18 Eylül 2006

TİRAMİSU

Tiramisu bir italyan tatlısıdır ve farklı bölgelerde değişik isimlerle adlandırılmıştır. İlk olarak İtalya' nın Siena bölgesinde özel bir kutlama için yapılmış ve kutlamada bu tatlıyı çok begenen Dük, kendi bölgesi olan Floransaya götürmüştür. Bu tatlı 19. yüzyılda o bölgede yaşayan İngilizler tarafından çok sevilmiş. İngilizlerin bu tatlıyı kendi ülkelerine götürmeleri ile şu anda Tiramisu olarak bilinen tatlı yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya başlamış.Venediğin kuzeyine Treviso şehrine ulaştığında o bölgedeki aşçılar en güzel Tiramisuları üretmişler ve şehir o zamandan beri lezzetli Tiramisuları ve görkemli kanalları ile ön plandadır.

Ayrıca tiramisu ingilizcede "pick me up" türkçede "beni kaldır-beni tavla" anlamlarına gelmektedir. İlginç değil mi? Bence canlandırıcı enerji verdiğini ve afrodizyak etkisi uyandırdığını düşünüyor olablirler. Bu ismi vermelerindeki etken bu olabilir belki, kimbilir...

Rum (rom) içkisinin denizci hatta korsanların içkisi olduğu söylenir. İtalyanlar tiramisu tatlısının yapımında 1-2 kapak rom kullandıklarını da duymustum.

Gerçek bir İtalyan usulü tiramisu yapmak istiyorsanız eğer,
kedi dili (savoiardi-lady fingers)
mascarpone peyniri
krema
espresso kahve
rom - likör - şeker - kakao...gibi ana malzemelere ihtiyacınız var.
sert espresso kahve , yarım fincan şeker, 2 kapak konyak yada rom ve bir yarım fincan sıcak suyu bir kapta karıştırarak Kedi dili bisküvileriniteker teker bu ılık karışıma batırıp yan yana dizmeniz gerekiyor. Daha sonra mascarpone peyniri ile krema hazırlamamız gerekiyor. Mascarpone peynirim olduğunda yapıp sizlerle mutlaka paylaşacağım.
Birçok tiramisu tarifi denedim, ama şimdi sizinle paylaşacağım tarif hem lezzetine en hayran kaldığım hemde yapımı en kolay olan tiramisu. Eğer vaktiniz az ise ikiye kesilmiş olarak satılan kakaolu hazır pandispanya kullanabilirsiniz. Simdi gelelim benim uyguladigim haline:

Pandispanya için;
4 yumurta
4 fincan şeker (türk khv.fincanı)
3 fincan un (türk khv.fincanı)
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kako

Pandispanyayı ıslatmak için :
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı şeker

Krema için :
1 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı un
yarım litre süt
1 kutu labne peyniri

Önce kekimizi hazırlayalım. 4 yumurta ile 4 fincan şekeri mikserle çırpalım. Ardından un, kabartma tozu ve kakaomuzu eleyerek ekleyelim ve çırpalım. Yağlanmış yuvarlak kalıbımıza dökerek 175 derece önceden ısıtılmış fırınımızda pişiriyoruz. (Kalıbım 22 cmlik) Soğuduğunda pasta kesici levye yardımıyla keki ikiye böldüm. Levyeniz yoksa sağlam bir ipi etrafına dolayarak bir düğüm atıp ve düğümün çapını yavaş yavaş küçülterek düzgünce kekimizi ip yardımıyla ikiye bölebilirsiniz.
Kekimizi ıslatmak için 1 bardak ılık su, nescafe, şeker ve romu karıştırıyoruz. İkiye ayırdığımız kekimizi bir kaşık yardımıyla bu nescafeli karışımla ıslatıyoruz.
Kremamız için, 1 yumurta sarısını 4 kaşık şeker ile tel spatula yardımıyla çırpıyoruz. 4 kaşık unuda ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Yarım litre sütü yavaş yavaş dökerek sürekli karıştırıyoruz ve orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Hafif ılımasını bekliyoruz ve labneyi katıp iyice karıştırıyoruz. Islattığımız iki parça kekimizin arasına kremamızın çoğunu koyuyoruz, üzerine ve yanlara ise ince bir kat kremamızı sürüp küçük bir süzgeç yardımıyla kakaomuzu serpip servise hazır hale getiriyoruz.
Unutmayın tiramisu, cheesecake gibi tatlılar dolapta 1 gün bekledikten sonra daha lezzetli olur. Afiyet olsun :)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ooo harıka bır goruntu, hanı bıe Tülay hanım?

Adsız dedi ki...

Merhaba Tülay hanım,
Rom içkisi çevre marketlerde yoktu dr.oetkerin rum aromasını aldım küçük pakette ve kullandım bu tarife aynen uydum. Çok çok hafif müthiş leziz bir tiramisu oldu. Ramazan ayı geldi artık iftar soframda şerbetli ağır tatlılar yerine mutlaka bu ve bu tür tatlılar olsun istiyorum. Ailece çok begendik çok teşekkürlerrrr..

Tulosh dedi ki...

Gokhan Bey ne demek... Herzaman.

Defne hanım inanın çok sevindim beğenmenize. Böyle güzel sözler inanın beni çok mutlu ediyo. Afiyet olsun. Sevgiler...