TÜM DİLEKLERİN GERÇEK OLMASI UMUDUYLA...2007
2007 nin ilk günü bugun. Yeni umutlarla yeni dileklerle yeni sevinçlerle uyandık. Dün hem bayram hem yılbaşı olduğu için dostlarımızla daha çok zaman geçirdik. Normalden daha çok sarıldık daha çok öpüştük daha çok güzel temenniler sunduk birbirimize.
Sidney'deki kutlamalarla büyülendik. Champs , Trafalgar, Times ve bizde Taksim meydanlarını dolup taşıran insanların seviçleriyle coşkulandık. Amerika'da börülceler yendi, İspanya'da 12 adet üzüm yendi ve bereket getirdiğine inanılan birçok gelenekler yerine getirildi. İnşallah yeni yıl herkese ve tüm dünya insanlarına uğur getirir, insanlardan sevgi hiç eksik olmaz.
Biz bu pastayla ne mi yaptık?
- Yeni yılı kutladık.
- Fenerbahçenin 100. yılını kutladık...
Şimdi diyeceksiniz ki ne bu Fenerbahçe furyası. Gerçekten bende anlamış değilim. Etrafımdaki herkes daha güzel bir Fenerbahçe pastası için yarış içerisinde. Herkes fenerbahçeli ve erkeklerin mutlu olması için bazı gerçekleri kabullenmek zorunda olduğumuzu daha iyi anladım.
Pastamıza gelince;
- Kalıbım : 18 cm
- Krema : Beyaz çikolatalı ganaj
- Üst kaplama : Emel Başdoğan tarifi ile şeker hamuru
- Pandispanya : Benim eskilerden beri hep 20 cmlik pastalarım için yapıp 2 ye bölerek kullandığım bir pandispanya. Kabartma tozu kullanmadan tamamen yumurta akları sayesinde kabaran yumuşacık bir kek oluyor. Fakat 3 e bölerek yüksek bir pasta yapmak istedim bu yüzden 18 cmlik kalıbımı kullandım. Pandispanyamı kolay bölmek için bir gün önceden pişirip streche sarıp buzdolabında veya serin biryerde bekletiyorum.
Pandispanya için malzemeler:
- 4 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket vanilya
- 2/3 su bardağı un
Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayrı ayrı kablara ayıralım. Yumurta aklarına çok az bile sarısı karışmasın. Bir kap içerisinde yumurta aklarını mikserin en yüksek ayarında kar gibi olanada kadar iyice çırpalım. Bu fotograftaki gibi. Ardından şekerin yarısını yavaşca dökerek biraz daha çırpalım.
Daha sonra kalan yarım bardak şeker ile yumurta sarılarını ve vanilyayı 4-5 dakika iyice çırptım. En son sıvıyağı ekleyip çok az daha çırptım ve mikseri ortadan kaldırdım.Yumurta sarılarına kabarmış akları ekledim ve yavaş yavaş spatula ile çok az karıştırdım. Daha sonra yine yavaşca unu eleyerek ekledim ve spatula ile yumurta aklarını söndürmeden alt üst ederek karıştırdım. Kelepçeli kalıbıma boşalttım ve 35 dakika pişirdiktan sonra fırından çıkarır çıkarmaz mutfak teli üzerine ters çevirerek oda ısısında soğumaya bıraktım. (Ortasının çökme yapmaması için)
Beyaz Çikolatalı Ganaj :
- 300 ml sıvı krema
- 250 gr beyaz çikolata
Ufak bir benmari kurdum ve beyaz çikolatayı erittim. Bir kap içerisinde sıvı krema ile erimiş çikoalatayı 1-2 dakika mikser ile çırpıp buzdolabında yarım saat kadar beklettim. Pastanın aralarına ve dış kaplamasına spatula yardımıyla eşit şekilde sürdüm.
Şeker hamuru kaplamadan önce pastanın kremasının dolapta 2-3 saat kadar donması için bekletilmesi şart.
