07 Mart 2007

GALA ÇİÇEKLERİ...


























Bu pasta bugün doğumgünü olan Emel için. Kendisi bizim ailenin çok zarif bi genç kızı. Bugün yine tüm yeğenler bu sefer Onun için toplanıyoruz. O'na ancak böyle sade şık bir pasta yakışır düşüncesiyle dün yaptım. Bu akşam gördüğünde umarım beğenir.

Kullandığım kalıp : 22 cmlik yuvarlak kelepçeli
Pandispanya : Emel Başdoğan'ın kitabından Çikolatalı Pandispanya
Krema : Martha Stewart'a ait Çikolatalı Puding. Tarifi burada
Süsleme : Yaklaşık 400 gr kadar şeker hamuru ve gıda boyaları

Pandispanya için malzemler:
  • 6 yumurta
  • 170 gr toz şeker (ben 1 su bardağı kullanıyorum)
  • yarım çay bardağı portakal suyu
  • 113 gr un (2/3 su bardağı)
  • 50 gr kakao (3 yemek kaşığı)
Pandispanyayı bir gün önceden pişirip, streche sarıp buzdolabında bekletiyorum ve kesme işlemi bu şekilde daha kolaylaşıyor.

Fırını önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
Un ve kakaoyu ufak bir kaba eledim.
Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayrı ayrı kablara ayıralım. Aklara azıcık bile sarı karışmasın.
Yumurta aklarını kar gibi olanada kadar mikserle iyice çırpalım. Bu fotograftaki gibi. Ardından şekerin yarısını ekleyerek biraz daha çırpalım.
Daha sonra kalan şeker ile yumurta sarılarını 4-5 dakika iyice çırptım. En son portakal suyunuda ekleyip çok az daha çırptım ve mikseri ortadan kaldırdım.
Yumurta sarılarına kabarmış akları ekledim ve yavaş yavaş spatula ile çok az karıştırdım. Daha sonra yine yavaşca un ve kakaoyu eleyerek ekledim ve spatula ile yumurta aklarını söndürmeden alt üst ederek karıştırdım.

Kalıbın kenarlarını yağlamıyoruz sadece kalıbın tabanına yağlı kağıt seriyoruz. Bunun sebebi pişme esnasında hamur kaymadan kenarlara tutunarak kabarmasıdır. Hamuru kalıba döküp önceden ısıtılışmış fırında 35 dakika kadar pişiriyoruz ve fırından çıkarır çıkarmaz fırın teli veya bir ızgara üzerine kalıpla beraber ters çevrerek soğumaya bırakıyoruz. Bunun sebebi ise soğuma sırasında pandispanyanın ortasının çökmemesidir.

Pandispanyayı levye yardımıyla üçe böldükten sonra ara katlara kramayı sürüp en üste ve yanlarına çok ince krema sürüyorum ve buzdolabında soğuması için 2 saat bekletiyorum. Şeker hamuru kaplamadan önce bu şart.

Şeker hamuru çalışma teknikleri için Sevgililer Günü Pastasına göz atabilirsiniz.

26 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar sizin pastalarinizi takip ediyorum. Oldukca hos ve bende dün bu sevkle pasta yapmaya kalkistim. Sizin verdiginiz seker hamuru tarifini uyguladim cok kuru oldu hamur acilmadi bile pastanin üstünü kaplamak icin patir patir dükülüyodü cok üzüldüm. Sizce sorun ne olabilir yada ne yapabilirim yardimci olursaniz sevinirim sevgiler

Tulosh dedi ki...

Merhabalar.
İnanın çok üzüldüm. Bir sefer benimde başıma geldi böyle bir olay. Sanırım pudra şekeri biraz fazla gelirse oluyor bu durum. Çünkü elinizin ısısına ve ortam ısısına göre ekleyeceğiniz pudra şekeri miktarı değişiklik göstermekte.

Böyle bir sorun yaşadığınızda avuçlarınızın içini hafif suyla ıslatın ve hamuru iyice yoğurun. Eğer gerekirse bu işlemi bir daha yapın. Hatta dün yaptıgınız hamurunuz hava almayacak bir şekilde şuanda duruyorsa bu işlemi denemenizi öneririm. Gerçekten çok üzüldüm, keşke yardım edebilsem size.

Adsız dedi ki...

Şeker hamuru denemelerimde çok çeşitli olumsuzluklarla karşılaştım ama insan denedikçe öğreniyor. Hatta kursa gitsemmi diye çok düşündüm. Yukarıdaki arkadaşın yazdıgı sorunuda yaşadım başka sorunlarda yaşadım ama yılmadım :)

Pudra şekerini yavaş yavaş eklemekte fayda var, çoğu zaman bende pudra şekeri baya artıyor. Sevgili Tülayın anlattığı yöntem işinize yarayacaktır.

Bir başka tavsiyem ise jelatini koydugunuz su kaynar olmasın. Kaynama noktasına gelmeden ateşten alın. Jelatin kaynar suda özlliğini yitirebilir.

Bu arada pasta çok şık gerçekten.

