02 Aralık 2006

BROWNİE :)





















Geçen haftadan beri brownie sayıklıyordum. Barbie pastanın keki bana browniyi anımsatmıştı çünkü. Dün akşam; çikolatası bol, birazda cevizli ve kalın olsun gibi düşüncelerele yapmak için mutfağa girdiğimde çikolatamın az kaldığını farkettim. Hemen tarttım ve 120 gr. Anlaşıldı ölçüleri az tutacaktım. Zaten evde 3 kişiyiz yetmez mi? Artar bile...

Malzemeler :
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 120 gr sütlü çikolata
  • 100 gr tereyağ
  • 1 paket vanilya aroması
  • 1/2 paket kabartma tozu (5 gr)
  • 1 dolu yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Önce fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya balşalalım.
Kalıbımızı yağlayıp bir kenarda hazır bekletelim. Ben 20 cm lik çemberin tabanını pişirme kağıdıyla kaplayıp dış kenarlarından kitledim.
Tereyağ ile çikolatayı benmaride karıştırarak eritip bir kenrada soğuması için beklettim. (Benmaride, üstteki malzemenin bulunduğu kap alttaki kaynayan suya değmeyecek)
Ufak bir kaba un, kabartma tozu ve kakaoyu eledim.
Çırpma kabı içerisinde yumurta, şeker ve vanilya aromasını hafif kabarıncaya kadar mikserle iyice çırptım. Erimiş çikolata ve yağıda ekleyip biraz daha çırptım. Ardından diğer kapta elediğim katı karışımı da ekleyerek mikserin en düşük ayarında yavaşca çok az karıştırdım. Dövülmüş cevizleride içine atıp kaşıkla alt üst ettim ve karışımı kalıba döktüm. Çok fazla değil 25-30 dakika kadar pişirdim. İçinin hafif ıslak gibi olması için çok pişirmemek şart.


Ben sıcak yemeyi sevdiğim için fırından çıkınca hafif ılıklaşmasını bekleyip servis tabağına ters çevirdim. Açıkcası konu yumuşacık bol çikolatalı brownie olunca biraz sabırsızlanıyorumda...

Bu lezzet beni inanılmaz mutlu ediyor. Aslında bir dilimden sonrası kalori bakımından endişelendirmiyor değil ama bu tat için değer diye düşünüyorum.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Tülaycım ben bunu denerim :) Daha önce bir tarif denemiştim içerisinde çikolata yoktu kakaolu kek gibi hissettim ama bu tariften ümitliyim...

Adsız dedi ki...

Tülosh hanim harika keske bende böyle şeyler yapabilsem.

Adsız dedi ki...

merhaba,ben daha önce burcunun tarifinden bir brownie yaptım ama kabartma tozu yazmıyordu ben unutmuş deyip ekledim,sonuç felaketti şimdi sizin tarifte de kabartma tozu var ama daha farklı ne yapsam...yine mi denesem...

Tulosh dedi ki...

Serapcım merhaba. Bende içerisinde çikolata olmayan brownie pek sevemiyorum. Sanki kakaolu kekmiş gibi düşünüyorum. Denersen sonucu bekliyorum :)

Kristin merhaba... Hiç zor değil mutlaka başarabilirsiniz eminim...

Süheyla hanım merhaba. Bloguma ziyaretiniz için çok teşekkürler. İçerisinde kabartma tozu olmayan birçok brownie tarifi var evet ama hiç denemedim. Denemek istiyorum aslında. Ama benim bu tarifte kötü bir sonuçla karşılaşılacak bir durum sözkonusu değil. 2 katı ölçülerde yaparsanız 1 paket kabartma tozunu tamamen kullanabilirsiniz. Ama isterseniz ufak bir kalıba benim bu tarifteki ölçüleri aynen kullanarak deneyebilirsiniz. Sonuçtan memnun kalacağınızı düşünüyorum. İnşallah beğenirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhaba Tülay,
Dün kısmet oldu bu keki denemek. Kaç gündür aklımdaydı. Bizde evde az kişi oldugumuz için direk bu ölçülerden aynı boyutta kalıba yaptım. Bizde sıcakken yedik pek bir güzeldi, gerçekten yumuşacıktı. Çok teşkkürler.