02 Ekim 2006

PLASTİK ÇİKOLATA YAPIMI























Uzun zamandır şeker hamuru yapıp pasta süslemek istiyordum ama bir türlü glukoz şurubu ve toz jelatini bir araya getirmeyi başaramadım :) Neyseki geçen hafta kızıltoprak Coccolat'da glukoz buldum. Yengemde Almanyada çikolata ile glukoz karıştırıp plastik çikolata yapıldığını söylemişti ama kendisi denemediğinden ölçülerini hiç bilmiyormuş. Bende internette "plastic choclate" yazarak bir araştırma yaptım. Karşıma çıkan ilk Baking911 sitesinde şöyle bir tarifle karşılaştım:


1 pound (16 pounces) milk or white chocolate

1/2 cup light corn syrup

Mısır şurubundan bahsediyorudu ama ben mısır şurubu yerine yengemin söylediğinden vazgeçmeyip glukoz kullandım. Tam olarak karşıma ne çıkacağını bilmediğim için ölçüleride ufak tuttum.

80 gr beyaz çikolata
1 çorba kaşığı glükoz şurubu
isteğe göre gıda boyası

Çikolatayı minik minik parçaladıktan sonra benmari usulü erittim. İçerisine bir çorba kaşığı glukoz döktüm ve hızla karıştırdım. Çikolata toparlandı ve bu aşamada kürdan ucuyla kırmızı toz gıda boyası döktüm karıştırmaya devam ettim. (çikolata gitgide toparlanıp sertleştiği için bu aşamada karıştırmak oldukça zor) Daha sonra bu çikolatayı streche sarıp tezgah üzerinde sertleşene kadar yaklaşık 3-4 saat kadar beklettim. Ayrıca bu çikolataları yemek mümkün (çokda lezzetli:)





















Büyük gülleri Pastacı Burcu hanımın gül yapımı şekillerine uyarak yaptım. Küçük güller ise çok kolay. Çikolatamızdan bir miktar kopartıp (kalem gibi) 10 cm bir şerit yapıyoruz.
1 numaralı fotografta görüldüğü gibi pişirme kağıdı içerisine şeritimizi koyup üstünü kağıtla kapatıyoruz ve üzerine bastırarak düzgünce yassılaştırıyoruz.
2 numaralı fotograftaki gibi bir tarafından diğer tarafına doğru çikolatamızı yuvarlıyoruz ama parmağımız gülün alt tarafında olmalıki üst taraf açık ve rahat dönsün.
Bu arada fotografta görülen 20 x20 kek kalıbımı paslanmaz çelikden kendim yaptım. Çalıştığım
yerde çeşitli saclar kesme ve bükme makinaları mevcut. Bende değerlendireyim dedim :)


Bir ziyaretcim glukoz şurubu ve jelatin hakkında bilgi istemişti. Şimdilik buraya fotograflarını koyuyorum. İkisinide kullandığım bir pastada detaylı bilgilerinide vereceğim. Ben pastacılık malzemeleri satan yerlerden temin ediyorum. En son Coccolat dan almıştım. Uzaktaki müşterileri için kargo ile malzeme gönderebileceklerini öğrendim.

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Tül çok güzel olmuş. O kadar canlı duruyoki fotografta gerçek gibi. İyiki denemişsin cnm benim.

Adsız dedi ki...

tülaycım merhaba,

plastik çikolatayı kırmızı yapman ve böyle şekillendirmen harika olmuş..çok yaratıcı :)

bende bu ara plastik çikolata süsleme yapmayı düünüyordum, senden ilham aldım şimdi.

sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Tulos nerden aklına geldi valla bravo. Peki ben yapmak istesem glikoz nerden bulabilirim nasıl birşey?

Tulosh dedi ki...

Yelizcim çok teşekkür ederim canm.

Pastacı merhaba
Çikolatamı yaratıcı bulman beni o kadar sevindirdiki bilemezsin. Senin gibi bir ustadan ufacık bile olsa birşeyler duymak harika bir duygu inan.

Defnecim ben birşey duyduğumda birgün denerim diye aklımın bir köşesine yerleştiririm ve hiç unutmam onu. Malzemem oldugundada yapabildiğim kadar birşeyler yapmaya çalışıyorum işte :) çok teşekkürler.
Glukoz ise bal kıvamında şekerli bir şurup. Ben kozyatağı coccolat pastacılık malzemeleri satan yerden aldım. Kadikoy beysa ve eminönü fermo gibi pastacılık malzemeleri satan yerlerde olduğunu da duydum.

