11 Ocak 2007

AĞLAYAN PASTA ve PATATESLİ BÖREK

























Bugünlerde kiminle karşılaşsam hasta, hayırdır falan diye söylenirken çok geçmedi bende yakalandım. Hatta bizim bütün aile aynı anda. Dün akşam kapıdan giren herkes grip oluyorum çok fenayım diye nazlanarak ve elinde ilaçlarla içeri girdiğinde herkesin aynı durumda olduğunu farkeden, nazlanmayı bir nebze olsun azaltmaya başladı :) Akşam yemeğinden sonra oturmuş sulu sulu gözlerimizle hangimizin ilacının daha etkili olduğunu tartışırken zil çaldı. Eski komşularımız :)

Boş bir vaktimde annemle yaptığımız böreklerin buzlarının çözülmesi için buzluktan çıkarttım ve pişirmeden önce oda ısısında beklettim. Onlar beklerken ağlayan pastayı yapmaya başladım. Bu tarifide geçen yıl evlenen şirinmi şirin arkadaşım Burcu vermişti. Birkaç blogda bu tarifi okuduğumda lezzetinin güzel olduğunu tahmin etmiştim. Gerçektende öyle çok hafif kakaolu bir keki var.

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 1/2 limon suyu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 kahve fincanı un
Üzeri için:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket krem şanti
Çikolata sosu için :
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 kahve fincanı tozşeker
Fırını 175 dereceye ayarlayı ısıtmaya başlayalım.
Kakao, un ve kabartma tozunu bir tabağa eledim.
Yumurtaları ve şekeri mikserle hafif kabarana kadar iyice çırptım. Yrım limon suyunu ekledim. Ardından elediğim un kakao karışımını ekleyip mikserin düşük hızında bir süre daha çırptım. Karışımı yağlanmış kalıbıma boşaltıp önceden ısınmış fırında 30 dakika kadar pişirdim.20x20 lik kare kalıbımı kullandım. Dikdörtgen borcamda kullanabilirsiniz.

Kek fırından çıktıktan 20 dakika sonra servis tabagına ters cevirdim. Tersinden 2 su bardağı sütü yavaş yavaş dökerek heryerine yedirdim. (Borcamda yaptıysanız isterseniz içinden çıkarmadan sütü dökebilirsiniz) 2 bardak fazla gelir diye düşünmüştüm ama hiç öyle olmadı çünkü kek baya ıslak olacak. Keki dolapta 5-10 dakika beklettikten sonra 1 su bardağı sütle çırptığım kremşantiyi kekin üzerine güzelce yaydım. Tekrar iyice soğuması için dolapta beklettim. Dilimleyip servis tabaklarına aldıktan sonra üzerlerine çikolata sosu döktüm. Ben evde hazır olan çikolata sosundan kullandim. İsterseniz yukarda yazılı tarifteki tüm malzemeleri ufak bir tencereye koyarak pişirip kullanabilirsiniz.

























Bu patatesli börekleri annem hep yapar. Yalnız geçen yıl farkettim ki hazırlanıp buzlukta dondurulduktan sonra servis yapılacağı gün çıkartıp pişirildiğinde daha çıtır çıtır ve lezzetli oluyorlar. O yüzden boş vaktimizde bu tariften biraz daha fazlaca yapıp hemen buzluğa atıyoruz.

Pataesli Börek için Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 1 paket margarin (eritilmiş)
  • 6-7 adet orta boy patates
  • tuz
  • karabiber
  • üzeri için 1 yumurta ve susam
(Bir yufkadan 4 adet börek elde ediliyor. Ölçüyü istediğiniz miktarlarda azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
Patatesleri haşlayıp iyice eziyorum. İçerisine tuz ve karabiber ekleyerek iç malzemeyi hazırlıyorum.
Yufkaları üstüste düzgünce koyduktan sonra 4 e bölüyorum. Her bir parçaya minik fırça yardımıyla erimiş margarinden sürüyorum ve iç malzemeyi geniş kısma koyup sigara böreğinden irice sarıyorum. Bir yumurtayı çırptıktan sonra üzerlerine sürüp susamlarıda döküp 180 derecede önceden ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyorum.

Ben pişirmeden direk buzluğa atıp donduruyorum. İhtiyacım olduğunda çıkartıp üzerine yumurtayı sürüp yağlanmış tepsiye dizerek pişiriyorum. Daha çıtır çıtır ve lezzetli oluyorlar.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

çok hoş olmuş ellerine sağlık keşke ağlatmadan yeseydiniz güzelimi niye ağlattınız

melike

Adsız dedi ki...

Görüntüsü harika, eminim lezzetide öyledir ama ismi biraz hüzünlü :) Elinize sağlık.

Punto dedi ki...

Eşime patatesli börek tarifini okuttum. Hafta sonu yapma sözü verdi. Bakalım göreceğiz marifetlerinizi. Tatlı dışındaki tariflerle ilgili eşime malzeme kopyalıyorum. Eksik olmasın beni kırmamak için bu tarifi biliyorum demiyor.

Tulosh dedi ki...

Melikeciğim teşekkür ederim. Tadı gerçekten güzel, biraz ağlattık :)

Anonymous teşekkürler.

Punto amca heyecanlandım gerçekten :) umarım beğenirsiniz. Eşinize selamlarımı iletiyorum, sevgiler...

yeşim dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok lezzetli duruyor, iştah kabartıcı bir tarif gerçekten ! Ben de şu şekilde denedim: http://pophayat.com/2009/01/aglayan-pasta-yagsiz-partik-ve-cok-lezzetli/
Önerileriniz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim...Tarif için çok teşekkürler. Sevgiler herkese...