17 Ekim 2007

KADAYIF HALKALARI


























Bir bayram daha geldi geçti ve ben bayram tebriği bile yazamadım bloguma ama yinede bayram tebriği mailleri ve yorumları için herkese çok teşekkür ediyorum.

Annem ve babam ah nerde eski bayramlar dediğinde aman amma abartıyorlar ne varki bayramlarda sürekli değişien diye düşünürdüm. Meğer nesiller değişiyormuş, nesiller değişince roller de değişiyormuş ve eski bayramların özlemi en çok bu yüzdenmiş. Bizde bayram sabahı kahvaltısının hele ki bayram çöreğinin mis kokularıyla uyanmanın önemini anlatmak için kelimeler yetersiz kalır.
Her sabah bütün aile babaannemde toplanırdık sonra günün ilerleyen saatlerinde hepimiz oradan dağılırdık. Bu bayram onu yapamadık malesef :( çocukları arasında en büyüğünde yani bizim evde toplanıp kahvaltı yaptık.
Bu gösteriyor ki artık biz torunlar için bile eski bayramların özlemi böylece başlamış oldu...

Malzemeler :
  • 2 yufka
  • 400 gr kadayıf
  • 1 su bardağı ceviz
  • 125 gr tereyağ
  • şerbeti için:
  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu
Şerbet için şekeri ve suyu bir tencerede kaynattım. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra limon suyu damlatıp 2-3 dakika sonra ateşten aldım ve oda ısısında soğumaya bıraktım.

Tereyağı eritip biraz soğuttum ve en son üstlerine sürmek için yağdan biraz kenara ayırdım. Kalan yağı kadayıfların üzerine döküp bir tepsi içerisinde didikledim. Yufkaları ortadan ikiye bölüp yağlanmış kadayıfları yufka üzerine serptim. Kırık cevizdende biraz serptikten sonra yufkanın yuvarlak yerinden başlayıp düz kısma kadar sıkıca sardım. Bıçakla iki parmak kalınlığında kesip dik dik yağlanmış tepsiye dizdim. 4 parça yufkayıda bu şekilde sardıktan sonra kenara ayırdığım yağdan fırça ile üzerlerine tereyağ sürüp önceden ısıttığım 180 derece fırında kızarana kadar pişirdim.

Fırından çıkınca yaklaşık 1 dakika kadar bekleyip soğuk şerbeti döküp çekmesini bekledim. Tatlı sıcak, şerbet soğuk olacak. Her halkanın üzerine file fındık, fıstık, hindistan cevizi veya bir çay kaşığı kaymak yada yanına bir top dondurma ile servis edebilirsiniz. Mutlaka deneyin derim hem çok lezzetli hem yapımı kolay.

4 yorum:

NiNo dedi ki...

canim bende bunu sigara boregi gibi yapiyodum iki senedir hic yapmadim nefis oluyor gercektende ellerine sglik

Adsız dedi ki...

bak çok tuttum ben bu tarifi
bayrama mutlaka yapacam
ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba,kadayif halkalari harika olmus,ellerinize saglik.

Hülya dedi ki...

Aslında biz büyüyüyoruz ya ondan tüm bunları hissetmemiz.Çocuklara geliyor bayram.Onlar seviniyor ve hayatlarının en anlamlı bayramlarını her ne olursa olsun yaşıyorlar.Şekerler artık bizi mutlu edemiyor...

Tatlılarımız aynıymış bu yıl;)Oturtma deniyor bizim buralarda...
Sevgilerimle...