29 Mayıs 2007

İNCİRLİ CEVİZLİ TATLI


























Annem bilgisayar başına geçince fazla sürmez iki dakika sonra fenalıklar gelir, hiç ama hiç hoşlanmaz. Arada sırada mutlaka görmesini istediğim birşey olunca yalvar yakar zorla çağırırım ve kapının kenarından göz ucuyla bakarak "hımmm, eeee, tamam sonra bakarım" gibi birşeyler fısıldar. Ayda ortalama bir kez ziyaret ettiği tek site vardır portakalagaci.com. Sebebi ise Hatice hanımında çerkez olmasıymış, merak ediyomuş farklı bir çerkez yemeği yayınlarmı diye. Geçen gün yine kendi kendine bilgisayarı açmış ve yemek sitelerini gezmiş. Ve yine sevdiği sitedeki İncirli Tatlıyı görünce hoşuna gitmiş, misafirlerim gelince yaparım diye bir kağıda not edip saklamış :)

Dün gece bugün gelecek olan misafirleri için beraber yaptık. Aslında buzdolabında 4-5 saat en az beklemeliydi ama ben dayanamadım. Annemin "bekle biraz soğusuuun" çığlıkları eşliğinde tadına bakmak için bir dilim aldım ve fotografınıda çektim. Ben çok çok beğendim. Klasik hepimizin alışık olduğu etimekli tatlıya benziyor fakat cevizler, incirler ve kahve kokusu çok güzel ve değişik bir tat katmış.

Malzemeler:
  • Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 6 adet kuru incir (ılık suda bekletilip minik minik doğranmış)
  • Şerbeti için:
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • yarım su bardağı şeker
  • Muhallebi için:
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 lt süt
  • 5 yemek kaşığı tozşeker
  • 50 gr tereyağ
  • piştikten sonra 1 paket krem şanti
Kek için yumurta ve şekeri iyice çırptım. Cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırdım. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirdim.
Kek pişerken muhallebiyi hazırladım. Nişasta, şeker ve unu bir tencereye alıp yavaş yavaş sütü ekleyerek sürekli karıştırdım ve orta ateşte kaynayana kadar pişirdim. İnmesine yakın tereyağ ekleyip iyice karıştırdım ve ateşten alıp biraz soğumasını bekledim. Bir kenarda hafif soğuduktan sonra kremşantiyi ekleyip mikserle iyice çırptım.
Kek fırından çıktıktan sonra 3-4 dakika havalandırıp pişirmeden karıştırarak hazırladığım şerbeti kaşıkla üzerine döktüm.
10 dakika kadar iyice soğumasını bekleyip kekin üzerine muhallebiyi sürdüm. O anda evdeki fındıklarıda tatlının üzerinde değerlendirdim.
Servis etmeden önce buzdolabında en az 4-5 saat bekletmeyi unutmayın.

7 yorum:

Emes dedi ki...

Tulay hn merhaba,
epeydir sitenize bakiyorum cok guzel seyler yapiyorsunuz tebrşk ederşm, incire bayilirim bu tatliyi muhakkak deneyecegim. elinie saglik

Nukhet dedi ki...

Ellerinize saglik Tulay
Incir tatlisini cok severim. Ben bir turlu portakal agacina giremiyorum baglanmiyor. Boylelikle oranin guzel tatlarindan birini de ogrenmis oldum. Opuyorum

Adsız dedi ki...

merhaba tatlı nefis görünüyor. dikdörtgen borcam enbüyük boy olanmı?ellerinize sağlk.

cafe gusto dedi ki...

Merhaba,ellerinize sağlık ben bu tatlıyı 4-5 ay önce keşfettim. hafta içinde 3 kez yapıp tanıdıklarıma götürdüm.Nefis bir tat.sevgilerimle....

Tulosh dedi ki...

Emes merhabalar. Bende bayıldım bu tatlıya gerçekten, umarım sizde begenirsiniz.

Nukhetcim aslında o siteye bağlanabilsen çok çok iyi olur çünkü yöresel yemekler, farklı tatlar herşey mevcut. Bende kocaman öptüm.

Anonim merhabalar. Dikdörtgen borcam olarak en büyük boyu kullandım ben. Hamuru ilk borcama döktüğümde eyvah bu hamur bu borcama çok az oldu dedim fakat telaşa kapılmaya hiç gerek yok gayet güzel kabardı.

Serpil hanım çok teşekkür ederim ziyaretinize çok memnun oldum. Bende biryerlere giderken yapıp götürmeyi düşünüyorum. Sevgiler..

Mutfakta Zen dedi ki...

Tüloş şimdi anneni bilgisayar karşısında düşündüm, pek hoşuma gitti. Benimki de bizimkileri ziyarete gittiğimizde mecburen gazeteleri bilgisayardan okudu ama bize açtırıp kapattırıyordu tabii.
Tijen

YESIMIN TARIFLERI dedi ki...

mrb
Tuloş Hanımcım yeni eifettim sizi çok beğendim herşeyi
ellerinize sağlıık tatil dönüşünü bekliyroum.