01 Ocak 2007

TÜM DİLEKLERİN GERÇEK OLMASI UMUDUYLA...2007


























2007 nin ilk günü bugun. Yeni umutlarla yeni dileklerle yeni sevinçlerle uyandık. Dün hem bayram hem yılbaşı olduğu için dostlarımızla daha çok zaman geçirdik. Normalden daha çok sarıldık daha çok öpüştük daha çok güzel temenniler sunduk birbirimize.

Sidney'deki kutlamalarla büyülendik. Champs , Trafalgar, Times ve bizde Taksim meydanlarını dolup taşıran insanların seviçleriyle coşkulandık. Amerika'da börülceler yendi, İspanya'da 12 adet üzüm yendi ve bereket getirdiğine inanılan birçok gelenekler yerine getirildi. İnşallah yeni yıl herkese ve tüm dünya insanlarına uğur getirir, insanlardan sevgi hiç eksik olmaz.

Biz bu pastayla ne mi yaptık?

  1. Yeni yılı kutladık.
  2. Fenerbahçenin 100. yılını kutladık...

Şimdi diyeceksiniz ki ne bu Fenerbahçe furyası. Gerçekten bende anlamış değilim. Etrafımdaki herkes daha güzel bir Fenerbahçe pastası için yarış içerisinde. Herkes fenerbahçeli ve erkeklerin mutlu olması için bazı gerçekleri kabullenmek zorunda olduğumuzu daha iyi anladım.

Pastamıza gelince;

  • Kalıbım : 18 cm
  • Krema : Beyaz çikolatalı ganaj
  • Üst kaplama : Emel Başdoğan tarifi ile şeker hamuru
  • Pandispanya : Benim eskilerden beri hep 20 cmlik pastalarım için yapıp 2 ye bölerek kullandığım bir pandispanya. Kabartma tozu kullanmadan tamamen yumurta akları sayesinde kabaran yumuşacık bir kek oluyor. Fakat 3 e bölerek yüksek bir pasta yapmak istedim bu yüzden 18 cmlik kalıbımı kullandım. Pandispanyamı kolay bölmek için bir gün önceden pişirip streche sarıp buzdolabında veya serin biryerde bekletiyorum.

Pandispanya için malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 2/3 su bardağı un

Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayrı ayrı kablara ayıralım. Yumurta aklarına çok az bile sarısı karışmasın. Bir kap içerisinde yumurta aklarını mikserin en yüksek ayarında kar gibi olanada kadar iyice çırpalım. Bu fotograftaki gibi. Ardından şekerin yarısını yavaşca dökerek biraz daha çırpalım.

Daha sonra kalan yarım bardak şeker ile yumurta sarılarını ve vanilyayı 4-5 dakika iyice çırptım. En son sıvıyağı ekleyip çok az daha çırptım ve mikseri ortadan kaldırdım.Yumurta sarılarına kabarmış akları ekledim ve yavaş yavaş spatula ile çok az karıştırdım. Daha sonra yine yavaşca unu eleyerek ekledim ve spatula ile yumurta aklarını söndürmeden alt üst ederek karıştırdım. Kelepçeli kalıbıma boşalttım ve 35 dakika pişirdiktan sonra fırından çıkarır çıkarmaz mutfak teli üzerine ters çevirerek oda ısısında soğumaya bıraktım. (Ortasının çökme yapmaması için)

Beyaz Çikolatalı Ganaj :

  • 300 ml sıvı krema
  • 250 gr beyaz çikolata

Ufak bir benmari kurdum ve beyaz çikolatayı erittim. Bir kap içerisinde sıvı krema ile erimiş çikoalatayı 1-2 dakika mikser ile çırpıp buzdolabında yarım saat kadar beklettim. Pastanın aralarına ve dış kaplamasına spatula yardımıyla eşit şekilde sürdüm.

Birde doğumgünü sahibinin isteğini kıramadım ve pastanın 1/4 lik kadar ufak bir kısmını sarı lacivert kremadan yaptım. Yarım paket kremşantiyi yarım bardak süt ile hazırlayıp ikiye böldüm. Sarı ve lacivert gıda boyasını çok az ekleyerek renkli krem şanti hazırladım. Birinci katın 1/4 lik küçük bir bölümüne lacivert, ikinci katın aynı hizasına 1/4 lik kısmına sarı kreamşatiyi sürdüm. Pastanın kalan heryeri beyaz çikolatalı ganajımdan sürüp dışınıda kapladıktan sonra bu şekilde dolapta 2 saat kadar beklettim.

Şeker hamuru kaplamadan önce pastanın kremasının dolapta 2-3 saat kadar donması için bekletilmesi şart.

Şeker Hamuru :

  • 70 gr su (2/3 çay bardağına denk geliyor)
  • 80 gr glikoz şurubu (2/3 çay bardağına denk geliyor)
  • 15 gr toz jelatin (2 tatlı kaşığı toz jelatin- veya 3 yaprak jelatin)
  • 1 kg çok ince çekilmiş pudra şekeri (pudra şekerinin hepsi kullanılmayabiliyor azar azar eklenerek sert bir hamur elde edene kadar ekliyoruz, bende 1 bardak kadar arttı. Mutfak ısısı veya el ısınıza göre aldığı pudra şekeri miktarı değişiyor)
  • ve istege göre toz gıda boyaları
Not: Bu ölçülere göre elde edilen hamurun yarısını kullandım bu pastada. Ayrıca kullanacağınız şeker hamurunun çok ince çekilmiş olması çok önemli. Göztepe'de Celal Bey'den (0216 324 12 00) veya pastacılık malzemesi satan yerlere sorarak temin edebilirsiniz.

Şeker hamurunun nazlı olduğunu bilirdimde bu kadar naz hiç görmemiştim :) Ben boş bir vaktimde bu tariften şeker hamuru hazırladım ve kısa zamanda tüketirim diye düşünüyordum olmadı, yaklaşık 1 ay kadar bekledi. Hava almayan bir kap içerisinde streche sarılı bir şekilde beklettim fakat yinede çalışması zor oldu. Hamur baya kurumuştu ve avucumun içini hafiften ıslatarak hamuru yoğurup toparlayabildim. Ne kadar yoğurarak eski kıvamına getirsemde ilk yapıldıgı an kadar esnek olmadı. Bundan sonra yaparsam hemen kullanacağım yada 1 kg lık hazır şeker hamurlarından almayı düşünüyorum. Çünkü onlar bekletilmeye daha müsait.

70 gr suyu küçük bir kap içerisinde koyup ılıklaştıralım. Kaynamadan ateşten alıp suya toz jelatini atıp sürekli karıştırarak eritelim.. Glikozu ekleyip onuda karıştırarak eritelim. Karışımı hamur yoğurma kabına alalım ve üzerine yavaş yavaş pudra şekerini eleyerek ekleyelim ve yoğuralım. Belli bir süre mikserin hamur yoğurma ucuyla karıştırarak hamur elde edelim. Daha sonra hamur sertleşmeye başladığında elimizle yoğurarak sert ve kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Ne kadar çok yoğurursanız o kadar güzel hamurunuz oluyor. Bu işlemleri yaparken her zaman elimizin altında bir miktar pudra şekeri bulunsun. Özelliklede hamuru açarken az miktar tegaha döküyorum yapışmaması için.

Beyaz haliyle irice bir yumruk kadar hamuru alıyorum ve tezgaha pudra şekeri dökerek açmaya başlıyorm. Daha sonra süsleme için kullanacağım ve artacak olan tüm hamuru kurumaması için streche sarıp kapalı kapta bekletiyorum. Pastayı kaplayacak büyüklüğe gelince merdaneye sarılı bir şekilde tezgahtan kaldırıp buzdolabından çıkardığım pastanın üzerine seriyorum. Tabanda kalan fazlalıkları döner pizza bıçağıyla yada normal bıçakla düzgünce kesiyorum.

Üzeri için çok az sarı ve lacivert gıda boyası ile renklendirdiğim şeker hamurunu ufak bir çapta açıyorum. İhtiyacınız kadar büyüklükte hamuru renklendirin fazlası yine strecehe sarılı beyaz haliyle kalsın. Biri sarı biri lacivert olacak şekilde kalıplarımla rakamlar kesiyorum. Pasta üzerinin nasıl olacağını tüm malzemeleri yapıştırmadan önce yerleştirip uzaktan düzgün oldularmı diye bir bakıyorum. Kafamda yerlerini tam belirledikten sonra ufak rakamların arkasına fırça ile azıcık su sürerek yapıştırıyorum

Bu arada Maltepe'de anaokullarına eğitim araçları satan Vira Eğitim Araçları firmasına büyük teşekkürlerimi iletiyorum. Oyun hamuru şekillendirme setleri ile ilgili harf ve rakam kalıpları için bana çok yardımcı oldular. İnternet sitelerinde online alışveriş mümkün bu sebeple link veriyorum, şayet sipariş vermek isterseniz harf veya rakam kalıbı olarak belirtmenizde fayda var. Wilton kalıplarına göre fiyatı oldukça uygun.


LOGO ÇALIŞMASI:

Fenerbahçe logo çalışmasını nasıl yapabilirim diye düşünürken aklıma Burcucuğumun annesine yaptığı pastadaki kelebek çalışması geldi ve hemen royal icing hazılayıp renklendirdim. Biryandan renklerle çalışırken biryandan fotograflarını çekmek zor oldu ama başarabildim :)
























Fotografların büyük halini görmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

Royal Icing için malzemeler:

1 küçük yumurta akı
1,5 su bardağı pudra şekeri
toz gıda boyaları

Bu ölçüde royal icing ile 5-6 tane logo yapabilirsiniz. Ben iki tane logo çalıştım ve artan royal icing ile evde olan kurabiyelerimizin üzerlerini süsledim.
Bir kap içerisinde gıda boyası hariç diğer malzemeleri mikserle çırptım. Renklerin birbirine karışmaması için kıvamının yoğun olmasını istedim. Eğer kıvamı yoğun değilse biraz daha pudra şekeri ekleyebilirsiniz. Çok yoğun olursa birkaç damla limon suyu ile kıvamını yumuşatabilirsiniz.
Royal icing açıkta bekletilirse kuruma yapabiliyor, kabın üzerini streche sarıp bekletin. Çalışmak istediğiniz kadar icingi çay tabağına alıp renklendirip çalışalım.
1. fotografta görüldüğü gibi bilgisayarın yazıcısından istediğim ölçüde fenerbahçe logosu çıkarttım. Daha sonra yağlı pişirme kağıdından her renk için ayrı ayrı sıkma torbaları hazırladım.
2. fotografta düz bir yağlı kağıda iki tane logoyu kopya yöntemiyle düzgünce çizdim. İlk olarak bir sıkma kağıdına beyaz doldurdum ve logonun kenarlarını çizdim.
3. fotografta ilk olarak bir sıkma kağıdına beyaz icing doldurdum ve logonun kenarlarını dikkatlice çizdim. Ben diğer logonun beyaz çercevesini çizerken ilk çalıştığım logo bir yandan kuruyor. Sizde kuruması için bekleme süresini değerlendirmek amacıyla kendinize başka bir şablon hazırlayın. Her ayrı bir renk çalışmamıza başlamadan önce bir önceki çalıştığımız rengin kurumasını bekliyoruz ki renkler birbirine karışmasın. Sırayla tüm renkleri çalışıp logoyu tamamen bitirince 5 dakika daha bekleyip en üstteki yeşil deseni yazıcıdan çıkan logoya bakarak çizmeye çalışıyoruz.
Bir saat falan kuruması yeterli olcakatır logoyu kullanmak için. Fakat yağlı kağıttan logo kaldırılırken çok dikkatli ve yavaş çıkardım çünkü kolay kırılma yapabiliyor.

27 yorum:

Adsız dedi ki...

pastanız çok güzel ellerinize sağlık ama ben o kadar kurabiy truf yiyeyiye miden fesatı geçirdim o yüzden şimdi tarifi kaydediyorum sonra deneyecem

Burcu ÜNAL dedi ki...

Tülaycığım,
çok başarılı ve çok güzel olmuş bu pasta gerçekten..ellerine ve fikrine sağlık :)

ayrıca Gökhan'ın doğumgününü, yeni yılı ve bayramımızı kutlarımmmmm:)))

sevgiler..

Burcu

Punto dedi ki...

Süper olmuş. super

Adsız dedi ki...

tulosum cnm bnm, inanamiorum super bir pasta olmus ellerine saglik :) bende dogumgunumde tweetyli veya gs li pasta istiyorum hediye olarak :P

Adsız dedi ki...

Fenerbahçeli bir eşim ve 2 oğlum var. Keşke bu pastayı 15 gün önce görebilseydim en azından yılbaşında onlara bu siprizi yapmak isterdim. Birinin dogumgününde yapsam diğeri de isteyecek o yüzden başımda tatlı bela var. İnşallah Feneriumlar bu pastadan yaparlar ilerde, yok satacağına eminim. iyi günler ve tebrikler.

Adsız dedi ki...

Herşey Fenerbahçemiz ,alkışlarım sizler için. Keşke bende yapabilsem :(

Adsız dedi ki...

Her ne kadar Creative Commons ile linsansli deseniz de "copyright 2006-2007 içinde yayınlanan tüm fotografların ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, hiçbir yazılı ve digital medyada yayınlanamaz." diyorsunuz hemen altindaki linkde ise icerigin atifta bulunmak kaydi ile istenildigi gibi kullanilabilecegi belirtiliyor.

Ek olarak Pasta cok guzel olmus ellerinize saglik eminim tadi da gorunusu kadar guzeldir.

Ekril

Adsız dedi ki...

Çok güzel görünüyor,ellerine sağlık...İyi bayramlar&seneler dilerim..Selam ve sevgiler...

Adsız dedi ki...

tebrik tebrik tebrik

Tulosh dedi ki...

Esracım canım benim yaparım tabikide.

Gülbeste merhabalar. Teşekkür ederim güzel sözlerin için çok naziksin. Bilseydim önceden yapardım ama yılbaşı ve Gökhanın doğumgününe diye kafamda planlamıştım :( Artık başka bir zamana inşallah yaparsın. Fenerbahçeliler için büyük süpriz olacağına eminim. Sevgiler.

Ekril merhabalar. Kaynak belirtildiği taktirde ve bana ufaktan bir haber verilerek tabikide olabilir. Çok teşekkür ederim pasta için düşüncelerinize.

Serinmavi merhabalar. Bende size ve ailenize mutlu seneler diliyorum. Sevgiler.

Love is fb, çok çok teşekkür ediyorum.

Antu.com, teşekkür ediyorum. Umarım 100. yılda emekleriniz boşa gitmez. Başarılar diliyorum.

Adsız dedi ki...

teşekkürler iyi dilekleriniz için

Adsız dedi ki...

Pasta harika olmuş gerçekten ellerine sağlık.
www.blogcu.com/pembeli

Hülya dedi ki...

Bir kere pastan çok şık olmuş.Üstelik sayı kalıpların ben de bir ışık yaktı.)
10 Ocak'ta inşallah İst'dayım.Orada kalıp bulursam alırım.Yok vakit bulamazsam verdiğin site çok işime yarayacak.Teşekkürler...
Uğramana çok sevindim:)))

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir pasta olmuş ellerine sağlık. Bende bu pastadan yapmak isterdim ama malesef eşim gs'li ve herhalde bundan yapsam ağzına bile sürmez. Kalıp adresi içinde teşekkür etmek istiyorum bende böyle birşey arıyordum.

Adsız dedi ki...

merhaba tülaycım ziyaretin için teşekkür ederim pastan tek kelime ile muhteşem ve logo çalışması için sana çok teşekkür ederim çok güzel anlatmışsın bu sayede bizlerde faydalanabiliriz sevgilerr damla

Adsız dedi ki...

eşim bu pastaya bayılırdı eminim ellerine sağlık en kısa zamanda deneyeceğim

Adsız dedi ki...

canım bir galatasaraylı olarak pastana bayıldım....fenerbahçe pastası olsada....ellerine sağlık herşey çok özenli ve harika örünüyor canım....ama hiç şansınız yok bu sene yine şampiyonuz ...umarım öyle olur...ben bile endişeliyim...

Tulosh dedi ki...

Pembelim teşekkür ederim :)

Hülya hanım merhabalar. Ben bu kalıplar için çok karamsardım. Ancak yurt dışına çıkarsam wilton alırım diye aklımdan çıkarmıştım bile :) Çok süpriz oldu ummadığım biryerde buldum :) Umarım işinize yarar.

Selda hanım merhabalar, ben teşekkür ederim.. Sizde gs li yaparsınız hem sanırım gs amblemi daha kolay olur. Sadece gs harflerinden oluşuyo galiba özür dilerim pek bilgim yok. Yalnızca yağlı kağıttan çıkarırken daha dikkatli olmanız lazım kırılmaması için, o kadar.

Damlacığım çok teşekkürler.

Sedacığım merhabalar. Nilgün hanım koltuk üzerinde otururken uyuan adam pastası yapmıştı. Ben yaparsam eline de bir tv kumandası yerleştirmeyi düşünüyorum :) Sanırım bu tür pastalar ve futbol temalı pastalar erkekler için daha iyi oluyor. Tavsiye ediyorum.

Lezizciğim canım merhabalar. Gs li olmana rağmen pasta için güzel sözlerine çok çok teşekkür ediyorum. Benim pek ilgi alanıma girmiyor takımlar. Umarım hakeden kazanır. Umarım emekler boşa gitmez, her takım başarılı olur.

Adsız dedi ki...

Gülbeste hanıma katılıyorum, Aziz başkan bu pastadan Feneriumlardada olsun. Tülosh hanıma lütfen teklif götürün sayın başkan.

Adsız dedi ki...

ben buraya yorum yazmıştım silinmiş :(((

Adsız dedi ki...

merhaba tülosh,eşim ve yeğenlerim f.b hastası bu pasta bana ilham kaynagı oldu..onlardan artık hangisi önce gelirse birinin doğum gününde denemeyi düşünüyorum bazı aşamaları zor geldi ama.. yapmaya başlayınca başarırım umarım..tek kelimeyle şahane olmuş..ellerine sağlık.selamlar..

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık, bayıldım , benim eşimde fenerli ve onun doğum gününe böyle bir pasta yapmam şart oldu..:))Fikir gerçekten çok hoş..:))Uygulanışı daha da hoş..:))tadına bir şey dmeiyorum eminim muhteşemdir..:)

munevver dedi ki...

Sevgili Tülay,ben de sizi ziyarete geldim.Pasta çok başarılı.Ellerinize sağlık.Görüşmek üzere..
Sevgiyle,nanelimon

Tulosh dedi ki...

Burak Bey merhabalar. O denli beğenmenize açıkcası çok sevindim. Çok çok teşekkürler.

Melek hanım merhabalar. Blogger sisteminde çok nadir olarak bazı sorunlar yaşanabiliyor. Sanırım yorumunuz buraya ulaşmadı. Sorunun ne olduğunu inanın bilmiyorum. Keşke tekrar yazsaydınız :( Sevgiler...

Süheyla hanım merhabalar. Pastayı beğenmenize çok sevindim. Siz bu pastayı başaramayacak birisi değilsiniz bundan eminim. Zaten çok zor değil. İnanın tüm ayrıntılarıyla yazınca uzun ve zorlu bir aşama gibi görünebiliyor halbuki yapımı çok zevkli inanın.

Ülviye hanım merhabalar. Eğer siz Masal Mutfağını hazırlayan Ülviye Özmen iseniz ben şuanda dünyanın en mutlu insanıyım bunu bilin. Sizin gibi temalı pastalarda başarılı bir insandan bu güzel sözleri duymak inanın o kadar güzelki. Sizden öğreneceğim çok şey var. Özelliklede bir kalp doktoruna hazırladığınız pastadaki gerçek gibi duran kalbi unutamıyorum. Ziyaretinize çok sevindim. Sevgiler.

Münevver hanım hoşgeldiniz :) Çok teşekkür ediyorum her zaman beklerim.

kuzine dedi ki...

Merhaba;
uzun süredir sessizce ve ilgi ile izliyorum, zaman zaman deneyimlerinizden yararlanıyorum.

Harf ve sayı kalıplarınızı link verdiğiniz siteden nasıl sipariş verdiniz ? Dikkatle incelememe rağmen şekillendirme paketlerinin içinde neler olduğunu anlayamadım.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgiler.

Tulosh dedi ki...

Ciciprenses merhabalar. Haklısın, ziyaretlerimizde ikramları geri çevirmek istemiyoruz ve öyle oluyor. Birde bu bayram yılbaşıyla birleşince sanki daha özenli sofralar kuruldu, daha güzel oldu. Artık böyle özel günlerde bol bol yiyeceğiz napalım :)Hergünün çikolata ve bayram tadında olur umarım.

Pastacım canım, senin gibi bir ustadan bunları duymak büyük zevk. Çok mutlu oldum inan. Bende senin ve ailenin yeni yılını ve bayramını kutluyorum. Keşke biran önce tanışabilsek ve senin için de birşeyler yapabilsem.

Punto amca çok çok teşekkür ederim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

To be a good benign being is to be enduring a kind of openness to the world, an gift to trusteeship unsure things beyond your own control, that can front you to be shattered in unequivocally exceptional circumstances pro which you were not to blame. That says something very outstanding thither the condition of the righteous autobiography: that it is based on a trust in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a treasure, something somewhat tenuous, but whose acutely special attraction is inseparable from that fragility.