05 Nisan 2007

MİNİK ALMAN PASTALARI ve ÇİKOLATALI MİNİK KEKLER

























Bu minik şirin pastaların tarifini sevgili Hatice'den aldım. Uzun zamandır aklımdaydı, heleki çeşitli bloglarda da gördükçe son günlerde büyük hevesle misafir gelmesini bekliyordum. Tarifte 20 adet yazıyor fakat benim 30 adet minik pastalarım oldu. Sonradan aklıma geldi keşke hamurun birazıyla kalın bir örgü yapıp paskalya çöreği pişirseydim. Birde ben krema miktarını azalttım ve tam yetti, unutmamak adına tarifi buraya kendi yaptığım ölçülerde yazmak istiyorum.

Malzemeler:
  • 1 kg un
  • 125 gr margarin (yumuşak)
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 30 gr yaş maya (veya iki tatlı kaşığı kuru maya)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım su bardağı ılık su
  • krema için:
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 50 gr margarin
Ilık su, süt, maya, şeker ve tuzu karıştırarak 1 saat bekletin.
Diğer malzemeleri katıp iyice yoğurun. Hamur 2 katına çıkana kadar mayalanması için bekleyin.
Hamuru merdane ile 1 parmak kalınlığında açıp (hamur çok ince olmasın) su bardağı ile daireler kesin. Kestiğiniz hamurları yağlanmış tepsiye dizip yarım saat tepside mayalandırın.
200C kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğuttuktan sonra ekmek bıçağı ile ortadan ikiye kesin ve tatlı kaşığı yardımıyla dikkatlice kremasını doldurun.
Üzerine elekle pudra şekeri eleyin.

Un, şeker ve kakaoyu iyice karıştırın. Süt ve suyu ilave ederek ateşin üzerinde karıştırarak pişirin. İneceğine yakın yağını ekleyip iyice karıştırın. Üzeri kurumasın diye ara sıra karıştırarak soğutun. Krema soğudugunda pastaların arasını rahatlıkla dökülmeden doldurulacak kıvama gelecektir.


























Çikolatalı minik kekler için daha önce büyük kalıpta yaptığım çikolatalı kek tarifimi hazırladım. Muffin kalıplarımın içerisine, her boşluga bir kağıt yerleştirdim ve kağıtların 2/3 si dolacak şekilde hamuru dökerek pişirdim. Bu sefer üzerlerine dökmek için bitter çikolatalı glazür hazırladım.

Çikolatalı glazür için:
100 gr bitter çikolata
100 ml sıvı krema (1 çay bardağı)
1 çay kaşığı margarin

Kremayı orta ateşte karıştırarak ısıttım. Kaynamaya başladığında ocaktan aldım ve küçük parçalara böldüğüm çikolatayı ilave ettim. Çikolata tamamen eriyince margarini ekleyip tekrar karıştırmaya devam ettim. 15 dakika buzdolabında beklettikten sonra çay kaşığı yardımıyla minik keklerin üzerine azar azar döktüm ve hepsinin üstüne ceviz koyarak süsledim.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ilk yorumunu yazmaktan cok mutlu oldum cunku bu kadar güzel ve lezzetli görünen yiyecekler icin ilk ellerine saglik benden olsun bayildim hepsine ama pasta süper gercektende biyerde görmüstümde cok zor galiba yapimi demistim sende görünce bende cesaretlendim artik yaparim heralde,sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

bir harikasin bütün tariflerine bayildim yolun acik olsun

Adsız dedi ki...

yarin bende buyuk bir iftar daveti icin bu pastalardan 120 tane yapmayi planliyorum..icine beyaz krema doldurup uzerine cikolata sosu dokecegim..en tepesine de bademli balli karisimi surecegim..insallah guzel olur..tesekkurler tarif icin..