16 Kasım 2006

KESTANELİ MUFFIN





















Her ay bir yemek etkinliği düzenlenen http://kochtopf.twoday.net sitesinde bu ay ki aktivite ana temesı kestane idi. Bu muffinleri bu etkinlik için yapmıştım. Kestaneyi her haliyle zaten çok severim birde bol vanilyalı mis kokulu bir kekin içerisinde daha bir müthiş oluyor. Fakat hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum, kestane karbonhidrat gurubuna giriyor ve üç adet kestane bir dilim ekmek ile eşit değerlere sahip. Herşeyin fazlasının zarar olduğu gibi kestanede de ölçüyü fazla kaçırmamaya dikkat etmek gerekir.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı vanilya aroması
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • 12 adet kestane şekeri
Üzeri için : 200 gr kestane şekeri (püre olarakda alınabilir)
2 yemek kaşığı süt

Her muffin yapışımda oldugu gibi yine annemin "kızım şu yumurtalarla şekeri güzelce mikserle bir çırpsana" çığlıkları arasında başlıyorum işe. Anne bu muffin diyorum kızıyor :) Kırk yıllık minik kekler oldu muffin diyor. Ve ben her muffin yapışımda (özelliklede misafiri gelecekse) çok umutsuz gözlerle fırını uzaktan süzüyor. Biliyorum için için endişeleniyor. Ve ben bunu hissettiğimde anne ya diyorum, hayatımızın sonuna kadar aynı tariflerlemi gideceğiz, izin verde farklı birşeyler yapalım. Evet diyor ben klasik tarifimden vazgeçmem. Çünkü vazgeçmez herkes çok begenir annemin kekini. E haklıda, dev gibi kabaran kakolu cevizli kekler yapar. Ben bunu düşününce susuyorum O da fırından çıkan nefis muffinleri görünce :) Ama mutfakta aynı anda iki kişi olunca birisinin yüzü mutlaka asılıyor. Sonuçta ikimizde olumsuz bir sonuçla karşılaşmıyoruz ve ikimizinde yüzü gülüyor.

Fırını 180 dereceye ayarlayın ve 12 li muffin kalıplarını yağlayın yada kağıtlarınızı hazırlayın.
Genişce bir kaba un ve kabartma tozunu birlikte eledim. Şekeride döküp karıştırdım.
Başka bir kapta yumurta ve vanilya aromasını çatal ile iyice çırptım. Süt ve sıvıyağı da ekleyip biraz daha çatal ile çırptım.
Islak kaşımı kuru karışımın bulunduğu kaba aktardım ve alt üst ederek karıştırdım. Hamurumuz hazır.
Muffin kağıtlarımın dibine birer kestane yerleştirdim. Ben üçe bölerek küçük parçalar halinde attım içlerine. İsterseniz bütün koyabilirsiniz. Üzerlerine kek hamurundan kaşıkla döktüm. Kağıtların 2/3 si dolacak şekilde doldurdum. Önceden ısıttığım fırına yerleştirip 30-35 dakika kadar pişirdim. Fırından çıkarınca biraz soğumasını bekledim ve bu arada üzerini hazırladım. Üzerini nasıl süslesem diye düşündüm çikolatalı bir sosmu yapsam acaba derken birden aklıma kestaneyi püre haline getirip sıkmak geldi ve kıvamını yumuşatmak için süt kullandım çok da güzel oldu bence :) Tadı hiç değişmedi.

200 gr kestane şekerini 2 yemek kaşığı sütle birlikte bi tabak içerisinde çatalla ezerek karıştırdım. İyice homojen bir karışım elde edince krema torbasına doldurdum ve süsledim. O anda elime geçen kahve dünyasından aldığım dışı kahveli çikolata kaplı bademlerden koydum. Tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Tülay, Kochtopf sayesinde sitenle tanistim. Ellerine saglik, tarifin cok güzel.
Sevgiler

Tulosh dedi ki...

Merhaba Özgülcüm

Bende senin ismini kestane etkinliğinde gördüğümde aaa Türk blogger diye blogunu inceledim almancaydı yazıların. Bende bol bol fotograflarını inceledim bu bile yeter bana ...Sevgiler