın tabanın üzerine seriyorum. Kenarları içe doğru kıvırıp kalıbın yan duvarlarını kelepçeliyorum ardından elimle yan duvarları düzeltiyorum. Kalın bir taban olmaması için çatal ucuyla minik delikler açıyorum. Tabanın üzerini kaplayacak kadar büyüklükte bir aluminyum folyoyu kesip hamurun üstüne koyuyorum ve bir sıra dolacak şekilde nohut veya herhangi bir kuru bakliyatla dolduruyorum. Bu hamura ağırlık yapacak ve pişerken kabarmasını engeleyecektir.
Önceden ısınmış fırında 25 dakika kadar pişiriyorum daha sonra alüminyum folyoyu ve bakliyatları kaldırıp 5 dakika daha hafif kızarması için pişiriyorum. Daha sonra fırından çıkartıyorum ve iç dolgu malzemesini sürmek için önce tabanın soğumasını bekliyorum.

Kreması içi:
  • 1 paket dr oetker karamelli pasta kreması
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı fınfık
Pasta kremasını üzerindeki tarife göre hazırlayıp buzdolabında biraz bekletiyorum. Bu arada fındık karamel hazırlıyorum. Tencerede şekeri eritiyorum. Fakat şekeri 3 aşamada ekliyorum yavaşca. Önce 1/3 bardak şeker hafif erimeye başlıyor o anda diğer 1/3 bardak şekeri ekliyorum ve hepsi erimeye başlayınca en son 1/3 bardak şekeri ekliyorum. Bu şekilde şeker hem hızlı eriyor hemde yanma ihtimali olmuyor. Bu aşamada ateşten alıyorum.


Ve bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt üzerine soldaki fotograftaki gibi çizgiler halinde karamelden döküyorum. Kısa sürede kuruyor ve parça parça kopartıp servis edeceğim zaman üzerine dik şekilde süslemede kullanıyorum.

Artan karameli tekrar ateşe koyup biraz ısıtıp üzerine fındıkları döküyorum ve onuda biraz karıştırdıktan sonra tencereden alıp yağlı kağıt üzerinde soğumasını bekliyorum. Soğuduğunda elimle parçalara ayırıp bir poşete koyup merdaneyle hafif vurarak minik parçalara ayırıyorum. Bir avuç kadar karamelli fındığı en üst için ayırıyorum.

Minik parçalara böldüğüm fındığı buzdolabında soğumuş krema ile karıştırıyorum ve tartın içini dolduruyorum. Ayırdığım bir avuç fındığı ise mutfak robotunda incecik ufalayıp en üstüne serpiyorum ve servis zamanına kadar buzdolabında bekletiyorum. Servis zamanı geldiğinde ise çizgi halindeki karamelleri belli aralıklarla bölüp üzerine dik dik yerleştiriyorum.


11 yorum:

Adsız dedi ki...

arkadaşım tart nefis de ben o üstündeki karamelalara bayıldım deneyeceğim kesin ben bu tartı

Hülya dedi ki...

Çok başarılı görünüyor yine.Üstteki dahiyane fikir içinse kutlarım.
Benim nişan pastasındaki harfler sana tanıdık gelmiştir umarım.Herşey için saol hayatım;)))

Tuba dedi ki...

Cok hos, cok ilginc gorunuyor. Super. Ellerine saglik, ama ben denemeye cesaret edemeyecegim, sevgilerle

Adsız dedi ki...

Tart harika gözüküyor, üzerindeki süslemeye bayıldımmmmmm, ellerine sağlık canım:)

Adsız dedi ki...

merhaba,
ben bayıldım bu görüntüye. Ne güzel tarif etmişsiniz. Kalkıp yapmak istedim :)) Hele o dikilmiş karameller ye beni yoksa gideceğim diyor :))

sımsıcak sevgilerle

kamiş dedi ki...

Merhaba Tulosh, hep karamel yapmak istemişimdir ama bi tarifle karşılaşmamıştım. Çok iyi oldu, ben de karamel yapabiilirim artık! :)) Ellerine sağlık canım, sevgiler..

Adsız dedi ki...

görüntü çok şık eminim tadıda nefistir ellerine sağlık

Tulosh dedi ki...

Güliz merhabalar çok teşekkürler.

Hülyacığım canım merhaba. Güle güle kullan harf kalıplarını, bende o kalıpları ilk bulduğumda cok cok sevinmiştim. Gerçekten çok işe yarıyor, nişan pastanda da görebiliyorum bunu :) harika

Pembelim teşekkür ederim.

Zerrin merhabalar, begendiğine sevindim çok teşekkür ederim :)

Kamiş umarım anlatımım yeterli olmuştur karamel için, ilk defa yapacağım demişsin birden telaşlandım aman yanlış birşey olmasın diye :) çok teşekkürler.

Sedacığım tadı gerçekten nefisssti, çok çok teşekkür ediyorum.

pecete dedi ki...

süslemeler ayrı güzel, tart ayrı güzel...ellerine sağlık tulosh...

Nukhet dedi ki...

Nereden de gelir aklina boyle tarifler pes yani. gene harika bir sey cikmis ortaya. Ellerine saglik vallahi.

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor, karamele zaten bayılırım. Helede böyle bir süsleme, en yakın zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık.
seldaercan.blogcu.com