Şeker Hamuru :
- 70 gr su (2/3 çay bardağına denk geliyor)
- 80 gr glikoz şurubu (2/3 çay bardağına denk geliyor)
- 15 gr toz jelatin (2 tatlı kaşığı toz jelatin- veya 3 yaprak jelatin)
- 1 kg çok ince çekilmiş pudra şekeri (pudra şekerinin hepsi kullanılmayabiliyor azar azar eklenerek sert bir hamur elde edene kadar ekliyoruz, bende 1 bardak kadar arttı. Mutfak ısısı veya el ısınıza göre aldığı pudra şekeri miktarı değişiyor)
- ve istege göre toz gıda boyaları
Beyaz haliyle irice bir yumruk kadar hamuru alıyorum ve tezgaha pudra şekeri dökerek açmaya başlıyorm. Daha sonra süsleme için kullanacağım ve artacak olan tüm hamuru kurumaması için streche sarıp kapalı kapta bekletiyorum. Pastayı kaplayacak büyüklüğe gelince merdaneye sarılı bir şekilde tezgahtan kaldırıp buzdolabından çıkardığım pastanın üzerine seriyorum. Tabanda kalan fazlalıkları döner pizza bıçağıyla yada normal bıçakla düzgünce kesiyorum.
Üzeri için çok az sarı ve lacivert gıda boyası ile renklendirdiğim şeker hamurunu ufak bir çapta açıyorum. İhtiyacınız kadar büyüklükte hamuru renklendirin fazlası yine strecehe sarılı beyaz haliyle kalsın. Biri sarı biri lacivert olacak şekilde kalıplarımla rakamlar kesiyorum. Pasta üzerinin nasıl olacağını tüm malzemeleri yapıştırmadan önce yerleştirip uzaktan düzgün oldularmı diye bir bakıyorum. Kafamda yerlerini tam belirledikten sonra ufak rakamların arkasına fırça ile azıcık su sürerek yapıştırıyorum
LOGO ÇALIŞMASI:
Fenerbahçe logo çalışmasını nasıl yapabilirim diye düşünürken aklıma Burcucuğumun annesine yaptığı pastadaki kelebek çalışması geldi ve hemen royal icing hazılayıp renklendirdim. Biryandan renklerle çalışırken biryandan fotograflarını çekmek zor oldu ama başarabildim :)
Fotografların büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz.
1 küçük yumurta akı
1,5 su bardağı pudra şekeri
toz gıda boyaları
Bu ölçüde royal icing ile 5-6 tane logo yapabilirsiniz. Ben iki tane logo çalıştım ve artan royal icing ile evde olan kurabiyelerimizin üzerlerini süsledim.
Bir saat falan kuruması yeterli olcakatır logoyu kullanmak için. Fakat yağlı kağıttan logo kaldırılırken çok dikkatli ve yavaş çıkardım çünkü kolay kırılma yapabiliyor.
27 yorum:
pastanız çok güzel ellerinize sağlık ama ben o kadar kurabiy truf yiyeyiye miden fesatı geçirdim o yüzden şimdi tarifi kaydediyorum sonra deneyecem
Tülaycığım,
çok başarılı ve çok güzel olmuş bu pasta gerçekten..ellerine ve fikrine sağlık :)
ayrıca Gökhan'ın doğumgününü, yeni yılı ve bayramımızı kutlarımmmmm:)))
sevgiler..
Burcu
Süper olmuş. super
tulosum cnm bnm, inanamiorum super bir pasta olmus ellerine saglik :) bende dogumgunumde tweetyli veya gs li pasta istiyorum hediye olarak :P
Fenerbahçeli bir eşim ve 2 oğlum var. Keşke bu pastayı 15 gün önce görebilseydim en azından yılbaşında onlara bu siprizi yapmak isterdim. Birinin dogumgününde yapsam diğeri de isteyecek o yüzden başımda tatlı bela var. İnşallah Feneriumlar bu pastadan yaparlar ilerde, yok satacağına eminim. iyi günler ve tebrikler.
