25 Aralık 2006

FUTBOL SAHASI PASTAMIZ

























Bizim ailenin en şirin minikleri, biricik yeğenlerim Simay ve Berkay 23 Aralık cumartesi akşamı doğumgünlerini kutladılar. Berkay büyük bir Fenerbahçe hayranı ve bu pasta için O'na aylar öncesinden söz vermiştim. Aslında Simay için cicili bicili rengarenk bir pasta yapmak isterdim ama doğumgünlerini beraber kutluyorlar. Olsun ben yine onun için farklı bir zamanda yaparım.

Berkay pastasını çok beğendi. Maç izlerken gol umuduyla nasıl bir heyecan yaşıyorsa aynı heyacanı yaşadığını görmek beni inanılmaz mutlu etti. Görür görmez adamların yerlerini değiştirmek istedi :) hatta gece boyunca yerde yatan oyuncu için kızıp durdu. Efendim faul yapıyormuş neden hakem kırmızı kart göstermemiş... Haklı çocuk, ben neden elinde kırmızı kartı olan bir hakem almadım veya o adamı biraz uzağa koymadım???






Onlar sevmeye doyamadığım canlarım. Sizi çok seviyorum, iyiki varsınız...







Pastamıza gelince;
Kalıbım : 21 x30 cm
Pandispanya : Emel Başdoğan Pasta Yapımı adlı kitabındaki çikolatalı pandispanya
Ara krema : Pastacı Burcu hanımında çok beğendiği Zinnur hanımın sitesinde gördüğümüz Martha Stewart'a ait Çikolatalı Pudingi kullandım.
Pastanın dışı için : 1 paket krem şanti
Yeşil saha görünümü için : 100 gr yeşil antep fıstığı tozu
Saha çizgileri : 1-2 kaşık kadar ayırdığım krem şantiyi yağlı kağıttan hazırladığım sıkma torbasına doldurarak çizdim.
Üzerindeki maket oyuncular : Kadkiköy Bilko'dan aldım.

Pandispanya için malzemeler:
  • 8 yumurta
  • 230 gr toz şeker (1 su bardağı)
  • 2/3 çay bardağı portakal suyu
  • 150 gr un (1 su bardağı)
  • 66 gr kakao (1/2 su bardağı)
Pandispanyayı bir gün önceden pişirdim ve streche sarıp buzdolabında beklettim ve kesme işlemi bu şekilde daha kolaylaşıyor.

Fırını önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
Un ve kakaoyu ufak bir kaba eledim.
Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayrı ayrı kablara ayıralım. Aklara azıcık bile sarı karışmasın.
Yumurta aklarını mikser yardımıyla kar gibi olanada kadar iyice çırpalım. Bu fotograftaki gibi. Şekerin yarıısını ilave edip biraz daha çırpalım.
Daha sonra kalan yarım bardak şeker ile yumurta sarılarını 4-5 dakika iyice çırptım. En son portakal suyunuda ekleyip çok az daha çırptım ve mikseri ortadan kaldırdım.
Yumurta sarılarına kabarmış akları ekledim ve yavaş yavaş spatula ile karıştırdım. Daha sonra yine yavaşca un ve kakaoyu eleyerek ekledim ve spatula ile yumurta aklarını söndürmeden alt üst ederek karıştırdım.

Dikdörtgen kalıbımın altına yağlı kağıt serdim ve kağıdı dış kenarlardan kitledim. 35-40 dakika pişirme süresi için bekledim.













Pandispanyanın heryeri yumuşacık sünger gibi oluyor. Fırından çıkarır çıkarmaz ortası çökme yapmasın diye fırının tel ızgarasının üzerine kalıpla beraber ters çevirerek oda ısısında soğumasını bekliyorum. Soğuduktan sonra kolay kesilmesi için kalıptan çıkartıp streche sarıp 1 gün bekletiyorum.
Pandispanya aslında üçe bölünmeye müsaitti fakat çok kalabalık olmayacağımız için çok büyük olmasını istemedim ve ikiye böldüm.
Bölme işlemini pasta kesmek için kullanılan fotoğrafta görülen levye ile yaptım. Eğer sizde pandispanyayı bıçak ile bölmekte zorlanıyorsanız mutlaka levye almanızı tavsiye ederim. Ben Burcu hanımın sitesinde görmüştüm ve üç dört ay önce metroda 6,5 ytl fiyata bulunca hemen aldım. İstediğiniz ölçüyü ayarlayıp çok düzgün ve kolayca kesebiliyorsunuz ben çok memnunum.

