24 Nisan 2007

KLASİK MUFFİN


























Dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı idi. Geç oldu ama herkesin bu büyük anlam taşıyan gününü kutluyorum. Hepimiz Cumhuriyet çocuklarıyız ve bu vatan hepimize Ulu Önderimizden çok büyük bir emanet.

Kural : Sıvılar ve katılar ayrı kaplarda toplanıp mikser kullanmadan az karıştırmak.

Malzemeler :
  • 2 yumurta
  • 2/3 su bardağı şeker
  • 2/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
Fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
Bir kap içerisine kabartma tozunu, vanilyayı, şekeri ve elenmiş unu toplayıp harmanladım.
Sıvıları karıştırmak için başka bir kap içerisinde önce yumurtaları çatalla çırptım. Ardından sıvıyağ ve sütüde ekleyip çatalla biraz karıştırdım.
Daha sonra kuru malzemelerin bulunduğu kabın üzerine sıvı karışımı döktüm ve bir kaşık yardımıyla ağır ağır karıştırdım. Kek kağıtlarının 2/3 si dolacak şekilde hamuru paylaştırdım.

(İsterseniz bu aşamada içine damla çikolata, fındık, üzüm veya tarçın vs ekleyebilirsiniz. Kakaolu yapmak isterseniz tariften 2 kaşık un azaltıp 2 kaşık dolusu kakao ekleyerek yapabilirsiniz)

Ben migrosda veya pasta malzemesi satan yerlerden aldığım biraz büyükçe olan kağıtları (yağlamadan) kullandım ve 10 adet muffin elde ettim. Bu kağıtlar tek başına yani metal muffin kaplarının içerisine yerleştirmeye gerek kalmadan kullanılıyor o bakımdan rahat. Eğer teflon veya başka cins metal kalıpları kağıtsız kullanmayı tercih ederseniz kalıbı yağlamakta fayda var.

Önceden ısıttığım 175 derece fırında 40 dakika kadar pişirdim.
İlk 20-25 dakika fırının kapağını hiç açmıyoruz ve sonunda kocaman, içleri yumuşacık insanı inanılmaz mutlu eden muffinlere sahip oluyoruz. Afiyet olsun..

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Bizim evde çocuklar topkek diye ölüp bitiyorlar bayılıyolar bende çok sık yaparım, ellerine sağlık çok güzel görünüyor.

pecete dedi ki...

Çok güzel olmuş. Bayram kutlamaları bence hep devam etmeli. Böyle güzelliklerle karşılaşacaksan hep kutlayalım. Bu arada kural kısmını paylaştığın için teşekkürler. Sevgiler Tulosh...

Hülya dedi ki...

Pek güzel olmuş yine;)Ne diyelim Tülay'cığım;)Ama seni bugün kaçırmış olmaktan da son derece üzgünüm;)Ses verdim ama gitmiştin:(

serinmavi dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar canım,ellerine sağlık....Selamlar....

Adsız dedi ki...

selam. öncelikle senin muffinlerin güzel görünüyor. bende denedim ama fırında dağıldılar:(

Tulosh dedi ki...

Tüm güzel sözleriniz, dilekleriniz için ayrı ayrı teşekkür ederim.

Banban merhabalar,
İnan çok üzüldüm, o kadar emek verip denedin ve olumsuz sonuç aldın :(
Bu muffinler oldukça kabarıyor, kağıtlara paylaştırırken biraz fazla koymuş olabilir misiniz acaba? Kağıdın üstünde en az bir parmak kalınlığında boşluk kalmasına özen gösteriyorum ki pişerken etrafa yayılma olmadan yukarı doğru kabarsınlar.
Bayramınızı kutlarım, sevgiler..

Esra dedi ki...

ilk kez deniyorum. şuan fırındalar ve çok güzel kabardılar. dediğiniz gibi kesinlikle 2/3ünü doldurmalı kalıpların pişirmeden önce. 10dk sonra çıkacak fırından ve umarım tadı da görüntüsü kadar güzel olur. gıda boyasıyla biraz renklendireceğim üstlerini, eminim çok şirin bir görüntü olacak. tarif için teşekkürler..

Tulosh dedi ki...

Rica ederim Esracım. Umarım lezzetide sizi mutlu eder :)