19 Nisan 2007

ŞİPSİ PASTE

























Bu yemek kafkasya mutfağından bizim geleneksel bir yemeğimiz. Özellikle akşam yemeğine gelen misafirlerimiz çerkez ise bu yemek mutlaka yapılır. Tavuklu çorba gibi olan yemeğe şipsi, bulguru haşlayıp ezilerek yapılana ise paste deniyor. Aslında paste büyükce bir tepsiye sıkıştırılarak bastırılıp ortasına yemek tabağı büyüklüğünde havuz açılıp oraya şipsi dökülerek masanın ortasına koyularak servis edilir. Masadakiler önce tepsinin kenarından kaşıkla istediği kadar paste tabağına koyup üzerine de ortadaki havuzdan tavuk ve şipsi dökerek tabaklarına alırlar. Uzun zamandır bu şekilde servis yapmadık. Tüm tabaklara şipsi servis edip herkesin önüne ufak servis tabağıyla paste koyuyoruz.

Kafkasya'da paste için darı kullanılırmış ama genelde buralarda bulgur kullanılarak yapılıyor. Birde Anadolunun bazı kesimlerinde şipsi salçalı bir çorba gibi pişiriliyor, bazende o şekilde yapıyoruz. ( söylenişi şipsi baste , şipsi basta gibi ) Ben bu yemeği çok seviyorum ve misafirimiz olmadığı zamanlarda biraz üşengeçlik yapıp paste yapmadan sadece tavuklu şipsi yaparak güzel bir öğün geçiyorum. Yerken kolaylık olması içinde göğüs etini iri kuşbaşı doğrayarak kullanıyorum.

İki gün önce yapmıştım ve fotoğraflamıştım bugun aklıma geldi Sevgili Emel hanımın sitesinde bu ay tavuk etkinliği düzenlenecekti. Tam denk geldi şans :)

Malzemeler :
  • Şipsi için:
  • 1 bütün tavuk
  • 1 lt süt
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 1 orta boy soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz
  • Paste için:
  • 2 su bardağı iri bulgur
  • 4,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sos için:
  • 3 yemek kaşığı tereyağ ve kırmızı biber
Tavuğu iyice yıkayıp sırt, göğüs, but olmak üzere parçalara ayırdım. Bazen derilerini ayıklıyorum bazen derilerinin üzerlerini ocakta tütsüleyerek kullanıyorum. Parçaları bir tencereye alıp üzerlerini 2-3 parmak geçene kadar su dolduruyorum ve bir tatlı kaşığı tuz dökerek haşlıyorum. (Haşladıktan sonra tavuk suyunu şipside kullanıyorum)

Sıvıyağı bir tencereye alıyorum ve incecik minik doğradığım soğanları kavuruyorum. Soğanlar pembeleşince 3 su bardağı kadar tavuk suyunu ve sütü ekliyip karıştırarak kaynamasını bekliyorum.

Kaynayınca 3 yemek kaşığı unu bir kase içinde biraz soğuk suyla karıştırarak açıyorum. Daha sonra çorbayı devamlı karıştırarak kaseyi tencereye boşaltıyorum.

Sarımsakları bir çay kaşığı tuzla beraber iyice dövüp çorbaya ekliyorum. Bir tatlı kaşığı kadar tuz ekliyorum (tuzunu bu aşamada kendinize göre ayarlayabilirsiniz) Tavuk parçalarını da içine atıp hepsini beraber 5 dakika daha kaynatıp ateşten alıyorum.

Sos için tereyağı eritip kırmızı biberle yağı kızdırıp çorbanın üzerine biraz dökerek servis yapıyorum.

Paste için bulguru birkaç kez suyunu değiştirerek yıkadıktan sonra 4,5 bardak su ve tuz ile birlikte bir tencere alıyorum ve bulgurlar suyunu çekene kadar orta ateşte tutuyorum. İr bulgurlar iyice pişmiş lapa gibi olacak. Büyükce bir tahta kaşıkla yada bir spatula ile pasteyi iyice yoğuruyorum. Karıştırarak ve bastırarak eze eze iyice yoğurmak gerekiyor. Hamur gibi yapışık bir kıvam alınca bir kenrara doğru toplayıp üzerini düzelterek dinlendiriyorum. Servis zamanında kaşıkla helva servis eder gibi tabaklara koyuyorum.

18 yorum:

Adsız dedi ki...

bu yemek süperdir arkadaslar. Çorba gibi gözüküyor ama pasteyle birlikte yenildigi icin aslında bambaska muhtesem birsey:) Tuloshum biz geldigimizde bize yaptigi icin annemde ogrendi oda bize yapiyor:) sansliyiz...buda harika gozukuyor bak cok canim istedi tuloshh yaaa....aksam anneme ben söyleyimmm ben bizede yapsin :))

Adsız dedi ki...

Tülay'cığım ellerine sağlık.Beni yıllar öncesine götürdün.Rahmetli Babaannemin arkadaşı çok sık pişirirdi,oradan biliyorum o müthiş lezzeti.Sayende hatırladım tarifinide deneyeceğim.
Dilek

Adsız dedi ki...

Evet dolphinin söylediği gibi bu yemek harika bende çerkez komşumuzdan öğrenmiştim. Paste ve şipsi ayrı ayrı yeniliyor sanmıştım ilk gördüğümde. Sonra anlattılar pasteden biraz alınıp şipsiye batırılarak beraber yenildiğini. Gerçekten çok güzel, ellerinize sağlık...

Hülya dedi ki...

Yöresel yemeklerde sınıfta kalan ben:(sayen de bilgilenir oldum;)Ellerin dert görmesin....

Tuba dedi ki...