Adsız dedi ki...

merhabalar cok sogolun tavsiyeleriniz icin böyle söyledikleriniz gibide bir kere deneyim tekrar tesekürler sevgiler

Adsız dedi ki...

Tülay hanımcığım sizi merakla takip ediyorum.Pandispanyayı ızgaraya ters çevirince kalıbı çıkarıtor musunuz acaba.Bunu öğrenebilir miyim.Emel Başdoğanın pandispanya tarifinden bahsediyorum.

Tulosh dedi ki...

Aynur hanım merhabalar.

Pandispanya pişme esnasında çok güzel kabarıyor içerisinde kabartma tozu olmadığı halde. Ama fırından çıkardığımızda hızlı çökme yaşanabiliyor bu sebeple çıkarır çıkarmaz hemen kalıpla beraber ters cevirerek soğumaya bırakıyoruz ve asla kalıbı çıkarmıyoruz. Ayrıca bu pandispaynanın yapısı hafif nemli ve sünger gibi oluyor ıslatmanıza gerek kalmıyor. Deneyin eminim çok begeneceksiniz.

Hülya dedi ki...

Çok güzel olmuş yine;)Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

tulosh çok hoş olmuş bu çeşit çiçeklere orkide deniyor yanılmasam orkide çiçekli pastalara çok bayılırım görüntü olarak ellerine sağlık genç kızımızın doğum gününü kutluyorum ellerine sağlık

kuzine dedi ki...

Merhaba;
uzun süredir sessizce ve ilgi ile izliyorum, zaman zaman deneyimlerinizden yararlanıyorum.

Harf ve sayı kalıplarınızı link verdiğiniz siteden nasıl sipariş verdiniz ? Dikkatle incelememe rağmen şekillendirme paketlerinin içinde neler olduğunu anlayamadım.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgiler.

Tulosh dedi ki...

Hülyacıgım teşekkürler..

Melikeciğim çok çok teşekkürler. Beyaz renkte sade pastalar benimde hep favorimdir. Bu çiçeklerle katlı pasta yapmayı düşünüyorum benimde çok hoşuma gitti.

Kuzine merhabalar,
Şöyle kısaca blogunu bir dolaştım inan bayıldım ne kadar güzel pastalar yapmışsın. Hele civcivlere hayran kaldım çocuklar için müthiş :)

Harf ve sayı kalıplarını direk yerinden almıştım ben. Fakat internet adresinde harf ve rakam kalıplarının fotografı bulunmadığını söylediler. Sipariş vermek isteyenler hemen öncesinde bir telefonla veya mail yoluyla ne istediklerini söylerlerse biz onu göndeririz dediler. Yani iletişime geçmenizde fayda var mümkünse. Umarım işinize yarar. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Pasta süper görünüyor,ellerine sağlık canım.....
www.denizesintisi.com

Yemekbahane dedi ki...

Tulosh,
Çok şık olmuş pastan ellerine sağlık.

Sevgiler,
Müge

Adsız dedi ki...

MERHABA TÜLAY'CIM HARİKA PASTA ELLERİNE SAĞLIK ÇOK ŞIK OLMUŞ TEBRİKLERR DAMLA

kamiş dedi ki...

çok şık bir pasta olmuş Tülay, ellerine sağlık :)

Tuba dedi ki...

Tulay'cigim, super bir pasta olmus. Sonunda ben de deneyecegim:)) sevgilerimle,

Tulosh dedi ki...

Çok çok teşekkür ederim tüm güzel sözleriniz, dilekleriniz için.

Adsız dedi ki...

Merhabalar, ben hiç vaktinizi almadan sorumu sormak istiyorum. Bu pandispanya 26.cm lik kalıp için olur mu? 3 gün sonra oğlumun doğum günü var hemen cevap verebilirseniz sevinirim. Kolay gelsin....

Tulosh dedi ki...

Merhabalar Ayşe hanım. Oğlunuzun doğumgününü şimdiden kutluyorum.

Bu ölçüler 26 cmlik kalıp için olur fakat rahatlıkla ikiye bölünebilir. Yok ben rahat rahat üçe bölmek istiyorum pandispanyayı derseniz 8 yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 3/4 çay bardağı portakal suyu, 1 su bardağı un, yarım su bardağı kakao kullanarak yapabilirsiniz. Kolay gelsin, sevgiler

Adsız dedi ki...

Tülay hanım, hem bu kadar çabuk cevap verdiğiniz için hemde beni aydınlattığınız için çooook teşekkür ederim. Ayrıca yavrucuğumun doğumgününü kutlamanızda ayrı bir incelik, bunun içinde teşekkür ederim. Ama şunu söylemem gerek, ben bu şeker hamurlu pastayı yapana kadar eminim size daha çok sorum olacak,umarım rahatsız etmiş olmam. Tekrar teşekkürler, herşey gönlünüzce olsun.

Tulosh dedi ki...