Herşey Fenerbahçemiz ,alkışlarım sizler için. Keşke bende yapabilsem :(
Her ne kadar Creative Commons ile linsansli deseniz de "copyright 2006-2007 içinde yayınlanan tüm fotografların ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, hiçbir yazılı ve digital medyada yayınlanamaz." diyorsunuz hemen altindaki linkde ise icerigin atifta bulunmak kaydi ile istenildigi gibi kullanilabilecegi belirtiliyor.
Ek olarak Pasta cok guzel olmus ellerinize saglik eminim tadi da gorunusu kadar guzeldir.
Ekril
Çok güzel görünüyor,ellerine sağlık...İyi bayramlar&seneler dilerim..Selam ve sevgiler...
tebrik tebrik tebrik
Esracım canım benim yaparım tabikide.
Gülbeste merhabalar. Teşekkür ederim güzel sözlerin için çok naziksin. Bilseydim önceden yapardım ama yılbaşı ve Gökhanın doğumgününe diye kafamda planlamıştım :( Artık başka bir zamana inşallah yaparsın. Fenerbahçeliler için büyük süpriz olacağına eminim. Sevgiler.
Ekril merhabalar. Kaynak belirtildiği taktirde ve bana ufaktan bir haber verilerek tabikide olabilir. Çok teşekkür ederim pasta için düşüncelerinize.
Serinmavi merhabalar. Bende size ve ailenize mutlu seneler diliyorum. Sevgiler.
Love is fb, çok çok teşekkür ediyorum.
Antu.com, teşekkür ediyorum. Umarım 100. yılda emekleriniz boşa gitmez. Başarılar diliyorum.
teşekkürler iyi dilekleriniz için
Pasta harika olmuş gerçekten ellerine sağlık.
www.blogcu.com/pembeli
Bir kere pastan çok şık olmuş.Üstelik sayı kalıpların ben de bir ışık yaktı.)
10 Ocak'ta inşallah İst'dayım.Orada kalıp bulursam alırım.Yok vakit bulamazsam verdiğin site çok işime yarayacak.Teşekkürler...
Uğramana çok sevindim:)))
Çok güzel bir pasta olmuş ellerine sağlık. Bende bu pastadan yapmak isterdim ama malesef eşim gs'li ve herhalde bundan yapsam ağzına bile sürmez. Kalıp adresi içinde teşekkür etmek istiyorum bende böyle birşey arıyordum.
merhaba tülaycım ziyaretin için teşekkür ederim pastan tek kelime ile muhteşem ve logo çalışması için sana çok teşekkür ederim çok güzel anlatmışsın bu sayede bizlerde faydalanabiliriz sevgilerr damla
eşim bu pastaya bayılırdı eminim ellerine sağlık en kısa zamanda deneyeceğim
canım bir galatasaraylı olarak pastana bayıldım....fenerbahçe pastası olsada....ellerine sağlık herşey çok özenli ve harika örünüyor canım....ama hiç şansınız yok bu sene yine şampiyonuz ...umarım öyle olur...ben bile endişeliyim...
Pembelim teşekkür ederim :)
Hülya hanım merhabalar. Ben bu kalıplar için çok karamsardım. Ancak yurt dışına çıkarsam wilton alırım diye aklımdan çıkarmıştım bile :) Çok süpriz oldu ummadığım biryerde buldum :) Umarım işinize yarar.
Selda hanım merhabalar, ben teşekkür ederim.. Sizde gs li yaparsınız hem sanırım gs amblemi daha kolay olur. Sadece gs harflerinden oluşuyo galiba özür dilerim pek bilgim yok. Yalnızca yağlı kağıttan çıkarırken daha dikkatli olmanız lazım kırılmaması için, o kadar.
Damlacığım çok teşekkürler.
Sedacığım merhabalar. Nilgün hanım koltuk üzerinde otururken uyuan adam pastası yapmıştı. Ben yaparsam eline de bir tv kumandası yerleştirmeyi düşünüyorum :) Sanırım bu tür pastalar ve futbol temalı pastalar erkekler için daha iyi oluyor. Tavsiye ediyorum.
Lezizciğim canım merhabalar. Gs li olmana rağmen pasta için güzel sözlerine çok çok teşekkür ediyorum. Benim pek ilgi alanıma girmiyor takımlar. Umarım hakeden kazanır. Umarım emekler boşa gitmez, her takım başarılı olur.
Gülbeste hanıma katılıyorum, Aziz başkan bu pastadan Feneriumlardada olsun. Tülosh hanıma lütfen teklif götürün sayın başkan.
ben buraya yorum yazmıştım silinmiş :(((
merhaba tülosh,eşim ve yeğenlerim f.b hastası bu pasta bana ilham kaynagı oldu..onlardan artık hangisi önce gelirse birinin doğum gününde denemeyi düşünüyorum bazı aşamaları zor geldi ama.. yapmaya başlayınca başarırım umarım..tek kelimeyle şahane olmuş..ellerine sağlık.selamlar..
Ellerinize sağlık, bayıldım , benim eşimde fenerli ve onun doğum gününe böyle bir pasta yapmam şart oldu..:))Fikir gerçekten çok hoş..:))Uygulanışı daha da hoş..:))tadına bir şey dmeiyorum eminim muhteşemdir..:)
Sevgili Tülay,ben de sizi ziyarete geldim.Pasta çok başarılı.Ellerinize sağlık.Görüşmek üzere..
Sevgiyle,nanelimon
Burak Bey merhabalar. O denli beğenmenize açıkcası çok sevindim. Çok çok teşekkürler.
Melek hanım merhabalar. Blogger sisteminde çok nadir olarak bazı sorunlar yaşanabiliyor. Sanırım yorumunuz buraya ulaşmadı. Sorunun ne olduğunu inanın bilmiyorum. Keşke tekrar yazsaydınız :( Sevgiler...
Süheyla hanım merhabalar. Pastayı beğenmenize çok sevindim. Siz bu pastayı başaramayacak birisi değilsiniz bundan eminim. Zaten çok zor değil. İnanın tüm ayrıntılarıyla yazınca uzun ve zorlu bir aşama gibi görünebiliyor halbuki yapımı çok zevkli inanın.
Ülviye hanım merhabalar. Eğer siz Masal Mutfağını hazırlayan Ülviye Özmen iseniz ben şuanda dünyanın en mutlu insanıyım bunu bilin. Sizin gibi temalı pastalarda başarılı bir insandan bu güzel sözleri duymak inanın o kadar güzelki. Sizden öğreneceğim çok şey var. Özelliklede bir kalp doktoruna hazırladığınız pastadaki gerçek gibi duran kalbi unutamıyorum. Ziyaretinize çok sevindim. Sevgiler.
Münevver hanım hoşgeldiniz :) Çok teşekkür ediyorum her zaman beklerim.
Merhaba;
uzun süredir sessizce ve ilgi ile izliyorum, zaman zaman deneyimlerinizden yararlanıyorum.
Harf ve sayı kalıplarınızı link verdiğiniz siteden nasıl sipariş verdiniz ? Dikkatle incelememe rağmen şekillendirme paketlerinin içinde neler olduğunu anlayamadım.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgiler.
Ciciprenses merhabalar. Haklısın, ziyaretlerimizde ikramları geri çevirmek istemiyoruz ve öyle oluyor. Birde bu bayram yılbaşıyla birleşince sanki daha özenli sofralar kuruldu, daha güzel oldu. Artık böyle özel günlerde bol bol yiyeceğiz napalım :)Hergünün çikolata ve bayram tadında olur umarım.
Pastacım canım, senin gibi bir ustadan bunları duymak büyük zevk. Çok mutlu oldum inan. Bende senin ve ailenin yeni yılını ve bayramını kutluyorum. Keşke biran önce tanışabilsek ve senin için de birşeyler yapabilsem.
Punto amca çok çok teşekkür ederim. Sevgiler...
To be a good benign being is to be enduring a kind of openness to the world, an gift to trusteeship unsure things beyond your own control, that can front you to be shattered in unequivocally exceptional circumstances pro which you were not to blame. That says something very outstanding thither the condition of the righteous autobiography: that it is based on a trust in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a treasure, something somewhat tenuous, but whose acutely special attraction is inseparable from that fragility.
Yorum Gönder