14 Ekim 2006

AÇMA


























Ustalardan tarif almak zordur derlerya, aynen katılıyorum. Halam harika açma yapar yumuşacık. Tarifini istediğimde hep aynı tarif " biraz süt, biraz su, maya, az şeker ve tuz, sonra un aldığı kadar" :) Artık bu tarifi denemenin vakti geldi dedim ve girdim mutfağa. Tarifide bloguma ekleyeceğim diye kendimce ölçerek yaptım ve aynısı oldu. Benimde tel tel yumuşacık puf puf açmalarım oldu. Belkide bire bir ölçü alsam böyle güzel olmazdı. Çok teşekkürler halacım.


Malzemeler

1 su bardagi ılıksüt
1 su bardagi ılık su
1 paket instant maya (dr oetker 10 gr)
1 su bardagi sivi yag
1 yumurta (beyazı içine,sarısı üstüne sürülecek)
2 çorba kaşığı şeker
1 tatli kasigi tuz
susam
aldığı kadar un
çok az margarin

Öncelikle iyi bir hamur elde etmek için tüm mazlemelerimizin ılık olması gereklidir. Yumurtayı dahi yarım saat önceden dolaptan çıkartın.
Büyük bir tencerenin içine süt, su, maya ve şekerimizi koyup biraz karıştırıyoruz. 10 dakika bekletiyoruz. Daha sonra içerisine bir yumurta akı, bir bardak sıvıyağ, tuz ve alabildiğince un ekleyerek hamurumuzu yoğuruyoruz. Mantı hamuru kadar sert olmayacak ama tenceremizin içinde hafif toparlanacak kadar olduğunda üzerine nemli bez örterek bir kenarda 1 saat bekletiyoruz. (Hamurumuz iki katı kadar kabaracak)
Daha sonra hamurumuzdan iri yumurta ölçülerinde parçalar kopartıyoruz. Elimizle avuç içi kadar açıyoruz ve içerisine 1 çay kaşığı margarin koyup kapatıyoruz. Biraz yuvarladıktan sonra 20 cm kadar uzunlukta rulo yapıp büküyoruz ve düğüm atar gibi şekil veriyoruz. Yağlanmış tepsimize dizdikten sonra üzerine yumurtamızın sarısını sürüp susamlarımızı serperek 170 derece fırında pişiriyoruz.
İşte bukadar... Biraz un, su , süt derken alın size PUF PUF AÇMALAR....

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Tülaycım benden sonra yaptın galiba açmayı :( şimdi görünce üzüldüm. Keşke o andada orda olsaydım... aslında hep sizde olsam :)

Adsız dedi ki...

aynı pastanedekiler gibi olmuş acil denemem lazim bu tarifi.

Tulosh dedi ki...

Yelizim ne zaman istersen gel hep yaparım.

Pisicik merhaba,
Evet aynı pastanedekiler gibi oluyo. Belkide kendim yaptığım için öyle düşünüyor olabilirim ama benimkiler sanki daha güzel :)