Krema tarifi orjinali burada. Bu tarif sade puding olarak yenilebilenceği gibi pastalarda da kullanılabiliyor. Çok güzel bir kıvamı var.
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1/8 tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak sıvı krema
  • 1 + 1/4 bardak süt
  • 2 yumurta
  • 1 bardak damla çikolata
  • 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya
Misir nisastasi, seker, kakao ve tuzu agir tabanli bir tencereye alip karistirin. Uzerine krema, sut ve yumurtalari ekleyip telle butunlesene kadar cirpin. Damla cikolatalari da katin ve tencerenizi orta atese koyun. Telle yavas yavaş sürekli karistirarak 7 - 8 dakika, ya da puding kaynamaya baslayincaya kadar pisirin. Bu aşamada pudingi tencereden bir kaseye dikkatlice bosaltin ve buzlu su dolu daha buyuk bir kasenin icine oturtun. Bes dakika kadar karıştırarak sogumaya bırakın. Vanilyayi ekleyip çok az daha karıştırın ve üzerini strecle kaplayip iyice koyulasip soguyana kadar buzdolabinda dinlendirin.
Pudingi pasta arasına bolca sürüp muz dilimlerini yerleştirdim ve diğer kek katını üstüne kapattım. 1 bardak süt ile 1 paket krem şantiyi iyice çırptım üst ve yanlarına spatula ile düzgünce sürdüm. Üzerine dikkatlice yeşil fıstık tozunu döktüm.Çok az ayırdığım krem şanti ile çizgileri çizdim ve oyuncuları yerleştridim. Oyuncuların devrilmemesi için tabanlarında ceviz büyüklüğü kadar ince plastik var, bunlarında görünmemesi için tekrar çay kaşığının ucuyla oralara fıstık dökerek kapattım. Çok lezzetli bir pastamız oldu :)

27 yorum:

Adsız dedi ki...

aynı gerçeği gibi bu pasta hangi doğum günü çocuğununsa çok şanslıymış allah bir ömür boyu mutlu etsin pardon bu pasta doğum günü için mi yanlış anlamadım değilmi

Elif Çetiner dedi ki...

Yaaa ben senin hertarifini okuyuşumda metroya mı fırlıycamm.:)). Hadı haftasonu bi onceki reçelli kurabiyelerini okuduk ve aynını yapabilmek için koştum bahsettiğin metrodan fackelman kalıplarını buldum aldım Ondanda bi onceki çikolata kekte kullandığın ablam nükhet inde ilgisini çekip sorduğu şablonlara benzer şablonda bulup aldım hataaa. Eeeee.. şimdide bu pastada kullandığın levyeee..:( Yine bana akşama metro yoluu gözüktüü::)) Koş Eliff Koşşşşşş:))

Tulosh dedi ki...

Ciciprensesim evet doğumgünü içindi. Kusura bakma hemen yazamadım açıklama yazıları. Çok teşekkür ederiz :) Allah hepimizi bir ömür boyu mutlu etsin...

Elifciğim dur hemen gitme. Sanırım levyeden bahsediyorsun. Yolun düşerse gidersin veya önemli bir ihtiyacın olduğunda gidersin. Çok acil gerekli birşey değil çünkü. Bıçakla halledebilirsin eger zorlanırsan sana tavsiyem; önce pandispanyanın kenarlarından bıçakla kesmek istediğin yeri çok az keserek biz iz belirle ve o izin içine girebilecek uzunlukta sağlam bir ip bul. İpi o ize yerleştirdikten sonra iki ucunu düğüm atar gibi yap ve ipin çapını küçülterek kesebilirsin. Tabi bu arada pastayı birisi üstten bastırarak tutarsa iyi olur. Öpüyorum kocaman, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tülaycım bu ne güzel bir pasta böyle harika. Ellerine emeğine sağlık.

Adsız dedi ki...

tüloshhh:)) ellerine sağlık bu ne güzel bir pasta böylee.www.blogcu.com/pembeli

Adsız dedi ki...

tüloşum bu pasta süper olmuş :) ya sen ne becerikli bi kızsın ya :) herşeyi yapıyosun..yaptığı herşeyde çok lezzetli oluyo.. tüloşun bi odası pasta malzemeleri ve pasta kitaplarıyla dolu. elinizi attığınız yerden kek kalıpları, pasta boyaları çıkıyo:) biri bu kıza dur demeli kikik:)

Adsız dedi ki...

merhaba tülay hanım ben damla yılbaşı etkinliği ile sizi tanıdım ve pastalarınıza ve sunumlarınıza bayıldım küçüklerinde yeni yaşları hayırlı olsun mutlu yıllar iyi bayramlar...:))

www.cedene.com
www.ceden.blogcu.com
izninizle sizi linklerime ekliyorum

Tulosh dedi ki...

Seda hanım çok teşkkür ederim.

Pembeli beğendiğine sevindim çok teşkkürler :)

Emelciğim canım teşekkür ederim. Herşeyi yapamıyorum henüz keşke yapabilsem. Yavavş yavaş... Odam konusunda annem çok dertli. Bütün apartmandaki kızların odaları süslü süslü, sende süsleri kaldırıp odanı mutfaga çevirdin nerdeyse diye söyleniyor. Ama neyapayım, görmüşsündür ufacık bir bölüm verdiler bana mutfakta oraya da hiçbir malzemem sığmıyor. Ah keşke vaktim çok olsa da hergün onlarla oynasam :)

Damla hanım hoşgeldiniz çok memnun oldum. Çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Etkinliği son anda farkettim ne iyi olmuş :) Sizlerede mutlu yıllar iyi bayramlar diliyorum. Sevgiyle kalın.

nilay dedi ki...

merhaba Tülay :)
sanat eseri olmuş pastan...ellerine sağlık...

sevgiler

nilay
www.cafesardunya.blogspot.com

Adsız dedi ki...

merhaba tülay bloga uğradım çıkamıyorum,hangisine yorum yazsam,pasta şahane,reçelli kurabiye hakeza...kek desen öyle..yani hepsi için ellerine sağlık..mutlu yıllar hayırlı bayramlar..selamlar..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Merhaba,
Etkinlik dolayisi ile tanistik. Güzel bir blog, tariflerde öyle. Etkinlige katkida bulundugunuz icin tesekküerler. Yeni yilinizi ve bayraminizi kutluyorum.
Pirinc etkinliginde bulusmak üzere sevgiler Sonia...

SEDA dedi ki...

pasta süper olmuş.ellerine sağlık

seda
tarifname.blogspot.com

Punto dedi ki...

Tarifi kopyaladım. Saklıyorum. Torunun 1.yaş günü için. Eşim Galatasaraylı ama Fenerbahçe pastası yapmak iyi gelecek sinirlerine. Torun aramıza bir Fenerbahçeli olarak geldi. Henüz 7 aylık. Dakikalarca odada asılı Fenerbahçe flamasına bakıyor. Renkler yakaladı torun Mete'yi tabii.

Adsız dedi ki...

Tülay hanım ben inanılmaz yaratıcı buldum bu pastanızı, içtenlikle tebrik ederim. Benim amacım bu tip bir sahanın üzerine desen yapabilmek. Örneğin bildiğimiz Fenerbahçe veya Galatasaray gibi takımların amblemlerini koymak istiyorum. Sanırım istediğimiz boyuttaki resmi bilgisayardan çıkartıp pastanın üzerine yapıştırabiliyormuşuz. böyle bir şey gercekten var mı?
İyi günler.

Nukhet dedi ki...

Tuloshcum
Biraktigin dagitici firmenin adresleri icin teskkurler oncelikle. Pastayi senin yaptigini dusunemedim once hazir gibi geldi. Ama ne kadar da becerikliymissin bravo. Ellerine saglik. Bu arada dun aksam su kakaolu kekini yaptim ama ust kremasi icin malzemem yoktu onu es gectim. Biz keki yemeye cig halinden basladik once pismesini zor sabrettik. Yetmedi bu geceki bir parti icin ayni bir daha yaptim goturulebilsin partiye diye. Yani kekkini begendik yedik filipinli arkadaslarimizin begenisine sunmak icin bir daha pisirdik. Elif gelsin Dubaiye getirsin stencilleri bir de kremali ve suslu yapacagim aynisini. Sevgiler

Tulosh dedi ki...

Nilay hanım merhabalar teşekkür ederim.Bu arada 24 Aralık doğumgününüzmüş şimdi okudum blogunuzda. Doğumgününüz kutlu olsun, mutlu seneler diliyorum.

Süheyla merhabalar çok çok teşekkürler, sizlerede mutlu yıllar iyi bayramlar diliyorum :)

Soniacığım evet son anda tanıştık asıl ben teşekkür ederim. Mutlu seneler diliyorum.

Sedacığım teşekkürler. Bu arada yine harika forograflar gördüm sitende :)

Punto amca merhabalar. Metecik 1 yaşına gelene kadar ben daha güzellerini yaparım inşallah. Torununuz, çocuklarınız tüm sevdiklerinizle beraber nice mutlu, sağlıklı seneler diliyorum size.

J_lo merhabalar. Büyük tesadüf sanki içimi okudunuz. Yılbaşında yine bir doğumgünü için fenerbahçe pastası yapacağım. Dün 2 ayrı büyüklükte fenerbahçe amblemi çıkarttım yazıcıdan. Bu akşam eve gidince yağlı kağıt üzerine logo çalışması yapacağım ve kurutup haftasonu pasta yapana kadar onu saklayacağım. Eğer acil ise isteğiniz bu akşam logo çalışmamın fotograflarını mailinize gönderebilirim. Sevgiler...

