19 Aralık 2006

REÇELLİ KURABİYE

























Her kurabiye yazıma başlarken hep "en sevdiğim..." diye başlamak geliyor içimden. Sanırım ben bütün kurabiyeleri çok seviyorum. Özelliklede bu kurabiye için çok azim gösterdim denemediğim tarif kalmadı ama sonuçtan pek memnun kalmamıştım. Tüm kitaplardaki tarifleri zamanında çok denedim, her seferinde sanırım bu tarif daha iyi olacak diye başladım hep. Ama sonuç aynıydı, az pişirmeme rağmen çok sert oluyorlardı :(

Sonunda düşündüm, madem ben bu reçelli kurabiyeyi çok seviyorum o zaman kendi bildiğim yöntemle yani sert olmayacağına inandığım bir tarifle deneyeyim dedim. Sonucunu da merakla bekledim. Keşke başından beri hep kendi kafamda oluşturduğum tarfile yapsaydım. Çok güzel oldular. Tam istediğim gibi :)

Bloguma ilk başlarken taşındığımızı yazmıştım. Yeni yeni komşularımızla tanışmaya başladık ve pazar günü ilk kez alt komşumuz Ayşe teyze pazartesi için bize geleceğini söyledi :) Buna en sevinen belkide ben oldum. Pazar günü sabah erkenden bu kurabiyeleri hazırladım onun için. Pazartesi ben işte olduğum için kendisini ben ağırlayamadım ama annemler çok sevmişler.

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağ
  • yarım su bardağı tozşeker
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı buğday nişastası
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • yarım çay kaşığı karbonat (çay kaşığının ucuyla)
  • ortası için reçel, bal veya çikolata
Tereyağı yarım saat önceden buzdolabından çıkartıp küp küp kesip oda ısısında yumuşamasını bekliyoruz.
Un ve karbonatı ufak bir kaba eliyorum
Başka bir kap içerisinde yumurta, şeker,tereyağ ve sıvı vanilyayı mikserin en düşük ayarında çok az çırpıyorum. (Ben dr oetkerin 1 tatlı kaşığı kadar sıvı vanilyasını kullandım isterseniz toz halindeki ufak paketlerden kullanabilirsiniz)
Bir bardak nişastayıda ekleyip çok az daha çırpıyorum ve mikseri kaldırıyorum. Elediğim karbonat ve unu yavaş yavaş ekleyerek iyice yoğuruyoum.

Elde ettiğiniz hamur çok sert olmasın. Yani açılmaya uygun değil diye düşünüp sertleşmesi için fazla un eklemeyin. Bütün hamuru top şeklinde yapıp yassılaştırın streche sarıp buzdolabında sertleşmesi için yarım saat- 1 saat kadar bekletebilirsiniz. Fazla un katılmış sert hamurdan yapılan kurabiyeler piştiğinde daha sert olur gevrekliğini yitirir.



















Hamuru buzdolabından çıkarttıktan sonra biraz daha yoğuruyorum. Hamuru iki eşit parçaya ayırıp her bir parçayı ince bir şekilde açıyorum. İki ayrı büyüklükte çiçek şekilli kurabiye kalıbı kullanıyorum. Fotografta görüldüğü gibi önce büyük kalıpla iki adet kesip sonra birinin ortasını küçük kalıpla çıkartıyorum ve bütün olan şeklin üzerine dikkatlice yerleştiriyorum. Pişerken iki katın birbirine yapışması için de çok hafif üstten bastırıyorum (şekilleri fazla bozmadan)
Bu kurabiyeler iki kat üst üste olacağı için ne kadar ince açılırsa o kadar iyi oluyor. Fakat çok fazla ince açtığınızda da çalışması zor oluyor. Ortası boş olan üst katı yerinden kaldırıp alt tabakanın üzerine yerleştirirken şekilde bozulmalar olabiliyor. O yüzden ne çok ince ne de çok kalın açmamamız gerekiyor.