Duydum ben de bu yemegi, hatta yapacaklarim kismina da koydum. Ama hala sira gelmedi. O yuzden tarifini vermene cok sevindim Tulay'cigim. Ellerine saglik. sevgilerle,

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Çok zahmetli bir tarife benziyor ama zahmete değer bir tadı olduğunu görüyorum yorumlardan. Kimbilir belki bir gün cesaret ederim, eline sağlık..
Esra

Nukhet dedi ki...

Tulaycim

Ellerine saglik. Baksana ne cok kisi biliyormus aslinda bu kafkas yenegini. Ben de ogrenmis oldum ve cok lezzetli oldugu da ortada. Ellerine saglik.

HULYA dedi ki...

Sevgili Tülay Hanım,
Sitenize daha önce de gelmiştim ama yorum bırakmak nasip olmamıştı.Kısmet bugüneymiş.Bu yemeği ilk defa duyuyorum.Çok güzel ve lezzetli bir tarife benziyor.Ellerinize sağlık.Ben de beklerim.Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Tülay,
çok farklı bir tarif ellerine sağlık. daha önce duymamıştım. lezzetli gib görünüyor burdan. sevgiler

Leziz Sofralar dedi ki...

sevgili tulos ellerine saglik cok nefis görünüyor degisik bir lezzet sanirim hic denememistim ama bu etkinliklerde bunun icin degilmi farkli lezzetler ögreniyoruz sayenizde sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tulosh,öncelikle adina bayildim.Kafkas yemegi hakkinda bizi bilgilendirmendeicinde ayrica tesekkürler.Yapmam gereken bir tarif.Yeni her seyi severim ben....Berlin'den sevgiler
www.blogcu.com/birdilimbirtutam

Adsız dedi ki...

Merhaba Tülay yorumları biraz okudum ve genelde pek fazla bu tarif bilen yok amaa ben biliyorum ve Çerkes yemekleri arasında en sevdiğim lezzetlerden birisi.Gelelim nerden bildiğime benim eşim çerkes bende evlendikten sonra eşimin tüm ailesi akrabaları çerkes olduğu için onlarda bu lezzeti çok yedim ve en sonunda bende yapar oldum.yazında anlattığın gibi biz genelde büyük bir tepsiye döküp ortasını açıp hazırlıyoruz ve herkes istediği kadar tabağına alıyor özellikle kalabalık olduğumuz biraraya geldiğimiz zamanlarda yapılıyor ve sohbetler eşliğinde harika oluyor.Seni izninle linklerime alıp daha sık görüşmek istiyorum.Bende seni pastacı kıza beklerim sevgiler.

Adsız dedi ki...

Bu arada özür dilerim Tülaycım o kadar çok yazmışımki ellerine sağlık demeyi unutmuşum :) Ellerine emeğine sağlık.sevgiler.

serinmavi dedi ki...

Eline saglik canim...Cok guzel ve ilginc bir tarif,eminim tadi da guzeldir...Selam ve sevgilerimle

Tulosh dedi ki...

Dolphinim annen yapmazsa bize bekleriz :)

Dilekciğim bu babanneler anneanneler olmasa nbu lezzetlerden mahrum kalırdık. İyiki varlar

Elif hanım haklısınız evet, genelde ilk kez tadacak olanlar ayrı ayrı yeniyor sanabilir çok normal :) çok çok teşekkürler güzel sözlerin için.

Hülyacığım sen hiçbir alanda sınıfta kalmazsın merak etme. İki çocuk annesi olarak hemde çalışarak neler yaratıyosun görüyorum vallahi bravo.

Nukhetciğim teşekkür ederim çok.

Hülya hanım sevgiler, çok memnun oldum ziyaretine. Her zaman uğrayacağım. Çok teşekkürler.

Sevgili Sevda, Seval ve Serap hanım güzel yorumlarınız için çok ama çok teşekkür ediyorum, kucak dolusu sevgiler.

Pastacıkız demek sen bir çerkez gelinisin. Bilmiyordum gerçekten inan sevindim bunu duyunca. Aslında bu yemeği bilmeyen misafirlere de ikram etmek gerekiyor dediğin gibi hemen hemen herkesin çok begendiği bir lezzet. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için, sevgiler..

Oyacığım çok teşekkür ederim, sevgiler..

pasta caddesi dedi ki...

merhaba sitenizi ilk kez ziyaret ediyorum. çok da beğendim . tam bir yıl olmuş bu yemeği yayınlayalı ama ben daha yeni denk geldim. Ben çerkez değilim ama bir çerkez geliniyim. Bu yemeği arada yaparım, hatta daha yeni sitemde yayınladım. Aldığım tepkilere göre bir çok yörede tarzlar farklılık gösteriyor. Araştırmaya girdiğimde çeşitli yöntemlerle tanıştım. Bizim yapış şeklimiz sizinkine daha çok benziyor. Ben de bu şekilde yemeyi seviyorum çünkü evlendiğimden beri alışık olduğum tarz bu şekl yapılanı... sizinki ayrıca harika görünüyor zaten, yemeden anlatmak o kadar zor ki, çünkü gerçekten süper bir tadı var özellikle de şıpsın. ellerinize sağlık,

sevgiler

tolunay

Adsız dedi ki...

Ich denke, dass Sie den Fehler zulassen. Ich kann die Position verteidigen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden reden. cialis rezeptfrei preisvergleich viagra online g?nstig [url=http//t7-isis.org]levitra 20mg erfahrungen[/url]

ilksen dedi ki...

benim kayınvalidem sivas çerkezlerinden kabartay şipsiyi onlardan öğrendim ve çok seviyorum çok lezzetli bir yemek