03 Kasım 2006

HAVUÇLU MUFFİN


























Geçen ay plastik çikolatadan güller yapmıştım, o zamandan kalan beyaz çikolatam vardı. Boş bir vaktimde kalan çikolatayı eritip, yine plastik çikolata yaptım ve dekoratif amaçlı biryerlere kullanırım düşüncesiyle havuçlar, minik çiçekler, uğur böcekleri yapıp buzdolabına koymuştum. O zamandan beri aklımdaydı havuçlu birşeyler yapıp bu minik süsleri kullanmak. Hadi dedim dün akşam, bir muffin yapayımda süsleyelim...

Malzemeler :
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 125 gr katı yağ (eritilmiş)
  • 1,5 su bartdağı un
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya aroması
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz
Muffin yaparken önemli bir kural vardır. Sıvılar ayrı bir kapta, katılar ayrı bir kapta tel çırpıcı yada çatal yardımıyla çırpılacak. Çok fazla karıştırırsanız muffinleriniz kabarmaz.

Muffin kalıplarınızı yağlayın ya da hazır kağıt kalıplarınızı içlerine yerleştirin. Fırını 180 dereceye getirin
Büyük bir kasede; elenmiş unu, kabartma tozunu, şekeri ve tarçını karıştırın.
Başka bir kapta, yumurtayı çatalla yada tel çırpıcı ile çırpın. Vanilya aromasını, eritilmiş katı yağımızı ve yoğurdumuzu yumurtaya ekleyerek biraz daha karıştırıyoruz.
Bütün sıvı malzemeyi kuru malzemenin bulunduğu kaba boşaltın ve hepsi karışana kadar alt üst edin.
En son olarak rendelenmiş ( rendeledikten sonra hafif suyunu sıkın) havucu ve cevizleri ekeyin ve bu aşamada çok karıştırmayın.
Kalıplarınızın 2/3 si dolacak şekilde kaşık yardımıyla kalıplarınıza paylaştırın. 25 dakika pişirin. Pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla kontrol ederek anlayabilirsiniz. Muffinler piştiğindede yumuşak olur, pişmedi hissine kapılmayın.
Ben 12 adet muffinlerimin üzeri için, 1 paket krem şantiyi bir bardak süt ile çırptım ve sıkma torbasıyla yuvarlak şekiller verdim. İsterseniz sade olarakda servis edebilirsiniz tamamen zevkinize kalmış :) Afiyet olsun..

Plastik Çikolata Havuçlar :

Bu havuçları ne zaman nerde kullanacağımı bilmeden yapmıştım. Dolapta bekleyeceği için daha sert kıvamda çikolata olmasını istedim ve glikoz miktarını çikolata miktarına göre biraz daha azalttım. Yani;
  • 100 gr beyaz çikolata
  • 1 yemek kaşığı glikoz
  • ve gıda boyaları...
Çikolatayı benmaride eritiyorum hemen arkasından çikolata sıcakken glikozu ekleyip karıştırıyorum. Bir kaç kez karıştırmadan sonra ayrı bir kaba renklendirme için kullanacağım miktarda ikiye yada üçe ayırıyorum. Çok fazla beklemeden hemen kürdan ucuyla toz gıda boyaları ekleyip biraz daha karıştırıyorum. Hatta karıştırma baya zahmetli omaya başlıyor bu aşamada çünkü çikolata git gide toparlanıyor, çok dert etmeyin, streche sarıp tezgah üzerinde bekledikten sonrada biraz yoğurarak renkleri iyice yedirebilirsiniz.
Oda ısısında 3 saat kadar çikolatayı streche sarıp bekletmeniz gerekiyor. Bu zaman sonunda eğer çok sert ise elinizde yoğurarak yada çok az mikrodalgada bekleterek yumuşatabilirsiniz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Tülay'cığım, bu muffinler çok güzel gözüküyorlar..bayıldım :)

havuçlar senin ellerindenmi çıktı ?

sevgiler..

Tulosh dedi ki...

Pastacım canım çok teşekkür ederim, beğendiğine çok sevindim.

Zamanım yoktu fotoğrafını koyabildim sabah sadece, şimdi yazacaktım açıklamalarını, havuçları kendim yaptım plastik çikolatadan. Boş vaktimde glikozu az koyarak sert bir plastik çikolata yaptım ve dekoratif kullanırım düşüncesiyle 10-15 tane havuç, 5-6 tane uğur böceği ufak tekek çiçekler falan yapıp buzluğa atmıştım. Sanada arkadaşın yurt dışından çok hoş minik süsler göndermişti sanırım şimdi aklıma geldi..

Adsız dedi ki...

Ne şirin olmuşlar bunlar :) Yaratıcısınız gerçekten.

Adsız dedi ki...

harika görünüyor valla ellerine sağlık.bu plastik çikolatalar sadece dekoratif amaçlı mı yoksa yenilebiliyor mu?

seda
tarifname.blogspot.com

Tulosh dedi ki...

Pınar hanım çok teşekkürler.

Sedacım merhaba. Plastik çikolata yenilebiliyor evet ama yinede çok fazla aşırıya kaçmamak gerekir. Bu minik süslerden birkaç tane yedim ben :) çikolata tadı hiç değişmiyor.