26 Ekim 2006

BAYRAM ÇÖREĞİ


























Çerkezlerin geleneksel bazı yemekleri vardır ama gördüğüm kadarıyla her ildeki çerkezler farklı yemekler yapıyor. Tek ortak ve bilinen yemekleri çerkez tavuğu ve velibah diye tahmin ediyorum. Fotograftaki ise bizim çerkezlerin bayram sabahı kahvaltı için yaptıkları ekmek yerine yenilen bir çörek. Bizler çocukken bayram sabahı bu çöreklerin kokusuyla uyanır fırından çıkması için sabırsızlıkla beklerdik. O zamanlarda bizdeki sabırsızlık tamamen bu çöreklerin şekillerinden kaynaklanıyordu. Gerçi halada çok seviyorum.

Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • 1 yumurta
  • 1 bardak sıvıyağ
  • 125 gr margarin
  • 1 tablet yaş maya (42 gr)
  • 1 tatlı kasıgı tuz
  • aldığı kadar un
Not : İyi bir mayalı hamur elde etmek için tüm malzemeler ılık olmalıdır. Yumurtayı bile önceden buzdolabından çıkartıp oda ısısında bekletin.

Ilık sütün içerisine mayamızı atıp eritiyoruz, bir yanda 125 gr margarinimizi ocakta eritiyoruz. Mayalı sütümüzü, sıvıyağımızı, erimiş margarinimizi ve 1 yumurtamızı genişce bir kaba alıyoruz. Üzerine tuzla beraber unumuzu yavaş yavaş dökerek sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. (kulak memesi sertliğinde) Yoğurma işlemi bittiğinde üzerine nemli bir bez örterek 1 saat kadar hamurumuzun kabarmasını bekliyoruz.

Şekil verme aşamasında fotografını çekmeyi unuttum ve çok pişmanım. Anlatabildiğim kadar anlatayım. Elimize elmadan daha irice hamur alıyoruz ve uzunca bir rulo yapıyoruz yaklaşık 60 cm gibi. Tezgahımızın üzerine koyup sağ tarafından birer parmak arayla küçük parmağınızla bileginiz arasında kalan kısmı ileri geri bastırarak minik boğumlar yapıyoruz. Yarısına kadar boğum yaptıktan sonra boğumlar içte kalacak şekilde gül böreği gibi kıvırıyoruz. Düz olan rulo tarafı boğumlarımızı çevreleyecek.

Daha sonra yağlanmış fırınımıza dizip pişiriyoruz. 170 C de önceden ısınmış fırına tepsimizi yerleştirip pişiriyoruz. Kocaman kabarmış çöreklerimiz oluyor. Yalnız bu çörekler ekmek yerine yendiği için açma gibi yumuşak değil hafif sert oluyor. Dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun :)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın bayram sabahlarını, senin yazını okurken benimde eski günler canlandı birden gözümde. Sen bide gençsin :) ya biz

Adsız dedi ki...

http://akasyakokusu.blogcu.com/4006504/
tulosh senin bana hatırlarsan tarif ettiğin mailde ki yapılışıda bunun gibi değilmi hani çizerek yardımcı olmuştunya
çok seviyorum bu şekli
sevgiler&ciciprenses

Tulosh dedi ki...

Melkeciğim evet aynı şekilde yapılmış bir çörek. Çok güzel göstermiş yapılışını. Bende yapılırken fotograflayacaktım fakat bir türlü kısmet olmadı. Öpüyorum canım sevgiler..