09 Eylül 2006

SUPANGLE


Bir koşuşturmadır, bir telaştır geldi geçti. Taşındık, çok yorulduk ama sanırım biz biraz erken taşındık doğalgaz henüz bağlanmadığından fırınımda öyle bekliyor sessiz sedasız :( Bugün yarın bağlanırda fındıklı tariflerimle sevgili Burcu ve Oya hanımın büyük bir titizlikle üzerinde yoğunlaştığı Fındık Zamanı kampanyasında benimde bir katkım olur diye düşünürken, gördümki fırınım baya bir süre bekleyeceğe benziyo. Bende ocakta pişirilecek bir tarifle bu çorbada tuzum olsun istedim. Supangle yapmaya karar verdim. Çok eskilerden birkaç kez denediğim ve beğenerek yediğim bu tarifi uyguladım. Ayrıca çok kolay, kesinlikle tavsiye ederim..

Burcu hanıma ve Oya hanıma çok teşekkür ediyorum, fındığın değerinin düşürüldüğü bugünlerde çok anlamlı bir projeyle olaya yaklaştılar. Tarifler Fındık blogunda toplandıktan sonra kitap olarak basılıp çocuklar yararına satışa sunulacakmış, çok sevindim. Sayelerinde gördük ki, lazanyadan pilava, sütlü tatlılardan şerbetli tatlılara, salatalara kadar heryere her yemeğe fındık çok yakışıyor.Herkesin ellerine sağlık.

Fransızca "soupe anglaise" olarak yazilip supanglez olarak okunur. Dilimize Fransa'dan girmistir. İtalyancasi "zuppa inglese"dir ve dunyada daha cok bu isimle bilinir. Ve ben bu tatlıyı çok severimmm..

Malzemeler :
  • 1 lt süt
  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı fındık veya hindistan cevizi
Un, kakao, şeker ve 3 yumurtanın sarılarını bir tencereye alıyoruz. Yavaş yavaş 1 lt sütümüz ekleyip bir yandan karıştırarak orta ateşte pişiriyoruz. Piştikten sonra soğuması için tenceremizi bir kenarda bekletiyoruz. 3 yumurtamızın aklarını bir kaba alıp mikserle 5-6 dakika kar gibi olana kadar çırpıyoruz. (Yumurta aklarına azcık bile sarısı karışmamasına özen gösterin)Daha sonra bunu soğuyan muhallebimize bir kaşık yardımıyla karıştıra karıştıra aktarıyoruz. Kaşık yardımıyla yumurta akları ve muhallebiyi birbirine iyice karıştırdıktan sonra mikserle bir - iki tur çırpabiliriz (çok fazla değil). Kaselere bölüştürüp buzdolabında 1-2 saat bekletiyoruz sonra üzerine fındık tozumuzuda dökereeek servise hazır :)

Dilerseniz kaselerimizin dibine ince bir dilim kek veya biskuvide yerleştirebilirsiniz. Afiyet olsun.

"Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır."