28 Ekim 2006

ANNEME,,


























Geçenlerde annemin doğumgünüydü. Hep aklımdaydı o gün Emel Başdoğanın Pasta Yapımı adlı kitabındaki şeker hamuru tarifini uygulayarak birşeyler yapmak. İlk denememdi ve çok zevkliydi ama tabi benim pastam o kitapdakiler kadar güzel değildi :( Gerçi o müthiş kitap elimin altındayken daha çook güzel pastalar çıkarırım inşallah ilerde. Özelliklede pandispanyalarının hepsini denemek istiyorum hepsi çok farklı tarifler, bu pastada denemedim ama eminim çok lezzetlidirler.

Ben bu pastayı yaparken mutfakta birde akşam yemeği telaşı vardı. Çok çok acele etmem gerekiyordu birde ilk denemem olduğundan en hızlı şekilde ancak bu kadar yapabildim. Aslında kafamda daha çok çeşitli süslemeler vardı :( artık bidahaki pastaya..

Pandispanya için (20 cmlik kalıp)

  • 4 yumurta
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket dr oetker vanilya aroması
  • 1/2 paket kabartma tozu
Yumurta, şeker ve vanilya aromasını mikser ile iyice çırpıyoruz. Ardından yoğurt ekleyip çok az daha çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu beraber eleyerek karışıma ekliyoruz ve karışım homojenleşene kadar yavaş yavaş karıştırıyoruz. Yağlanmış kalıbımıza dökerek 180 derecede 30-35 dakika kadar pişiriyoruz. Yumuşacık bir pandispanyamız olacak :) İsterseniz bir gün öncesinden pişirip streche sararak bekletebilirsiniz. Pastanın arası ve üzeri için krema hazırladım, arasına muz ve ceviz koydum.
Not: Şeker hamuruyla kaplama yapmadan önce pastamız dolapta 2-3 saat beklemiş olması gereklidir.

Şeker hamuru tarifi :

  • 70 gr su (2/3 çay bardağına denk geliyor)
  • 80 gr glikoz şurubu (2/3 çay bardağına denk geliyor)
  • 15 gr toz jelatin (2 tatlı kaşığı toz jelatin- veya 3 yaprak jelatin)
  • 1 kg çok ince çekilmiş pudra şekeri (pudra şekerinin hepsi kullanılmayabiliyor azar azar sert bir hamur elde edene kadar ekliyoruz, el ısınıza veya ortam ısısına göre kullanılacak pudra şekeri miktarı değişmektedir, bende 1 bardak kadar arttı.)
  • ve istege göre toz gıda boyaları
Not: Bu ölçülere göre elde edilen hamurun yarısını kullandım bu pastada. Ayrıca kullanacağınız şeker hamurunun çok ince çekilmiş olması çok önemli. Göztepe'de Celal Bey'den (0216 324 12 00) veya pastacılık malzemesi satan yerlere sorarak temin edebilirsiniz.

70 gr suyu küçük bir kap içerisinde koyup ılıklaştıralım. Kaynamadan ateşten alıp suya toz jelatini atıp sürekli karıştırarak eritelim. Glikozu ekleyip onuda karıştırarak eritelim. Karışımı hamur yoğurma kabına alalım ve üzerine yavaş yavaş pudra şekerini eleyerek ekleyelim ve yoğuralım. Belli bir süre mikserin hamur yoğurma ucuyla karıştırarak hamur elde edelim. Daha sonra hamur sertleşmeye başladığında elimizle yoğurarak sert ve kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Ne kadar çok yoğurursanız o kadar güzel hamurunuz oluyor. Bu işlemleri yaparken her zaman elimizin altında bir miktar pudra şekeri bulunsun. Özelliklede hamuru açarken az miktar tegaha döküyorum yapışmaması için.

Hamurumuzdan bir yumruk kadar kopartıp merdaneyle açıyoruz. Bu arada kalan hamuru süsleme zamanına kadar dahi olsa naylon bir poşete hava almayacak şekilde sarıp ılık bir yerde bekletmemiz gerekiyor aksi halde hamur kuruyabiliyor. Kırmızı renkteki süsler için ayırdığım hamuru çok az beklettiğim halde biraz kurudu ve parmaklarımı çok hafif ıslatarak iyice yoğurarak hafif toparlayabildim. Eee deneye deneye öğreneceğiz...

Açtığımız hamuru merdaneye sarılı şekilde tutarak pastamızın üzerine seriyoruz. Alt kısımda artan hamurları döner pizza bıçağımızla kesiyoruz. Süsleme için kullanacağımız kadar hamura toz gıda boyasını azar azar ekleyerek yoğuruyoruz. Yaptığınız motifleri birleştirmek için yapıştırmak istediğimiz kısımlara fırçayla hafif ılık su sürüyoruz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık ilk olmasına rağmen güzel görünüyor üstündeki yazıda yiyiliyormu. birde şeker hamurunu açtığımızda olmazsa bozup birdaha açabiliyormuyuz gıda boyası katarken hamurun azıcık cıvık olması gerkeiyor galiba değilmi çünkü kakao katarken de öyle oluyor

Adsız dedi ki...

Annenizin dogumgününü kutlarım,harika bir iş başarmışsınız tebrikler.

Tulosh dedi ki...

Merhaba,
Şeker hamurunu tezgah üzerinde açarken herhangi bir çatlama veya hoşunuza gitmeyen bir durum olursa bozup tekrar yoğurup yeniden açabilirsiniz.
Gıda boyasını katarken hamurun cıvık olması gibi birşey söz konusu değil çünkü o aşamaya gelmeden önce beyaz sert bir hamur elde etmemiz gerekir bunuda pudra şekeri ile sağlıyoruz. Ondan sonra toz gıda boyasını belli bir parçaya ekleyerek tekrar yoğuruyoruz.
Umarım denersiniz özellikle beyaz kaplamayı büyükce açma aşaması çok zevkli.

Tanya merhaba, çok çok teşekkür ederim..

Adsız dedi ki...

annene sağlıklı,mutlu yıllar diliyorum.pasta sade ve güzel olmuş,ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Tulosh dedi ki...

Çok teşekkür ederim Seda hanım.