09 Aralık 2006

YILBAŞI KURABİYELERİ


























Yeni bir yıl daha yaklaşıyor. Sokaklar, alışveriş merkezleri, evler, internet siteleri heryer ışıl ışıl olmaya başladı :) Her dışarı çıktığımda içim kıpır kıpır dönerim eve bu ayda. Yeni bir atılım, yeni umutlar kısacası yeni bir başlangıçtır yeni yıl.

Yeni bir yıl başlarken, geride kalan yıl içerisinde neler yaptığımı neler yaşadığımı, zamanımı nasıl değerlendirdiğimi düşünürüm. Bunların yanında herzaman varolan değerlerim için şükrederim. Yeni yıl dileklerimi ulaştıracağım sevdiklerimi düşünürüm. Daha sonra sevdiklerime hazırlayacağım hediyeleri düşünürüm. Hazırlayacağım diyorum çünkü yeni yıl hediyesi olarak birşeyler almaktansa kendi ellerimle birşeyler hazırlamayı herzaman tercih ederim. Ya birşeyler örerim, ya birşeyler dikerim, ya da kurabiyeler pastalar yaparım. El emeğiyle hazırlanmış güzel bir kutu içerisinde sunulan herşey benim için çok ama çok değerlidir.

Yeni yılın tüm insanlığa ve ülkemize barış, mutluluk, sağlık, başarı getirmesi dileğiyle tüm dostların yeni yılı kutlu olsun.

Gelelim kurabiyelerimize :) Yeni yıl temalı kurabiyeler herzaman çok hoşuma gitmiştir yemeye bile kıyamam bazen... Yaptıklarımın bir kısmını ağaç süslemede bile kullanırım.

Yurt dışında insanlar küçük yaşta aile büyükleriyle beraber kurabiyeler yapmaya başlarlar ve bundan büyük mutluluk duyarlar. Üzerleri rengarenk süslü gingerbread cookiesler çok meşhurdur. Genellikle süslemede royal icing kullanırlar. (Yoğun pudra şekerinin az miktar sıvı ile yada yumurta akı ile ıslatılmasıyla oluşan krema)

Fakat benim herzaman her süsleme çalışmamda başurduğum tekniğin beyaz çikolata olduğunu bilirsiniz. Beyaz çikolatadan glazür, ganaj, plastik çikolata ve çikolata sosu ile süslemeler çok sık yaparım. Fakat beyaz çikoalata biraz nazlıdır, siyah çikolataya nazaran çalışması biraz daha zordur. Ama alıştığınızda hiç zor olmadığını göreceksiniz. Bu kurabiyelerde de beyaz çikolatayı eritip renklendirerek sıkma tekniğiyle süslemeler çalıştım.


























Malzemeler :
  • 125 gr tereyağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak kadar az pudra şekeri
  • 1 paket dr oetker vanilya aroması
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 2 subardağı un (320 gr)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • çeşitli renklerde gıda boyaları
Yumurtayı ve yağı yarım saat önceden buzdolabından çıkartın.
Fırını 170 dereceye ayarlayıp 10 dakika önceden ısıtmaya başlayalım.
Yoğurma kabının içerisinde yumurta, pudra şekeri, vanilya aroması ve yumuşamış tereyeğı mikserin en düşük hızında yavaşca çırptım. Ardından nişastayı ekleyip çok az daha çırptım ve mikserle işim bitti. Sonrasında unu ve karbonatı birlikte yavaş yavaş ekleyerek elimle iyice yoğurdum.

NOT: Elde ettiğiniz hamur çok sert olmasın. Yani açılmaya uygun değil diye düşünüp sertleşmesi için fazla un eklemeyin. Bütün hamuru top şeklinde yapıp yassılaştırın streche sarıp buzdolabında sertleşmesi için yarım saat- 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Fazla un katılmış sert hamurdan yapılan kurabiyeler piştiğinde daha sert olur gevrekliğini yitirir.

Buzdolabından çıkarttığım hamuru 3 eşit parçaya ayırdım. Bir parçasını boyasız sade rengiyle kullandım. Diğer iki parçanın birine yeşil birine kırmızı gıda boyası ekledim ve renkler iyice dağılana kadar yoğurdum. (Gıda boyasının etkisi çok olduğundan kürdan ucuyla yavaşca ekliyorum)

Yağlı kağıt üzerinde her parçayı ayrı ayrı ince açıp kurabiye kalıpları yardımıyla şekiller çıkartıp yağlanmış tepsiye dizdim. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirdim. Üzerinin süslemesi için fırından çıkınca 1 saat kadar soğumasını bekledim.

-100 gr beyaz çikolayı benmaride erittim. (Üstteki çikolatanın bulunduğu kap altta kaynayan suya değmeyecek)
-2 tane çay tabağı, 3 çay kaşığı ve 3 tane yağlı kağıttan hazırladığım minik sıkma torbalarını çalışacağım yere hazırladım.