Bu arada çalışmamız bitmeden 10 dakika önce fırınımızı 170 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz. Yağlanmış veya yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize kurabiyelerimizi dizip 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Çok fazla kızartmıyoruz, hafif pembeleşince çıkartıyoruz.

Kurabiyeler oda ısısında yarım saat kadar soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri eliyorum ve ortalarına birer çay kaşığı kadar franbuaz reçeli dolduruyorum. İsterseniz değişik reçeller, bal veya çikolata da kullanabilirsiniz.
Çikolata kullanacaksanız, 100 gr çikolata ile 100 ml sıvı kremayı kısık ateşte karıştırarak çikolatanın erimesini bekleyin ve içlerine birer çay kaşığı kadar doldurun.

Kullanılabilecek kalıplar:
Eğer bende bu şekilde çalışacak kalıp yok diyorsanız. Büyük kalıp için çay bardağı, küçük boy kalıp içinse kola şişe kapağı ile de deneyebilirsiniz... Hepsi çok şık oluyor :)

Büyük çiçek şekilli kalıbı hemen hemen tüm marketlerde bulabileceğiniz uygun fiyatlı plastik kurabiye kalıpları arasından buldum.
Küçük boyuttaki metal çiçek kalıbı ise metrodan aldığım fackelman marka büyüklü küçüklü karışık kurabiye kalıplarının arasından çıktı.
Ben elimde olan ve büyüklükleri birbirine uyan tüm kalıplarımla yapıyorum. Kalpli, yıldızlı, yuvarlak vs...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

ne kadar hoş görünüyor aynı turta gibi

Tijen dedi ki...

sevgili tuloş,
mine'cigim de (teatime) geçen yil reçelli kurabiyeler yapmisti, bir bak istersen. onunkiler de seninkiler gibi harika görünüyordu. zaten ben de ne zaman bu kaliplardan görsem aklima mine'cigim geliyor, simdi sen de geleceksin.
tijen

Tulosh dedi ki...

Ciciprensesim gerçekten öyle minik turtalar gibi çok şeker oluyorlar.

Tijenciğim merhabalar. Mine hanımın sitesini hayranlıkla takip ediyorum. Arşivine bir göz atayım, iyi oldu söylediğin teşekkür ederim çünkü her tarifi yılmadan deneyecek kadar çok seviyorum bu kurabiyeleri.

Adsız dedi ki...

NE güzel kurabiyeler bunlar, ellerine sağlık :)

www.blogcu.com/pembeli

tugce:-) dedi ki...

ay bunlar ne süslü, ne cici kurabiyler :) kurabiyelerle kafayı bozmuş biri olarak çok teşekkür ederim paylaştığın için :) ellerine sağlık canım

Tulosh dedi ki...

Pembeli canım teşekkür ederim.

Merhaba Tuğçe, kurabiye sevenlerin mutlaka denemesini tavsiye ediyorum. Teşekkürlerrr...

Adsız dedi ki...

gercekten ya turta gibi gözüküyolar, elinize sağlık.

Elif Çetiner dedi ki...

Eline ve emeğine sağlık. Blogunun olduğu kadar kurabiyelerinde bir o kadar şık ve iştah kabartıcı görünüyor. Bir an önce kullandığın şu kalıblardan bende alıp dekotarif bir şeyler denemek istiyorum. Tabii ilk deneme reçelli kurabiyelerin olacak

Schatz Insel dedi ki...

Arkadasim merhaba sayfan harika tariflerin süper ellerine saglik insallah istedigindende güzel seyler yaparsin yapiyorsunda zaten bravo.Saglikli mutlu güzel günler gecirmen dilegi ile sevgiler

Tulosh dedi ki...

Tomato çok teşekkürler.

Elifciğim hoşgeldim bloguma, çok çok teşekkür ederim..

Schatz merhabalar. Güzel sözleriniz için çok teşekkür edeiyorum çok naziksiniz. Bende sizlere güzel günler mutlu seneler diliyorum. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Tessadufen bloguna rastladim, ne ciciymis boyle!! Kurabiyeler harika ellerine saglik canim