16 Aralık 2006

ÇİKOLATALI KEK
























Çikolatalı keki perşembe günü gelen misafirlerimiz için yaptığımı yazmıştım dünkü yazımda. Fakat zamanım az olduğu için ve Dondurmam Gaymak filmi hakkında görüşerimi heyecanla yazmak isteğim için bu tarif bugüne kaldı.

O filmden sonra canım hem o bölgelere gitmek istedi hem de canım gevrek, kumru gibi egeye özel yiyecekler istedi. Gaymaklı dondurma mı? O zaten film başlamadan beni etkiledi...

Bu kek çok güzel oldu ama gönül isterdiki kullandığım yağın hepsi tereyağ olsun :( Ama keklerde biraz çekiniyorum katı yağ kulanmaya. Çünkü kekleri sıvıyağ da çok lezzetli yapabiliyorken neden kullanayım ki diyorum. Ama sonra tereyağı dolapta görünce dayanamayıp e birazcık ekleyeyim diyorum :)

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 150 gr bitter çikoalata
  • 50 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao (silme)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz.
Ufak bir benmari kurdum. 50 gr kadar tereyağ ile çikolatayı birlikte karıştırarak benmaride erittim. Hafif soğuması için bir kenarda beklettim. (Üstteki çikolatanın bulunduğu kap, alttaki kaynayan suya değmeyecek)
Bir kaba un, kabartma tozu ve kakaoyu eledim.
Başka bir kap içerisinde yumurta, şeker ve sıvı vanilyayı mikserle hafif kabarana kadar iyice çırptım. Ben bir tatlı kaşığı kadar dr oetker sıvı vanilya kullandım. Toz vanilya da kullanabilirsiniz.
Yumurta şeker karışımına yoğurdu ekleyip biraz çırptım. Ardından sıvıyağ ve erittiğim çikolatayıda ekleyip biraz daha çırptım.
En son diğer kaba elediğim kuru karışımı ekledim ve mikserin en düşük ayarında homojen bir karışım elde edene kadar çırptım ve yağlanmış kalıba döktüm.
Yaklaşık 40 dakika kadar pişirdim ve oda ısısında soğuduktan sonra kalıptan çıkardım.
Ben üzerine genelde bitter çikolata sosu hazırlar dökerdim ama bu sefer beyaz çikolata sosu döktüm. Zevkinize kalmış, sos olmadanda güzel. Ama ben yine de tercihimi bitter çikolata sosundan yana kullanacağım :)



Nukhetciğim üzerindeki kakao şekilleri nasıl yaptığımı sormuş. Wilton marka bu stencil bana yurt dışınan hediye geldi. Sitesinde görmek isterseniz burada. Eskiden şablonum yokken kare şeklindeki kek dilimleri üzerini kakao veya pudra şekeri ile kağıttan keserek yaptığım şekillerle süslerdim. (kalp, çiçek vs..)

12 yorum:

Adsız dedi ki...

valla çok güzel görünüyor özelliklede üstündeki kakao tozu şekli ellerinize sağlık

ciciprenses

Adsız dedi ki...

Tülaycım akrabaların şanslıymış gerçekten. Başke ne denilebilirki. Velibahı portakal ağacı sitesinde görmüştüm. Şu anneler ne güzel şeyler yapıyor :( ellerine sağlık.

Birde merak ettim dondurmam gaymak filmini senin yazıları okuyunca. Vakit bulursam mutlaka gideceğim.

Tulosh dedi ki...

Ciciprenses canım çok teşekkür ederim. Sana yolladığım mailden yola çıkarak denemelerde bulundun mu? Sevgiyle kal.

Defnecim merhaba. Portakal ağacı sitesinin sahibi Hatice hanımda çerkez. Eminim vardır sitesinde velibah tarifi. Onun anneside çok marifetli gerçekten.

Punto dedi ki...

Tatlılar çok güzel görünüyor ama yaşım icabı bir şey sorabilir miyim? siz bu tatlıları yiyor musunuz? Son günlerde medyada sağlıklı yaşam ve diyet programları alıp başını giderken bakıyorum tüm tariflerde tatlılar başköşede. Yoksa benim baktığım sitelerde mi tatlılara rastlıyorum.

Adsız dedi ki...

yaprak gülleri kast ediyorsan onu denedim az önce gönderdiğim mailde 26ekim2007 de yaptığın bayram çöreği ile ilgili idi o şekli yapmaya çalıştım anlattığın kadarıyla ama başaramadım bilmem benim bceriksizliğim denmidir yoksa anlayamamdanmıdır bilemiyorum tarifi aynen yaptım o şekli yapamayınca üzüldüm tabi onun için sordum
ciciprenses

Tulosh dedi ki...

Punto amca merhaba. Çok haklısın. Televizyonda birçok programlar sağlıklı yaşam adına uyarıyorlar, yol gösteriyorlar. Keşke tam birebir uyabilsem herşeye...

Bende tatlıyı çok seviyorum o yüzden sadece kendime özel değilde genelde misafirimiz geleceği zamana denk getirmeye çalışıyorum.

Özellikle de bu yaptıklarımı akşam saat 7 den sonra yememeye dikkat ediyorum ve yerkende bir parçayı veya bir dilimi geçmemeye özen gösteriyorum. Babamda şeker hastası olduğu için beyaz et, sebze, meyve, yoğurt ağırlıklı besinler tüketiyoruz. Kilo vermesemde dengeyi ayarlamaya çalışıyorum elimden geldiğince.

Tulosh dedi ki...

Ciciprenses kıyamam ya :( gerçekten üzüldüm. Kurban bayramı geliyor haftaya yine yapacağım ve yapım aşamasını fotograflayacağım senin için söz veriyorum. Paintte ufak br çizim yaptım mailine gönderdim yapılışı ile alakalı belki azıcık yardımcı olabilir ama tabi gerçeği bigi olamaz. Çok pişman oldum fotograflamadığıma :(

Nukhet dedi ki...

Sevgili Tulay
kek super gozukuyor. Bu aksam deneye kararliyim da bir sey sormak istiyorum. Cikolata sosu icin cikolatalari benmari usulu yerine micronun dusuk isisinda eritsem de ayni sonuca ulasirim herhalde. Bir fikrin var mi? Bir de kakaoyu ne tur bir yontemle o sekilde yaptin. Sevgiler Ellerine saglik

Tulosh dedi ki...

Merhaba Nukhetciğim
Çikolata sosu için; 100 gr kadar çikolatayı minik parçalara böldükten sonra microdalgada eritebilirsin. Daha sonra oda ısındaki 2/3 su bardağı sıvı kremayı yavaşca karıştırarak erimiş çikolataya eklersin. Hemen kekin üzerine dökebilirsin. Bu ölçü yeterli olur sanırım, ben biraz fazla yapmıştım arttı. Vaktim olmadığında da dr oetkerin hazır siyah çikolata sosunu yarım ölçü olarak yapıp döküyorum.

Kakao şekline gelince, stencil (şablon) ile yaptım. Tarifin altına linkini veya fotografını eklerim şimdi. Eskiden keki kare borcamda pişirip ters çevirirdim. Kare şeklinde bir kağıdı alıp minik kalpler çiçekler keserek kendime şablon hazırlıyordum.Pudra şekeri veya kakoyla şekilli süslemeler yapardım.
Umarım beğenirsiniz :)

Tulosh dedi ki...

Bu arada Nukhetcim sen Dubaidesin sanırım. Witon sitesinde distributorler arasında Dubai de geçiyor. Adres :

4 HOMES FZ CO.
PO BOX 16816 JEBEL ALI
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES
CONTACT: Leo Telles
TEL: +971-4-3364900
E-MAIL: leo@4homes.ae

Pastacılık kursuda varmış:

4 Homes FZ CO. is the only authorized Wilton Distributor in U.A.E. to offer Wilton Cake Decorating Course I, II & III
CONTACT: Mary Joy
TEL: +971-4-344-5624
E-MAIL: Maryjoy@4homes.ae

Nukhet dedi ki...

Tulaycim

Su guzel kekini bugun ben de yayinladim haberin olsun. Sevgler

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

çok güzel olmuş...şablonunuzda çok yakışmış...ellerinize sağlık...