Erittiğimiz beyaz çikolaya direk olarak gıda boyası attığımızda renk çözülmez. Bu sebepten;
-Çay tabaklarının iki tanesine birer damla erimiş margarin damlattım. İki bile değil sadece bir. Kürdanın ucuyla toz gıda boyasını o bir damla erimiş margarinin içine döktüm ve rengin çözülmesini sağladım. Çay tabaklarının birinin dibi yemyeşil ve diğeride kıpkırmızı olacak. İki tatlı kaşığı kadar çikolatayı renklerin üstüne döktüm ve çay kaşığıyla renk dağılana kadar ayrı ayrı iyice karıştırdım. Her rengi ayrı sıkma kağıtlarına doldurdum. Beyaz rengi ise direk ertittiğim kaptan alarak sıkma torbasına koydum ve çalıştım.


Ama benim vaktim yok hızlı olmam şart derseniz, yan fotograftaki gibi üzerlerine pudra şekeri dökerek kar yağmış gibi şık bir görünüm yaratabilirsiniz. Ortası boş olan ağaç şekli veya çiçekler yaparak içinden ip geçirip yılbaşı ağacına asabilirsiniz.
Bu arada yılbaşında hep kar yağmasını dilemişimdir ama bu yılbaşında inşallah yağmaz diyorum çünkü kurban bayramıyla aynı gün :) Ziyaretler, bayramlaşmalar rahat rahat yapılsın, ulaşım rahat olsun, herkes mutlu olsun...

14 yorum:

Adsız dedi ki...

ağaçınız çok harika, renkli kurabikciklerde mükemmel gözüküyor. Elinize sağlik.

Adsız dedi ki...

Bunlar ne güzel şeyler...

Adsız dedi ki...

Ayyy bu kurabiyeleri gerçekten yemeye kıyamaz insan. Harika olmuşlar. Keşke banada biri bunlardan hediye getirse :) ne mutlu olurum.

Punto dedi ki...

link verdiğiniz için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

bunlar çok şeker şeyler

Nukhet dedi ki...

Ama bu resimler insanda kesinlikle kurabiye resmi yapma istegi uyandiriyor. Ama boylesini becerebilecegimi sanmiyorum. Daha once hic suslemeli renkli kurabiye yapmadim. Ayy denesem mi acaba?Ellerine saglik
Sevgiler
Nukhet

Tulosh dedi ki...

Merhaba Desen, teşekkür ederim.

Gökhancım tekrar teşekkür ederim.

Seda hanım inanın yakınımda olduğunuzu bilsem hemen getiririm.

Punto amca sen çok değerlisin. Senin blogunda yazacaklarını dört gözle bekliyorum. Senden öğreneceğimiz daha çok şey var.

Feride hanım hoşgeldiniz bloguma teşekkürler.

Nukhetcim merhaba. Öncelikle aklıma Defne geliyor :) tombiş yanaklarını sıkmak istiyor insan fotograflarını görünce. İnşallah birgün biryerde karşılaşırız. Gerçekten çok şeker bir kızınız var. Kurabiyelere gelince hiç öyle düşündüğünüz kadar zor değil, bence ilk başta sade beyaz çikolatayla başlayabilirsiniz bu işe. Örneğin kakaolu bir kurabiye yapın. Beyaz çikolatayı benmaride eritin ve kağıttan sıkma torbası yapın (torbayı iğneleyerek tutturuyorum) Sadece beyaz renkle kurabiyeler üzerinde çalışmalar yapın. Daha sonra eliniz alıştıkça yavaş yavaş renklendirmelere geçersiniz. Eminim yapabilirsiniz. Sevgiyle kalın.

Adsız dedi ki...

harika olmus tulosum ellerine saglik :) banada ogret bole kurabiye yapmayi :)))

Adsız dedi ki...

bunlar gercekten kurabiye mi??? İnanılmaz gercekten.

Adsız dedi ki...

bu tariften kaç tane çıkıyor

Tulosh dedi ki...

Merhabalar. Tabikide öğretirim :)

Melike hanım merhabalar. Çok özür dilerim gerçekten saymadım ama sanırım ortalama 30-35 adet elde edebiliyorum. Birdahakine mutlaka belirteceğim. Sevgiler

Adsız dedi ki...

MERHABA,
KURABIYELER SUPERRR BEN DE DENEDIM ANCAK GIDA BOYASI YERKEN COCUKLARIN AGZINI BOYADI NORMAL MI YOKSA BASKA BIR NEDENI MI VAR?

Tulosh dedi ki...

Oya hanım merhabalar

Evet malesef gıda boyası hemen dağılabilen bir özelliği var heryeri renklendiriyor. Ben kurabiyeleri yaparken bir kısmını boyasız ayırıyorum hoşlanmayan olabilir diye. Fakat içerisinde kürdan ucuyla çok az gıda boyası eklendiğinden ben hepsinden gönül rahatlığıyla yiyiyorum.

Hiç renk kullanmak istemiyorum derseniz eğer, normal kurabiyelerin üzerine sadece beyaz veya siyah çikolata eriterek şekiller verebilirsiniz. Yada en son yaptığım fb 100. yıl pastasında kullandığım royal icingi gıda boyası katmadan beyaz haliyle kullanarak şekiller yapabilirsiniz. Hemen donuyor ve öyle kalıyor. Hatta icing hemen kuruduğu için eğer çocuklarla beraber yapacaksam mutlaka renksiz royal icing ile çalışmayı tercih ediyorum.

Pastanı Seç dedi ki...

kurabiyeler çok şık olmuş ellerinize sağlık.Bu sebeple tanışmış olduk

sevgiler...