27 Nisan 2007

ZENCEFİLLİ KURABİYE

























Bu kurabiyeler şu anda yolda. Çookk uzaklardaki asker sevgilisine kavuşacak olan çok heyecanlı bir genç kızın çantasında. İkisininde isimlerinin baş harfi "E". Şekil olarak kalp istiyorum üzerine yazı olarak sadece E harfi istiyorum dedi. Bende boy boy kalpler yaptım. Görünce çok beğendi, içi kıpır kıpır sevinçle uçtu gitti. Yolun açık olsun, İstanbul'dan kocaman sevgiler size...

Bu kurabiyeleri zeytinyağlı denedim. İnanın hiçbir farkı olmadı katıyağla yaptıklarımızdan. Hatta fazlasıyla gevrek bir yapısı vardı, ben çok begendim. Hamur olarakta yapısı güzeldi ve açılması, kesilmesi çok kolay ve zevkli oldu. Tarçın ve zencefil kokularıyla da birleşince nefis oldu. Sıcacık bir kahve yanına ne güzelde yaraşır :))

Birde pastacılık grubunda Ebru hanımın kurabiyeleri üzerindeki yazıları görünce çok begenmiştim, hemen aramaya başladım yakın çevremdeki pastacılık malzemesi satan yerleri. Neyseki geçen gün Kızıltoprak Cebeci Gıdayı aradım ve ellerinde bir tane kaldığını duyunca apar topar fırladım gittim aldım. Fiyatı 10 USD sanırım ve merak edenler için ayrıntısı burada.
Gerçi benim fotografta pek belli olmuyor ama kurabiyelerin üst kısımlarına E & E yazdım çok şeker oldular.






















Malzemeler :
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın (silme)
  • 1 tatlı kaşığı zencefil (silme)
  • 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
  • 1 su bardağı bugday nişastası
  • 2 su bardağı un
Yumurta ve şekeri mikserle 1-2 dakika çırpıyorum. Ardından zeytinyağı ekleyip az daha çırpıyorum. Nişasta, tarçın ve zencefili ekleyip mikserle biraz daha çırptıktan sonra un ve kabartma tozunu birlikte ekleyip elimle iyice yoğurarak ele yapışmayan bir hamur elde ediyorum. Hamur yumuşaksa az daha un ekleyebilirsiniz.
Daha sonra hafif un serpilmiş tezgah üzerinde veya yağlı pişirme kağıdı üzerinde hamuru yarım cm kalınlıgında açıp kalıpla kesiyorum. Kalıbınız yoksa bardakla da kesebilirsiniz.

Benim bu tarifle ikinci fotografta tepsi içinde görüldüğü kadar kurabiyem oldu. Eğer daha fazlasını isterseniz ölçüleri iki katına çıkarabilirsiniz.

175 derecede önceden ısıttığım fırında 20-25 dakika hafif kızarana kadar pişiriyorum.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu zeytinyağ işine bayıldım,bazen margarinin yumuşamasını beklemek bile beni üşendiriyordu.Mutlaka deniyeceğim,sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Zeytinyağı duyunca dün akşam apar topar giriştim bu kurabiyeleri yapmaya. Ben çok kıtır biskuvi gibi kurabiye sevmediğim için biraz daha kalınca yaptım çok çok güzel oldular. Birde zencefilim olmadıgı için eklemedim. Dediğin gibi gevrek ve çok lezzetliydiler. Birdahakine üzerlerini süsleyeceğim.

Hülya dedi ki...

Zencefilli kurabiyelerin lezzetinden asla endişem yok,süperdir.Ellerine sağlık Tülay'cığım;)
Şu harf işine bir terazi tutsak diyorum. Almış bir kişi olaraktan bana bir dönsen mailden;)Çoook sevineceğim;)Kaçadır,sonunu sen almışsın ne zaman gelir gibilerinden sorular işte....

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çok şeker olmuşlar....Selamlar

Adsız dedi ki...

Evet bu kurabiyeler gittikleri Gaziantepte de biri tarafından cok begenildi. :)ellerine saglik tulosum gercekten benim istedigim gibi oldular ve E harfleri süperdi. Yerken inan kıyamiyor insan... tekrar tekrar teşekkür ederim canım benim :)
Not: mutlaka deneyin tadı harikaa :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Tulosh,
Iade-i ziyarete geldim ve cok begendim. Bugun ikinci kez zencefilli kurabiye goruyorum bloglarda, ellerinize saglik. Sevgilerimi gonderiyor, iyi haftalar diliyorum.

Tijen dedi ki...

Ben de bize yaptın diye sevinmiştim Tuloş!
Ama bence yüreği kocaman bir kadın yaparken tüm sevdiklerine birer tane ayırmıştır...

Tulosh dedi ki...

Suzan ablacığım umarım begenirsin.

Serap hanım deneyipte memnun kaldığınız için çok ama çok teşekkür ederim. Sevgiler..

Hülyacım sana mail attım ulaştı mı acaba.

Serinmavi çok çok teşekkür ederim.

E&E beğenmen beni çok mutlu etti gerçekten. Rica ederim yine gidersen yine yaparız afiyet olsun.

Aybikeciğim merhabalar.Bende sana sevgilerimi gönderiyorum iyi haftalar.

Tijenciğim tabikide ayırdım herkese hemde. Uzun zamandır işlerim yoğun pek internete giremedim. Sen yurt dışındaydın sanırım artık gelmişsindir. Bir uğrayayım sana bakalım neler neler göreceğim yeni..

Adsız dedi ki...

hiç güzel değil

Adsız dedi ki...

gerçekten çok güzel olmuş sizde deneyin

Adsız dedi ki...

Tulosh hanım gerçekten tarif bir harika dün akşam bende denedim tadı harika oldu ancak kurabiyelerin üstü çatlak oldu ve dökülme oldu neden olduu anlamadım tarife bire bir uydum:(ama tadı harika elinize sağlık çatlamayı nasıl gideririm yardımcı olurmusunuz :)

Tulosh dedi ki...

Merhabalar.
Çok sevindim begenmenize :)
Bu kurabiye eğer kalın yapılırsa üzerinde çatlama oluyor, ama endişelenmeyin o şekildede lezzet aynı. Ben burda baya ince açıp kalıpla kesmiştim üzerleri dümdüz olmuştu. Afiyet olsun, sevgiler..

Adsız dedi ki...

Aynen hic guzel olmadi zencefilin tadini bile alamiyorum ayrica balik gibi kokuyor kurabiyeler

Adsız dedi ki...

Muhteşem oldu çok ama çok teşekkür ederim margarinsiz ikea kurbiyeesi süper ellerinize sağlık