Adsız dedi ki...

Görür görmez yapmak istedim ama biraz emek isteyen birşey sanırım. ama güzel

Tulosh dedi ki...

Merhaba Neriman hanım,
Emek istiyor ama çok değil. Her zaman değilde ufak süprizler için yapmaya değer..

Adsız dedi ki...

glikozu aktarlarda bulabilirmiyim ben diyarbakırdayım da birde gliserin ve toz jelatin onlarda aynı yerlerde satılıyormu rica etsem foroğraflarını çekip siteye eklermisin zahmet olmasa

Tulosh dedi ki...

Blogda fotograflarını ekledim. Glikoz nişastadan elde edilen şeffaf bir bal gibi, toz jelatin ise irmik gibi.

Dediğim gibi ikisinide kullandığım bir pastada daha detaylı bilgilerini vereceğim.
Siz eğer Diyarbakırdaysanız ve etrafınızda pasta malzemeleri satan biryer yoksa herhangi bir pastaneye malzemelerini nerden temin ettiğini sorarak belki biryerler bulabilirsiniz.
Eğer hiçbiryer bulamazsanız Coccolat pastacılık malzemeleri satan yer size İstanbuldan kargo ile gönderebilir. Sevgiler

Adsız dedi ki...

çok teşekkürler

Adsız dedi ki...

Selam,
Ben uzun zamandır kurabiye kalıbı arıyorum. Acaba nerden alabilirim, yardımcı olur musunuz ? Sizin verdiğiniz linklere baktım ama göremedim. Şöyle hamuru kesince minicik kalmayacak, şekilleri kocaman olanlardan. Birde kek kalıbı vs. gibi malzemeleri uygun fiyata alabileceğim bir yer var mı ?
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler.

Tulosh dedi ki...

Merhabalar. Anladığım kadarıyla biraz büyükce olan kurabiye kalıplarından arıyorsunuz. Heran değişik yerlerde rastlıyorum o tür kalıplara, en son ykm mağazalarında yılbaşı zamanı iki üç çeşit irice metal kalıplar görmüştüm. Ama kesin bulabileceğiniz yerler var. Örneğin Eminönü Fermo'da veya Kadikoy Bilko'da bulabilirsiniz.

FERMO:Asmaaltı Büyükbaş Sk. No.11 34460 Eminönü - İSTANBUL
Tel: ( 0212 ) 522 45 90522 85 74514 02 88

BİLKO: 0216 3496551

emine dedi ki...

merhaba tülos ben sana plastik çikolata hakkında aklıma takılan bi şeyi sorucam.aynen dediğin gibi yaptım yanlız çikolatayı glikozla karıştırdıktan sonra buzdolabına koydum.çıkardımda çok sertti fakat yumuşatmaya çalıştıkça o topaklandı.acaba buzdolabına koymadan oda sıcaklığında mı sertleşmesini beklesem.çok sinir oldum ve üzüldüm yaaa yardımını bekliyorum.

Tulosh dedi ki...

Emine'cim merhabalar. Çikolata dolabı hiç sevmez, çünkü içerisindeki yağlar anında donuyo. Eminim o işlem işini çok zorlaştırdı.
En iyisi serin, güneş görmeyen bir ortamda uzun süre bekleyerek yapmak.

emine dedi ki...

işte bu az çok tahmin ediyodum.zaten bi kaç yerdede okumuştum çikolatanın buzdolabını sevmediğini,fakat başka tariflerde buzdolabına koylması gerektiği yazınca öyle yaptım.evet bide dediğin gibi yapıcam bu sefer olucak inşallah çok sağ ol:)

emine dedi ki...

evet dediğin gibi buzdolabından çıkarttığımda yağlar donmuş oluyodu acaib bi hal alıyodu.

dekor dedi ki...

merhabalar. glikoz temini konusunda yardımcı olabilirim.

dekor dedi ki...

merhabalar. glikoz temini konusunda yardımcı olabilirim. ayrıca gıda konusunda hertürlü sorunuza cevap verebilirim. mehmet çavuş 05067698343