26 Eylül 2006

AVCI BÖREĞİ

Avcı böreği lezzeti bakımından bana içli köfteyi anımsattığı için çok seviyorum. İçli köfte ; yapılırken büyük özen ve ustalık isteyen, özelliklede zaman isteyen güneydoğu bölgemize özgü leziz bir yemektir. Söylenenlere göre içli köftenin aslı yuvarlak ve yassı şeklinde olanmış. Benim için şekil değil, lezzeti herşeyin üzerindedir. Teyzemde öğrenmiştim, zamanım olduğunda mutlaka yapılacaklar arasında...

Bu fotografta görünen gerçek gibi olmasada tadını andıran avcı böreği yani bana göre kolay içli köfte. Annem herzaman bunu bolca yapıp derin dondurucuda saklar ve acil misafir geldiğinde hemen çıkartıp kızartır. Tadı gerçekten çok güzel. Çalıştığım için gerçek bir içli köfte yapmaya pek vaktim olmuyor ama bir pazar günü yapıp mutlaka bloguma koymak istiyorum.

Bu arada unutmadan herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum. Ben bu ayı gerçekten çok seviyorum bir yıl boyuncada özlüyorum denilebilir. İçim kıpır kıpır oluyor, değişik bir huzur hissediyorum ve herkesinde böyle olduğunu düşünüyorum. Ayrıca iftar sofralarına verilen özen beni daha bir mutlu ediyor.

Avcı böreği
Malzemeler:

1 orta boy soğan
500 gr kıyma
3 adet yufka
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay kaşıgı salça
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için : 2 yumurta - 1 su bardağı galeta unu

Önce iç malzemeyi haızrlayalım. 1 çay bardağı bulgurumuzu sıcak suyla yıkayalım ve yine biraz sıcak suyun içerisinde şişmesini için bir kenarda bekletelim. Soğanı yemeklik küçük küçük doğrayalım ve küçük boy bir tencereye alalım. Soğanlar pembeleşince salçamızı katı karıştıralım. Daha sonra kıymamızı ekleyelim ve karıştırarak, kıymayı iyice parçalara ayırarak kavurmaya devam edelim. Kıymalarda kavrulunca kenarda sıcak suda bekleyen bulgurumuzun suyunu süzüp tenceremize alalım. Hemen ardından tüm baharatlarımızı ve kırık cevizimizide ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra tenceremizi ateşten alalım.

Yufkalarımızı (sigara böreği yapar gibi) önce dört eşit parçaya bölelim. Sonra böldüğümüz her bir parçayı tekrar 3 e bölelim. Yani bir yufkadan 12 parça elde etmiş olacağız. Her bir parçaya dolu dolu bir kaşık iç malzememizi koyalım ve sigara böreğinden biraz daha kalınca saralım.

Daha sonra her birini, önce bir tabakta çırpılmış yumurtamıza daha sonrada galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartıyoruz. Sürekli çevirip çok yanmamasına özen gösteriyoruz. İşte bu kadar gerçekten kolay ve lezzetli. Afiyet olsun...


Bu bardak geçenlerde arkadaşımdan bana hediye geldi. Öyle bayılırmki hediyelere süprizlere çok çok mutlu oldum. Ayrıca çok beğendim, tabanı ışıkla temasa geçtiğinde vrak vrak kurbağa sesleri çıkıyor, kullanmaya kıyamıyorum. Ama içli köftemin yanında bu bardaktan birde çay koydum kendime. Vrak vrak sesler eşliğinde bir keyif yaptım...

6 yorum:

CHIC-HANDSOME dedi ki...

life just a good

Adsız dedi ki...

Tülaycım bende gerçek içli köftenin yağda kızarmış ve dışının ince olanını severim. Bununda görüntüsünden anlaşılıyor zaten benzer bir tada sahip oldugu. Görünce hemen denemek istedim çok güzel görünüyo. (Belkide Ramazan ayındayız ondan) Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Tulaycım çok iyi oldu bu tarif inanki. Canımız aniden bu tadı isterse hemen yapılabilecek bir lezzet.
Birde geçengün blogunu ziyaret ettim farklıydı. Yenilikler yapmışsın daha güzel olmuş daha ferah bir site olmuş :)

Tulosh dedi ki...

Jamesee, Sure life is really good :)

Serap çok teşekkürler. Mutlaka dene bencede, heleki bu ayda gerçekten ne görse canı istiyo insanın :) öpüyorum cnm.

Burcucum teşekkür ederim blogumun değiştiğini farketmişsin aslında yapılması gerekn birkaç şey daha var ama tam öğrenemedim henüz herşeyi.Büyük bir değişişklik değil ama daha ferah bir blog oldu gerçekten. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

GERÇEKTEN SÜPERLER TEBRİK EDERİM SENİ
MARİFETLERİNİ BİLİYORDUM ZATEN

Adsız dedi ki...

SERAP HANIM GERÇEKTEN SÜPERLER ÇOK GÜZEL GÖRUNUYOLAR.