01 Mart 2007

BUNLARDA ANNEMDEN (Velibah ve Karyağdı Hatun Tatlısı)
























Velibah Kafkas yörelerine ait geneleksel bir hamurişidir. Ve çerkezlerin en beğendiğim yemeği oldugunu daha önceleri hep söylemişimdir. Bu leziz hamurişi genelde annemin elinden çıktığı için fotograflamada biraz geciktim özellikle yapım aşamasını mutlaka fotograflarla anlatmaktı planım ama bir türlü olmadı yine anneciğim ilerde yaparken yapım aşamasını fotograflayacağım söz.

Völibak olarak okunur, gözlemeden daha ince ve kesinlikle daha lezzetlidir. Genellikle patatesli yapılır ama peynirli, kıymalı çeşitlerinide sık sık yaparız.



Malzemeler:
  • Hamuru için:
  • 1 kg un
  • yarım tablet maya (20 gr)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • ılık su
  • İç malzemesi için:
  • 8 adet orta boy patates
  • tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ





Büyükce bir yoğurma kabı içerisine un elenir. Yarım su bardağı ılık suyun içinde 10 dakika beklettiğimiz maya ve tuz ortasına dökülür. Yavaş yavaş ılık su eklenerek yoğurulur. Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak hafif ele yapışan bir hamur olacak. Üzerini nemli bezle örterek ılık bir ortamda 45 dakika kadar mayalanması için bekletilir.

İç malzemesi için patatesler haşlanır, kabukları soyulur ve bir tepsi içerisinde çatalla hepsi ezilir. Tuz ve tereyağda eklenir yine çatalla karıştırılır. Biraz bekledikten sonra patateslerden yumruk büyüklüğünde toplar yapılır.
























Hamurumuz kabarıp mayalandığında parçalar kopartıp yuvarlayarak minik bezeler yapıyoruz. (mandalinadan hafif irice) Hafif unlanmış tezgahta küçük bir tabak büyüklüğünde bir parmak kalınlığında hamuru açıyoruz ve hazırladığımız patates toplarından ortasına yerleştiriyoruz. Hamuru büzüştürerek patates hiç görünmeyecek şekilde kapatıyoruz. Hamur patatesi iyice sağlam şekilde çevrelediğinden emin oldukan sonra oklavayla iyice açabildiğimiz kadar açıyoruz. Sac üzerinde pişirdikten sonra iki yüzüde yağlayıp üstüste hepsini diziyoruz. En son yufka dilimler gibi üçgen dilimler keserek sıcak servis edilir.

(Annemin uzun zamandır sacı olmadığı için baya büyükce bir teflon tavada ocak üzerinde pişirir. Misafir gelmeden önce pişirir ama yağlamaz. Servis zamanı gelince hepsini teker teker ısıtıp yağlayarak tekrar üstüste dizer ve dilimleyerek servis yapar)





















Geçenlerde bir aile dostlarımız bize gelmek için telefon etmişlerdi fakat evde olmayışımız sebebiyle davet edememiştik. Benim haberim yoktu ve annem dün öğlen arayıp akşam için davet etmiş ve özellikle velibahı Orhan amca ve eşi çok sevdikleri için yapmış.

Karyağdı hatun tatlısını annem televizyondan görüp almış tarifi. Birkaç sene önce arkadaşlarım bize geldiklerinde bu tatlıyı yapmamı çok istedikleri için çok sık yapardım. Uzun zaman olmuş yapmayalı, özlemişim.






















Karyağdı Hatun Tatlısı için malzemeler:
  • 1 paket tuzsuz etimek
  • 2 su bardağı şeker
  • ara kreması için:
  • 1 kg süt
  • 6 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • üst krema için:
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı süt
  • süslemek için nar ve hindistan cevizi
Etimekler yanyana bir sıra halinde borcama dizilir. Fakat fotografta görünen en büyük borcama yaparsam 1,5 pakete yakın etimek kullanıyorum. Borcamın kenarlarına sığmayan etimekler olursa elimle kırarak tüm tabanı kaplamaya özen gösteriyorum.
Ufak bir tencereye 2 su bardağı şekeri döküp sürekli karıştırarak yakıyoruz. Ve tüm şekerler kahverengi olup karamelleştiğinde 2 su bardağı suyu döküp şekerler eriyene kadar kaynatıyoruz. Şerbet ılıklaşınca kepçe yardımıyla tüm etimeklerin üzerine eşit şekilde döküyoruz.
Ara kreması için tüm malzemeleri bir tencereye alıp sürekli karıştırarak pişiriyoruz ve muhallebi kıvamına gelip biraz kaynayınca ateşten alıyoruz. Arada karıştırarak ılıklaştırıyozruz ve şerbetli etimeklerin üzerine döküp soğumasını bekliyoruz. (Acele edip soğumadan kremşantiyi üzerine sürerseniz kremşanti erime yapabilir)
En son bir bardak süt ile çırptığımız kremşantiyi en üste sürüp nar taneleri ile süslüyoruz. Birazda hindistan cevizi serperek soğuk servis ediyoruz.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

AMAN ALLAHIM YA KAR YAGDI HATUN:) TULOS COK ANISI VAR BU TATLININ BİZDE. EMİNİM TADI MUHTESEMDİR VÖLİBAK İSTEDİ CNM :) ELLERİNE SAGLİK

Hülya dedi ki...

Velibah çok ilginç geldi bana.Hiç böylesini yapmamıştım.Hatta yememişitim desem.İlk fırsatta annemle yaparız artık...
Pasta da çok güzel bir o kadar da pratik görünüyor.Ellerine sağlık.Tabii annenin de..

Adsız dedi ki...

İkiside süper görünüyor,ellerine sağlık canım,
sevgilerle...
www.denizesintisi.com

Punto dedi ki...

Sevgili Tulosh;
Bana çok güzel bir ipucu verdiniz. Rize'de babaannem velibah yapardı. Kayınvalidem bizimle oturuyor ve çerkez. Bir türlü anlatamadım bu velibahı. İsmini hatırlamıyordum tabii. Ben çılıhta diye bir şey hatırlıyorum diyordum. Şimdi çıkış alıyorum ve kayınvalidenin önüne koyuyorum tarifi.

Nukhet dedi ki...

Ah Tulosh

Var midir anne yemekleri, anne tatlilari, anne tuzlulari gibi. Bak iki cocugun annesi olmusum hala anne yemeklerini ozler ararim. Anneciginin yanaklarindan operim. Sevgiler
Nukhet

Adsız dedi ki...

kar yağdı hatun tatlısı çok hoş görünüyor acaba ismini nerden almış

Tulosh dedi ki...

Esracım evet bu tatlının anısı çok. Bende eskiyi hatırladım, çok değil üç beş yıl öncesi...

Hülyacığım merhaba,
Her insanın mutlaka hayatta bir kez dahi olsa tatması gereken bir lezzet oldugunu düşünüyorum. İnan çok lezzetli, umarım denersiniz ve memnun kalırsınız.

Ebru çok çok teşekkür ederim.

Punto Ağabey merhaba,
Eğer çerkez ise mutlaka yazıyı okumadan fotografı görünce hatırlayacaktır. Ayrıca çok mutlu oldum be yemeği sevdiğine :)

Nukhetciğim teşekkür ederiz O da seni öpüyor.

Melike merhabalar. İsmini nerden almış tam bir bilgim yok ama kısa bir araştırma yapmıştım eskiden. Genellikle bayanların ziyaret ettiği dilekler dilediği Karyağdı Hatun türbesi varmış Ankara'da. Hikayesi ise çok eskilerden Ankara'nın en güzel kızlarından biri evlenir ve uzun süre çocugu olmaz. Uzun zaman sonra hamile kalır. Geceleri rüyasında lapa lapa kar yağarken görür ve canı kar yemek ister. Mevsim yaz ve kavurucu sıcakta bu imkansız. Nurtopu gibi bir bebeği olur fakat daha sonra yediği kar hayatının son bulmasına sebep oldu... Diye okumuştum.

Tuba dedi ki...

Tulay'cigim ne guzel tarifler bunlar. Basta zaten isimlerine bayildim ben. Velibah, gozlemeye cok benziyor, tek farki ince acilmasi mi? sevgilerle,

Adsız dedi ki...

merhaba
kar yagdi ile kanadada tanistim bizim bursada ekmek tatlisi olarak bildigimiz bir tatliya benzettim.
simdi hamburgta tarifinize bakarak aileme takdim ettim.tek menfi taraf az olmasiydi
sevgilerle
tülay saiti

Adsız dedi ki...

ya ben bu velibahı çok seviyorum.Sarıkamış'ta görev yaparken yemiştim.bugün yapmayı denedim ama bezelerin içindeki patatesler açarken hep dışarı fırladı.nerde hata yapmış olabilirim?yardımlarınızı bekliyorum