Nuhetciğim merhabalar. Umarım Dubaideki adrese yakınsındır ve işine yarar. Keki beğenmenize inan çok sevindim. Aslında 125 gr falan tereyağla yapılsa daha da güzel olabilir :) Ama dediğim gibi biraz kaçınıyorum katı yağlardan. Kremasına veya süslemesine çok da gerek yok aslında ama vakit varsa ve misafire sunulacak ise görüntüsü için birşeyler yapmayı seviyorum. Elif stencilleri metroda bulmuş sevindim gerçekten benim hiç gözüme çarpmamıştı, güle güle kullanın. Afiyet olsun canım, görüşmek üzere...

Tuba dedi ki...

Tulosh merhaba, ne kadar guzel bir pasta hazirlamissin boyle. Ellerine saglik, yine gelecegim, sevgilerle..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Pasta çoook güzel...Fıstıklarla ne güzel fikir, çim saha gibi olmuş.. Bende yapacağım inşallah. Şu evye den bulup almam lazım önce..
sevgiler

Tulosh dedi ki...

Tubacığım teşekkür ederim. Herzqaman beklerim.

Pınar merhabalar, teşekkürler güzel sözlerin için. Levye için eğer metroya gidemiyorsan evdose.com sitesinden 8 YTL fiyata çikolatalı pasta grubundaki birkaç arkadaşın sipariş verdiğini duymuştum.
Link http://www.evdose.com/shopping/shopexd.asp?id=3236

Punto dedi ki...

Nazik temennilerinize teşekkür ederim. Ben de bayramızı ve yeni yılınızı kutlar, ailenizle birlikte mutluluklar dilerim.

Adsız dedi ki...

Merhaba futbol sahası pastanız hakkında birkaç şey sormak istiyorum bana yardımcı olurmusunuz lütfen öncelikle üzerindeki fıstık tozlarını nerden bulabilirim dün çevremdeki pastaneler sordum ve satmıyoruz yanıtı aldım birkaçgün sonra bende böyle bir pasta yapacağım sizi pastanızdan esinlendik

Tulosh dedi ki...

Merhabalar. Fıstık tozu bende çok aramıştım en son carrefourda baharat bölümünde bulmuştum geçenlerde. Birde Kadiköyde pasta mazlemeleri satan Bilkoda bulabilirsiniz. Bilko nun telefonu:02163496551

Eskiden Maltepedeki Gürdal Gıdadan file şeklinde alıyordum. İstediğim kadarını mutfak robotuyla un haline getiriyordum. (Sağ tarafta Pasta ekipmanları satış mağazaları içerisinde Gürdal Gıdanın bilgileri mevcut) Birde metro marketlerde fındık tozu badem tozu görmüştüm ama yeşil gözüme çarpmadı belki orda da bulunabilir.

Kusura bakmayın nerde oturduğunuzu bilemediğim için birbirinden uzak yerler tarif ettim. Umarım yardımcı olur.

Adsız dedi ki...

merhaba bu pastadan oğlumumn doğum günü için yapmak istiyorum.dikdörtgen kalıbım yok onun yerine dikdörtgen borcamda yaparım diye düşünüyorum ama borcamın yüksekliğinin yeterli olup olmadığına karar veremedim.siz ne derseniz.bu arada pasta muhteşem görünüyor.ellerinize sağlık.

Tulosh dedi ki...

Beyazlale merhabalar.
Benim kalıbım 21 x30 ölçülerinde idi. Eğer borcamınız bu ölçülerde ise yukarıdaki pandispanya tarifini ikiye bölerek iki seferde pişirmenizi tavsiye ederim. Eğerki bu ölçülerden biraz daha ufak derseniz o zaman Gala Çiçekleri pastasındaki tarifimle yani 6 yumurta ile olan tarifi iki seferde pişirebilirsiniz.

Fakat şunu da söylememde fayda var. Bu pandispanyanın kabarma özelliği sadece yumurta aklarının kabartılması sayesinde oldugu için hamurun yarısı, diğer yarısı pişene kadar dışarıda beklemez ve hamur sönme yapabilir. Yerinizde olsam yapacağım pandispanyanın tarifini önce yarım ölçü hazırlar pişiririm daha sonra pişen pandispanya soğuma sırasındayken diğer yarısını hazırlar pişiririm.

Birde borcamınızın tabanına yağlı kağıt sermenizi öneririm. Fırından çıkarır çıkarmaz borcamla beraber ters çevirerek soğutmayı unutmayın :) kolay gelsin, umarım beğenirsiniz.

Adsız dedi ki...

Tülaycım seni tebrik ediyorum inan bıurdaki Kadriye ablayla hayran kaldık pende futbaol sahası istiyom öptüm seni HAVVA ÖZER

Akın Yapı dedi ki...

merhaba Tülay :)
sanat eseri olmuş pastan...ellerine sağlık...
dekorasyon

Tulosh dedi ki...

Teşekkür ederim Akın Yapı.