31 Ekim 2013

AYVA TATLISI

























Zor oldugunu sandığım bu tatlıyı uzun zamandır öğrenip yapmak aklımdaydı fırsat bulamamıştım.  Birazda gıda boyasıyla renklendirildiğini düşündüğüm için denemeye üşeniyordum. Ama rengini ayvanın çekirdekleriyle verildiğini öğrenince hazır mevsimini de yakalamışken hemen araştırıp pişirdim. Aman pekde lezzetli birşey oldu tavsiye ederim :)
Malzemeler:
3 ayva
12 kaşık tozşeker (tepeleme)
su
isterseniz 3-5 karanfil
üzeri için kaymak ve ceviz

Ayvaların kabuklarını soyup ikiye bölün. İçindeki çekirdekleride ayıklayıp bir kenara biriktirin. Genişce bir tencereye ayvaların ortasının oyuk yeri yukarı bakacak şekilde dizin. Her bir yarım ayvanın ortasına ikişer kaşık şeker dökün. Ayvalarında ortasına gelecek kadarda soguk su dökün (yaklaşık bir parmak kadar) Suya ayvaların çekirdeklerinide atın. Bu çekirdekler hem rengini kırmızı yapacak hemde şerbetinin reçel gibi güzel bir kıvam almasını sağlayacak. Tencerenin kapağını kapatıp suyun kaynamasını bekleyin. Kaynayınca altını kısın ve yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Pişme zamanının sonuna doğru dibine tutmaması için 10 dakikada bir tencereyi sallayarak ayvaları hafif yerinden oynatın.
İşte bu kadar. ardından bir kaba alarak buzdolabında soğmasını bekleyin. Kaymak ve ceviz koyarak servis edin afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: