22 Ocak 2007

PORTAKALLI TATLI


























Haftasonu uzaktan gelen misafirlerimiz için yakın akrabalarımızında bulunduğu bir davet verdik. Güzel bir akşam yemeği ardından ikram edilecek tatlıyı yapmak bana düştü. Yengemin eski Sofra dergilerinden birinde gördüğüm bu portakallı tatlıyı geçenlerde cep telefonuma yazmıştım ve denemek o güne kısmetmiş. Revaniye benzeyen fakat daha hafif ve bol portakal kokulu bu tatlıyı biz çok sevdik. Hatta keki pasta için bile kullanılabilir, çok güzel :)

Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 5 kahve fincanı şeker
  • 5 kahve fincanı un
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu
  • şerbeti için:
  • 4 su bardağı tozşeker
  • 3,5 su bardağı su
  • dörtte bir limon dilimi
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabugu
  • 1 su bardağı portakal suyu
Not: Kahve fincanı türk kavhvesi fincanıdır. Birde ben şerbeti biraz azalttım, yukarıda yazan ölçüleri kullandım, gayet yeterli oldu.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
Tatlı için 5 yumurtayı ve şekeri iyice köpürene kadar çırptım. Sıvıyağ, portakal kabuğu ve portakal suyunu ekleyip çok az daha çırptım. Ardından un ve kabartma tozunu birlikte eleyerek ekledim yavaşca karıştırdım.
Çapı yaklaşık 35 cm civarı olan yuvarlak bir tepsimin dibine yağlı kağıt serdim ve hamuru tepsiye boşaltıp fırında pişirdim. Fırın tepsisinden biraz daha küçük diktörgen bir tepsi veya yuvarlak büyük borcamınızı kullanabilirsiniz.
Piştikten sonra 15-20 dakika ılıklaşmasını bekledim, başka bir tepsiye ters cevirip çıkarttım ve yağlı kağıdı sıyırıp aldım.

Şerbet için toz şekeri, suyu ve limon dilimini kaynattım. Şerbeti ateşten alıp soğuttuktan sonra portakal suyu ve kabuklarını ekledim.

Tatlıdan bir bardak ile daireler kestim ve servis tabağına dizdim. İsterseniz kare şeklinde dilimlerde kesebilirsiniz. Ardından soğumuş olan şerbetimi kaşıkla bolca üzerlerine döktüm ve antep fıstığı dökerek süsledim.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

çok şahane görünüyor,ikramlık içinde ideal,ellerinize sağlık
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

Tatlı harika görünüyor, ellerine sağlık:)

Adsız dedi ki...

sunumu çok hoşuma gitti bir de portakal şerbetli tatlılara çok takışıyor ellerinize sağlık.

Nukhet dedi ki...

Tulaycim

Portakali tatlilarda her zaman sevmisimdir zaten. Gorunusu ile revaniyi hatirlatmis zaten. Ellerine saglik sevgiler

Bu arada pastalarla ilgili o uzun mailine de ayrica cok tesekkurler. Sevgiler

SEDA dedi ki...

Bu aralar portakallı tatlılara sarmış durumdayım :) Senin tatlıyı da çok beğendim,ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Tulosh dedi ki...

Ebru hanım teşekkürler. Evet boyutları çok ideal tam ikramlık.

Pembelim teşekkür ederim.

Sedacığım gerçekten öyle, şerbetli tatlılarda seviyorum portakal tadını. Daha tatlı pişerken başlıyo mis gibi kokular yayılmaya.

Nukhetciğim rica ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sedacığım çok çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Tülaycım dün akşam bu tatlıyı yaptım o kadar güzel olduki. Tüm ölçülere birebir uydum misafirlerimde vardı hepsi çok begendi. Portakal şerbete öyle yakışmışki kokusu muhteşem. Birde bardakların ağız kısımları kalındı yuvarlak bölemedim kare kare kestim güzel oldular. Kahvaltımın ardından bugun kalan birkaç parçayıda yemeyi düşünüyorum :) Çok teşekkür ederizzz

Adsız dedi ki...

ben 12 yasındayım. evde tatlı yapmak istiyorum sizin elinizde pisirilme isi olmayan bir tatlı varsa tarifini almak isterim