20 Kasım 2006

BADEMLİ KURABİYE























Geçenlerde evde biryerlerde metrodan aldığım amaretto aromalarını görünce, kurabiye yaparım düşüncesiyle hemen elime geçecek biryere koydum. Bu aromanın asıl üretim maddesi bademdir. Kabartma tozu, vanilya gibi minik kağıt paketlerde sıvı olarak satılıyor. Bende ilk kez deneyecektim biraz tereddütlüydüm açıkcası acaba çok mu yoğun bir koku verir diye. Ama sonuç harikaydı :) Dün de pazar günü olunca rahat rahat geç yapılan güzel bir kahvaltıya yetiştirdim kurabiyelerimi. Daha öncelerden bademi robotta çekerek un gibi yapıp değişik kurabiyelerde denemiştim ama bu sefer hamura aromayı zaten koyacağım için bademleri üzerlerine bütün olarak yerleştirdim.

İlla aromanız olması şart değil, aromasızda yapabilirsiniz inanılmaz gevrek bir kurabiye oluyor. Nişastayı kurabiyede kullanmazsam içim rahat etmiyor çünkü tereyağ kadar nişastanında gevreklik kattıgına inanıyorum.

Malzemeler :
  • 125 gr tereyağ (oda ısısında bekletilmiş)
  • 3/4 su bardağı tozşeker
  • 1 çay bardağı buğday nişastası
  • 1 yumurta
  • 1 paket dr oetker amaretto aroması
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • üzeri için 20-25 adet bütün badem
Fırını 160 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Tereyağı yarım saat önceden buzdolabından çıkartıp küp küp keserek oda ısısında yumuşamasını bekliyorum. Daha sonra tereyağ, şeker, aroma ve 1 yumurtayı bir kap içerisinde mikserle krema gibi olana kadar çırpıyorum. Ardından nişastayı ekleyip çok az daha çırpıyorum ve kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyorum. Elimle yuvarlak şekiller verip hafif yassılaştırdım ve üzerine badem yerleştirdim. Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirdim. Soğuyunca hava almayan bir kapta saklayabilirsiniz.

5 yorum:

SEDA dedi ki...

aromalı çok lezzetli olmuştur eminim.ellerine sağlık...

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Birden canım istedi görünce. Yakında bir pastaneden acı badem kurabiyesi alayım, sonra denerim cnm bunları ben :) Eline sağlık.

Tulosh dedi ki...

Sedacım teşekkürler...

Burcucum iyi yaptın, bende çok severim acıbadem kurabiyesini, afiyet olsun.

Gamze dedi ki...

Merhaba,

Ben de geçenlerde bu kurabiyeden yapmıştım ve şimdi sitenizde görünce çok sevindim:) Yalız ben tarife bir portakalın suyunu ve kabuğunun rendesini de ekledim. İnanılmaz güzel oldu ve bayatlamadı. Denemenizi tavsiye ederim.)

Tulosh dedi ki...

Merhaba püstüklü. Çok kurabiye yapan birisiyim, özelliklede beğendiğim bir tarifi tekrar tekrar deneyerek ufak değişiklikler yapmayı, katıp katıştırıp farklı birşeyler yakalamayı seviyorum. Tavsiyeni mutlaka deneyeceğim, çok çok teşekkür ederim.