Ayşe hanım hiçbir zaman çekinmeyin soru sormaktan, emin olunki bende bunları yapabilmek için zamanında birçok kişiye çeşit çeşit sorular sordum. Sorulardan asla rahatsız olmam, ben sürekli takipteyim blogumu, her zaman beklerim.

Ayrıca şeker hamuru hakkındaki tüm bilgileri Menekşe Pastası'nda topladım belki görmüşsünüzdür.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tülay hanım tekrar merhabalar, oğlumun doğumgünü çeşitli sebeplerden dolayı bu haftasonuna ertelendi. İnşallah bu hafta sonu kutlayacağız. Ve benim size yine bir sorum olacak, yine pandispanya ilgili. Pandispanya piştikten sonra ızgaraya ters çevirip soğutun diye belirtmişsiniz ya ben orada takıldım. Sıcak fırının içindeki ızgarayamı ters çevireceğiz, yoksa dışarıdaki ızgaraysa altına bir yükseklik koymak gerecekmi :)))) Size çok komik gelebilir bu sorular hatta sorarken ben bile kendi kendime gülüyorum (sanki ilk defa mutfağa girecekmiş gibi) ama ne çareki kafama takıldı...

Berlin'den sevgiler, selamlar, şimdiden teşekkür ederim...

Tulosh dedi ki...

Ayşe hanım merhabalar.
Pandispanya fırında pişerken ben tezgah üzerinde fırının ızgarasını hazır bekletiyorum ve piştiğinden emin oldugumda mutfak eldivenlerim yardımıyla hemen fırından çıkartıp ters çevirerek tezgah üzerinde soğumaya bırakıyorum.

Eğer fırından çıkartıp soğuması için düz bir şekilde bekletirseniz hamurun içerisinde kabartma tozu bulunmadığı için pişerken gayet yüksek kabaran kek birden çökebilir. Kolay gelsin, Sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Veee nihayet THE END...

Evet Tülay hanım nihayet şeker hamurlu pastamı (yardımlarınızla) yaptım. Yaptım ama nasıl yaptım, kan ter içinde kaldım, çünkü hiçbir yardım teklifini kabul etmedim, hazır pasta sipariş edebileceğim pastanelerin numaralarını almadım. Ya yapamazsam nolacak diye kendi kendime soru sormaktan bihal oldum...pandispanya bir gün önceden hazırlandı, şeker hamuru 4 gün önceden hazırlandı. pandispanyayı keserken biraz zorlandım, şeker hamurunu ilk elime aldığımda eyvahhhhh taş gibi olmuş dedim ama, yoğurdukça kendine geldi, gayet rahat açıldı. Yani uzun lafın kısası İŞLEM TAMAM MERKEZ...bir yiyen bir daha istediğine göre demekki iyi olmuş..Herşey için tekrar tekrar teşekkürler.. yeni pastalarda görüşmek üzere diyeceğim ama ben hep takipteyim haberiniz olsun :)))

Tulosh dedi ki...

Ayşe hanım inanın çok mutlu oldum sorunsuzca bu işin altından kalkmanıza.. Şeker hamuru ile çalışmak herkeste ufak tefek zorluklar çıkartabiliyor heleki bu sıcaklarda ve hemde ilk denemeniz olmasına rağmen hiç sorunsuz denebilecek şekilde başarmışsınız tebrik ediyorum sizi.
Bundan sonra sık sık yapacağınızdan ve kendinizi her pastada ilerleteceğinizden eminim. Çünkü çok zevkli ve bir başlayan birdaha bırakamıyor.
Tekrar görüşmek üzere, sevgiyle kalın...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tülay hanım tekrar merhabalar, ben yine pasta peşindeyim ama size yine birşey sormak istiyorum. Pastanın kremasını ve şeker hamurunu pastaya yapıştırmak için üzerine sürülmesi gereken krem şantiyi bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletsem ne olur acaba :)) ? Kızıma yarın sürpriz olacakta eğer kremayı hazırladığımı görürse sürpriz bozulacak. Bu konudada acilen yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok çok ama çok teşekkürler... Tekrar görüşmek üzere

Tulosh dedi ki...

Kremayı hazırlayıp dolapta bekletebilirsiniz evet ama bence şöyle yapın. Pastanın ara malzemelerini ve kremasını sürün öyle bekletin pastayı buzdolabında. Çünkü biliyorsunuz şeker hamuruyla çalışmaya başlamadan önce pasta buzdolabında en az 3 saat bekletilip soğutulmalı. Çünkü şeker hamuru ile çalışmak uzun sürebiliyor bu arada pastada erime çökme vs. meydana gelmesin.

Birde pastanın üstüne çok ince belli belirsiz bir şekilde krema sürüyoruz hatta incecik sıvıyoruz denebilir. Çünkü eğer pasta oda ısısında uzun süre beklerse üst katmandaki kalın sürülmüş olan krema, şeker hamurunu yavaş yavaş eritebiliyor.
Ama yok ben sadece kremayı şimdiden hazırlayayım yarın hepsini birden hemen acele acele yaparım derseniz oda olur. Ama pastanın en üstüne az sürmeyi unutmayın :) Kolay gelsin sevgiler.